2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 9.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 9.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Iepriekš zināmie aktīvisti patlaban izturas ieturēti un saprot, ka dienestu rīcība 9.maijā būs strikta; Sākot skatīt Varakļānu jautājumu, Saeimā diskutē par plašāku novadu reformas pārskatīšanu; un Šodien Eirovīzijas dziesmu konkursa otrajā pusfinālā uzstāsies Dons.


Iepriekš zināmie aktīvisti, atbalstītāji no politiskās vides un prokremliski noskaņotie patlaban izturas ieturēti un saprot, ka dienestu rīcība šodien, 9.maijā par iespējamām nelikumībām būs pietiekami strikta, vakar pēc Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēdes žurnālistiem atzina Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un Ruks bija ieradušies uz komisijas sēdi, lai ziņotu par drošību un riskiem 9.maijā. Ministrs informēja, ka patlaban nav informācijas par kādām iespējamām organizētām provokācijām vai nelikumīgi organizētu masveida pulcēšanos. Vienlaikus netiek izslēgtas individuāla rakstura provokācijas kontekstā ar to, ka Latvija atrodas hibrīdkarā. 

Policija īpaši pastiprinās spēkus, tajā skaitā piesaistot Speciālo uzdevumu bataljona vīrus Rīgā, Daugavpilī un Salaspilī, kur varētu notikt kādas iespējamas nelikumīgas aktivitātes vai pulcēšanās. Valsts policijas priekšnieks papildināja, ka publiski pasākumi nedrīkstēs būt arī kapos, lai gan individuāla ziedu nolikšana nav liegta. Ruksarī informēja, ka regulāri tiek uzraudzīta interneta vide un pārkāpējiem ir jārēķinās, ka par tur izdarītajiem noziegumiem policija "var pieklauvēt pie durvīm." Iekšlietu ministrs aicināja arī iedzīvotājus sociālajos medijos neizplatīt dažādus 9.maija sveicienus ar aizliegto simboliku, jo izplatītājiem var rasties pietiekami nopietnas sekas.

Emocionālās un fiziskās vardarbības mazināšanai nozīmīga ir starpinstitucionālā sadarbība, prevencijas pasākumi un atbalsts izglītojamiem, pedagogiem un vecākiem, secināts informatīvajā ziņojumā par vardarbības izskaušanu izglītības iestādēs. Izstrādājot ziņojumu, notika diskusijas ar pedagogiem un izglītības pārvalžu darbiniekiem, valsts un pašvaldību institūciju, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Iesaistītās puses bijušas vienisprātis, ka vardarbības mazināšanas politika izglītības vidē līdz šim bijusi pārāk fragmentāra un rīcībā notikusi pārsvarā kampaņveidīgi. Taču ne visos gadījumos panākta vienprātība par vienotu risinājumu vardarbības mazināšanai, teikts ziņojumā. Piemēram, daļa iesaistīto uzskata, ka nepieciešams koncentrēties uz atsevišķiem, biežāk sastopamajiem vardarbības veidiem un to risinājumiem. Turpretī citi pārstāvējuši viedokli, ka problēmas risināšanai nepieciešama vienota pieeja, izskaužot visus vardarbības veidus un aspektus izglītības vidē, īpaši attīstot preventīvo darbu.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā iniciatīvu par samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 12% apmērā ieviešanu sabiedriskajai ēdināšanai turpinās skatīt nākamnedēļ. Iniciatīvas autors un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Andris Kalniņš deputātiem pauda, ka iniciatīvas mērķis ir padarīt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus pieejamākus plašākai sabiedrības daļai, kā arī mazināt nozarē pastāvošo ēnu ekonomiku. Viņš uzsvēra, ka runa nav tikai par restorāniem, bet gan par visu sabiedriskās ēdināšanas sektoru kopumā, tajā skaitā bāriem, ēdnīcām, kafejnīcām un citiem pakalpojumiem. Kalniņš norāda, ka vairumā Eiropas Savienības valstu sabiedriskajai ēdināšanai tiek piemērota samazinātā PVN likme un secināts, ka, samazinot PVN likmi sabiedriskajai ēdināšanai, tiek celta arī iedzīvotāju produktivitāte.

ASV pabeigušas jūras piestātnes būvniecību Gazas joslai, kas palīdzēs piegādāt humāno palīdzību palestīniešiem. Tomēr pagaidām tā vēl nav nogādāta paredzētajā vietā un nav sākusi pildīt savu uzdevumu.  ASV aizsardzības resors informēja, ka paredzētajā vietā piestātni traucē nogādāt  nelabvēlīgie laika apstākļi. Stipra vēja un augstu viļņu dēļ abas piestātnes daļas un būvniecībā iesaistītie karakuģi pagaidām atrodas Ašdodas ostā Izraēlā. Kad laikapstākļi uzlabosies, Izraēlas karavīri to noenkuros Gazas joslas piekrastē.  Divdaļīgās piestātnes būvniecība sākās aprīlī, kopējās tās izmaksas ir vismaz 320 miljoni ASV dolāru, un tā palīdzes nodrošināt Gazas joslas apgādi ar pārtiku un citām pirmās nepieciešamības precēm. 

Krievija, iespējams, vervē Kubas pilsoņus dienēt Krievijas armijā Ukrainas teritorijā, liecina BBC žurnālistu veiktā izmeklēšana. 2023. gada septembrī un oktobrī proukrainiskā platforma “InformNapalm” publicēja vairāk nekā 200 kubiešu pases datus, kuri, iespējams, dienē Krievijas armijā. Vietne norāda, ka viņi ieguvuši pases datus, uzlaužot kāda Krievijas virsnieka e-pastu, kurš bija iesaistīts cilvēku vervēšanā.  Facebook meklēšana atklāja, ka 31 no noplūdē minētajiem vārdiem atbilst to cilvēku kontiem, kas atrodas Krievijā vai ir saistīti ar Krievijas armiju. Daži no šiem cilvēkiem sociālajos tīklos ir ievietojuši fotogrāfijas, kuros redzami Krievijas militārpersonu formas tērpos vai vietās, kur ir izvietotas Krievijas ielu zīmes vai Krievijas automašīnu numura zīmes. Citi kā savu pašreizējo dzīvesvietu norāda Krieviju. Ārzemnieku vervēšana, lai aizstātu daļu Krievijas armijas zaudējumu, palīdz Kremlim izvairīties no riskiem mēģināt ar spēku mobilizēt krievus - kad Krievija 2022. gadā paziņoja par daļēju mobilizāciju, simtiem tūkstošu vīriešu pameta valsti.

Turpinām ziņas

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien pēc ilgām debatēm atbalstīja Varakļānu un Madonas novada apvienošanu, plaši diskutējot arī par plašāku administratīvi teritoriālās reformas revidēšanu. Deputāti vienojās virzīt grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimas sēdē 16.maijā. Priekšlikumus likumprojektam deputāti varēs iesniegt līdz 22.maijam. Kā vēstīts, sākotnēji skatāmie likuma grozījumi paredzēja tikai vienu izmaiņu - ilgstoši plānoto Varakļānu un Madonas novadu savienošanu, taču izskanējuši priekšlikumi daudz plašākai pēdējās reformas pārskatīšanai, piemēram, atsakoties no valstspilsētu savienošanas ar tuvējiem novadiem un sadalot virkni pavisam nesen izveidoto novadu.

Lai sekmētu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanu un atbilstošu uzturēšanu, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien pirms izskatīšanas galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, kas atļaus par uzturēšanas jautājumiem izlemt ar ne mazāk kā sestdaļas mājas īpašnieku balsu vairākumu. Ar grozījumiem paredzēts dot iespēju par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā, piemēram, kopīgajās sapulcēs par mājas renovāciju. Ja sākotnēji sasauktā mājas kopsapulce kvoruma trūkuma dēļ nav bijusi lemttiesīga, grozījumi dos iespēju dzīvokļu īpašnieku kopsapulci sasaukt atkārtoti. Plānots, ka sapulci atkārtoti varēs sasaukt mēneša laikā pēc sākotnējās kopsapulces. Šāda sapulce būs lemttiesīga, ja tajā piedalīsies vairāk nekā viena trešdaļa no visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Un vēl

Šodien norisināsies Eirovīzijas Otrais pusfināls. Tajā ar devīto kārtas numuru uz Eirovīzijas skatuves kāps Latvijas pārstāvis Dons. Otrajā pusfinālā, kopā ar Latviju, piedalīsies arī Maltas, Albānijas, Grieķijas, Šveices, Čehijas, Austrijas, Dānijas, Armēnijas, Sanmarīno, Gruzijas, Beļģijas, Igaunijas, Izraēlas, Norvēģijas un Nīderlandes pārstāvji. Skatītāji aicināti sagatavoties aktīvai līdzi jušanai un balsošanai. Šogad pirmo reizi Latvijā par otrā pusfināla dalībniekiem un par finālistiem varēs balsot, ne tikai zvanot un sūtot īsziņas, bet arī Eirovīzijas dziesmu konkursa lietotnē (Eurovision Song Contest app) un vietnē www.esc.vote. Pusfinālā balsošana sāksies pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas. Kā ierasts, par Latvijas priekšnesumu Latvijā balsot nevarēs.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: "Progresīvie" rosinās administratīvi sodīt par seksuālu uzmākšanos; Sākas skolu eksāmenu laiks; izglītības centrā būs atbalsta dienests problēmu novēršanai; un Kāds bijis aprīlis Eiropā?


Šodien, 9. maijā visā Eiropā un Latvijā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena. Dažādos pasākumos un aktivitātēs atgādina un stiprina izpratni par mūsu kā eiropiešu izaugsmes iespējām, kultūru dažādību un vērtībām, kas mūs vieno. Lai vairotu svētku sajūtu, Eiropas Savienības institūcijas aicina līdzās valsts karogam izkārt Eiropas Savienības karogu, kā arī organizēt un piedalīties Eiropas dienai veltītajos pasākumos. Komunicējot sociālajos medijos, cilvēki aicināti izmantot mirkļbirkas: #EiropasDiena, #EuropeDay un #LV20ES. Plašāk par Eiropas dienai veltītajām aktivitātēm un iespēju tajās piedalīties var uzzināt Eitopas komisijas pārstāvniecības Latvijā mājalapā.

"Progresīvie" informē, ka šonedēļ iesniegs parlamentā grozījumus Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, kas paredzēs par seksuālu uzmākšanos ieviest administratīvo atbildību. Tieslietu ministrija piedāvā paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos. "Progresīvie" paredz, ka par kriminalizēšanu Saeimā būs lielas debates, un neesot zināms, vai deputāti to atbalstīs, jo tādas konceptuālas vienošanās nav, lai gan arī Valsts policija ir rosinājusi ieviest administratīvo atbildību. "Progresīvie" piedāvās definīciju, ka seksuālā uzmākšanās ir nevēlama pret citu personu vērsta jebkāda veida verbāla, neverbāla, digitāla vai fiziska seksuāla rakstura rīcība, kuras mērķis vai sekas ir personas cieņas vai privātuma aizskaršana, jo īpaši, ja tā rada iebiedējošu, naidīgu, degradējošu, pazemojošu vai aizskarošu vidi. Par seksuālu uzmākšanos rosinās piemērot sodu līdz 700 eiro.

Alvis Ērglis, SIA Latvijas aptieka valdes priekšsēdētājs Izdevniecības Dienas bizness konferencē Veselība kā drošība: zāļu pieejamība un apgāde, pārstāvot farmācijas mazumtirdzniecības uzņēmumus, akcentēja būtiskus jautājumus, kuriem nekavējoties vajadzīgs risinājums, lai krīzes situācijā aptiekas varētu produktīvi funkcionēt kā kritiskās infrastruktūras sastāvdaļa. SIA Latvijas aptieka valdes priekšsēdētājs uzskata - jābūt skaidrām vadlīnijām, kādiem medikamentiem un cik daudz jāatrodas aptieku krājumos, kā arī piegādes shēmai, lai iedzīvotāji pat visattālākajos valsts reģionos varētu justies droši par zāļu pieejamību.  Medikamentu rezervju uzkrājumiem jābūt decentralizētiem, jo krīzes gadījumā būs grūtības nodrošināt kvalitatīvu zāļu piegādi visā Latvijā, ja tie koncentrēsies tikai vienā noliktavā, kura atrodas, piemēram, Rīgā.

Eiropas Savienības dalībvalstu vēstnieki trešdien vienojās izmantot ieņēmumus no Krievijas iesaldētajiem aktīviem, lai iegādātos militāro palīdzību Ukrainai, paziņoja Beļģijas valdība. Vienošanās attiecas uz procentu un citas peļņas izmantošanu, bet ne pašiem aktīviem, kas paliks iesaldēti arī turpmāk. Šis solis varētu dot līdz pat trim miljardiem eiro jau šogad. Saskaņā ar Eiropas Komisijas sniegto informāciju ES ir iesaldēti Krievijas Centrālās bankas aktīvi aptuveni 210 miljardu eiro apmērā. Briselē bāzētā finanšu iestāde "Euroclear" nesen ziņoja, ka aktīvi 2023. gadā procentos nopelnījuši aptuveni 4,4 miljardus eiro.

Polijā uz robežas ar Baltkrieviju izjaukts migrantu kontrabandistu tīkls, kas pārvadājis dažādu Tuvo Austrumu valstu migrantus. Polijas prokuratūra izvirzījusi apsūdzības 36 cilvēkiem. Grupējums organizēja irākiešu, sīriešu un palestīniešu nelegālo migrāciju caur Polijas un Baltkrievijas robežu uz Vāciju. Apsūdzēto vidū ir pilsoņi no Polijas, Ukrainas, Irākas un Baltkrievijas. Kontrabandistu tīklu arī tur aizdomās par miljoniem eiro nodošanu dažādiem bruņotiem grupējumiem, to skaitā Libānas kaujinieku grupējumam "Hizbullāh". Izmeklēšanu vadīja Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās "Eurojust". Tajā piedalījās policijas darbinieki arī no Vācijas un Nīderlandes. Izmeklētāji atklāja, ka caur grupējuma kontiem plūdusi kriptovalūta vairāk nekā pusmiljarda eiro apmērā.

Turpinām ziņas

Jau nākamās nedēļas sākumā sāksies pirmie centralizētie eksāmeni. Daudzi skolotāji un skolēni atzīst – vislielākais satraukums ir par skolēnu spējām koncentrēties un atbildēt pareizi. Matemātika un latviešu valoda ir tie mācību priekšmeti, kas varētu prasīt vislielāko precizitāti. Lai nebūtu tehnisku problēmu un arī eksāmenu jautājumi paliktu nezināmi līdz pašam eksāmenam, šogad Valsts izglītības un satura centrs veicis dažādus uzlabojumus. Pagājušajā gadā dažām skolām saistībā ar tiešsaistes eksāmenu kārtošanu radās dažādas tehniskas problēmas. Lai mazinātu spriedzi un arī tehnoloģiskas kļūmes, Valsts izglītības satura centrs rīkojis vairākus izglītojošus seminārus skolēniem un skolotājiem. Šogad eksāmenus kārtos vairāk nekā 50 tūkstoši devītās klases skolēnu un tikpat arī vidusskolēnu.  

Rīgas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija pieņēmusi lēmumu Maskavas forštati pārdēvēt par Latgales apkaimi. Jaunais apkaimes nosaukums izvēlēts, vērtējot vēsturiskos vietu nosaukumus šajā apkārtnē. Jau pirmskara laikā, dokumentos, kas apzīmē šo vietu, ticis lietots apzīmējums "statistikas rajons Latgale". Pērn Latgales parks atguva tā vēsturisko nosaukumu, kas bija sastopams 1937.gada dokumentos, savukārt šogad lielākā iela šajā apkaimē ir pārdēvēta par Latgales ielu. Ņemot vērā šos faktus, Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija pieņēma lēmumu arī apkaimei piešķirt Latgales nosaukumu. Par izmaiņām tikšot informēta gan Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, kuras Vietvārdu datubāzē ir reģistrēts vietvārds "Maskavas forštate", kā arī informācija tiks nomainīta arī citās vietnēs.  

Un vēl

Pagājušais mēnesis bija visu laiku karstākais aprīlis, turpinot rekordkarstuma sēriju 11 mēnešu garumā pēc kārtas, atklāts ES Klimata pārmaiņu dienesta „Copernicus” novērojumos. Neparasti siltie apstākļi radās, neskatoties uz „El Nino” laikapstākļu fenomena nepārtraukto pavājināšanos, kas veicina karstuma palielināšanos, minēts „Copernicus” paziņojumā, norādot uz cilvēku izraisītajām klimata pārmaiņām, kas saasina galējības. 2024. gada aprīlis pārsniedza vidējo pirmsindustriālā laikmeta līmeni par 1,58 grādiem pēc Celsija skalas.  Vidējā temperatūra pēdējo 12 mēnešu laikā tika reģistrēta pie 1,6 grādu atzīmes, pārsniedzot 2015. gada Parīzes nolīgumā noteikto 1,5 C° mērķi globālās sasilšanas ierobežošanai. Šī anomālija gan nenozīmē, ka Parīzes mērķis ir izgāzies, jo tas tiek aprēķināts vairāku gadu desmitu laikā. Taču tiek norādīts ka, šobrīd mēs piedzīvojam neticamu globālās temperatūras līmeni.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Paredz kriminālatbildību par mēģinājumiem ar dziļviltojumiem ietekmēt vēlēšanas; Skolēni varēs atteikties no eksāmena kārtošanas krievu valodā; un Piecās novērojumu stacijās pārspēti 9.maija aukstuma rekordi


Šodien pie Saeimas bija pulcējušies ap 20 cistiskās fibrozes pacientu vecāki, prasot atbilstošu medicīnisko atbalstu saviem bērniem. Sapulce norisinājās mierīgi gan savstarpējās sarunās, gan arī ar dažiem deputātiem. Dalībnieki uz pasākumu bija ieradušies ar plakātiem, kurā aicināts pacientos investēt naudu, lai cilvēku darba mūžs būtu ilgāks, kā arī uzsvērts, ka jau tagad vajag pacientiem piešķirt "dzīvību glābjošo un vienīgo visefektīvāko medikamentu". Piketētāji plakātos akcentē, ka tieši visefektīvākie medikamenti paildzina dzīvildzi. Šodien, Eiropas dienā, retās slimības cistiskās fibrozes pacienti pieprasīja normatīvo aktu ievērošanu un vienlīdzīgu attieksmi pret visiem cistiskā fibrozes pacientiem, kam saskaņā ar kompensējamo zāļu sistēmu pienākas, bet 2024.gadā nav piešķirti efektīvākie medikamenti, kas pagarina pacientu dzīvildzi un glābj dzīvības.

Par mēģinājumiem ar dziļviltojuma tehnoloģiju jeb tā dēvētā "deep fake" palīdzību ietekmēt vēlēšanu rezultātus un nodrošinātu vēlētāju tiesības piedalīties godīgās un brīvās vēlēšanās būs paredzēta kriminālatbildība. Par to galīgajā lasījumā lēmusi Saeima, atbalstot grozījumus Krimināllikumā. Par šādu noziedzīgu nodarījumu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību vai sabiedrisko darbu. Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi stingrākus ierobežojumus alkoholisko dzērienu tirdzniecībā, vienlaikus noraidot iepriekš Saeimas komisijā atbalstīto liegumu liegt pirkt alkoholu līdz 20 gadu vecumam. Tiesa, lai Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi stātos spēkā tie Saeimai vēl jāatbalsta trešajā – galīgajā – lasījumā. Līdzīgi kā iepriekš lēma Saeimas komisija, arī deputātu vairākums atbalstīja to, ka: darba dienās un sestdienās alkoholu drīkstēs pārdotno pulksten 10. līdz 20., bet svētdienās – no pulksten 10. līdz 18.; uz alkoholisko dzērienu etiķetēm būs jānorāda dzērienu uzturvērtība un ķīmiskais sastāvs; būs aizliegta alkohola cenu un atlaižu reklāma mazumtirdzniecības vietās, alkoholu neaizliegs tirgot internetā, taču distances tirdzniecību ierobežos, nosakot, ka no pasūtīšanas brīža līdz dzēriena saņemšanai jāpaiet vismaz sešām stundām. Lai grozījumi stātos spēkā, deputātu vairākuma atbalsts jāgūst arī trešajā lasījumā.

ASV prezidents Džo Baidens brīdinājis Izraēlu, ka ASV pārtrauks piegādāt artilērijas šāviņus un citus uzbrukumu ieročus, ja Izraēla uzsāks plašu sauszemes operāciju pret teroristu grupējumu "Hamās" Rafahas pilsētā Gazas dienvidos. Vašingtona uzstāj, ka bez plāna civiliedzīvotāju aizsardzībai Izraēla nevar uzsākt ofensīvu Rafahā. Baidena brīdinājumi par ieroču nepiegādāšanu ir nepatīkami Izraēlai, kas ir atkarīga no ASV bruņojuma. Aptuveni 70% Izraēlas ieroču importa nāk no ASV, raksta ziņu aģentūra "Bloomberg".

Ilgstoša sausuma dēļ varas iestādes ierobežojušas Panamas kanāla izmantošanu. Tas rada lielus zaudējumus nelielās Centrālamerikas valstij un pasliktina iedzīvotāju ekonomisko stāvokli. 80 kilometrus garais Panamas kanāls savieno Kluso un Atlantijas okeānu, taču liela tā daļa atrodas virs jūras līmeņa, un kanāla darbību nodrošina mākslīgi uzpludinātais Gatunas ezers. Piemēram, kādās slūžās viena kuģa pacelšanai līdz nākamajam līmenim nākas izmantot apmēram 200 miljonus litru saldūdens. Parasti ūdens pietiek 40 kuģu apkalpošanai diennaktī, bet no gada sākuma to skaitu nācies samazināt apmēram uz pusi. Lielākie kuģi par kanāla izmantošanu maksā gandrīz miljonu eiro, tāpēc neiegūto ieņēmumu apjoms ir milzīgs. Patlaban hidrologi meklē citas iespējas papildināt ezera ūdens krājumus, taču risinājums nav ātrs un vienkāršs.

Jau ziņots, ka problēmas ir arī otra pasaulē nozīmīgākā kanāla – Suecas kanāla apsaimniekotājiem, taču Sarkanajā jūrā kuģošanu traucē Jemenas hutiešu nemiernieki, kas apšauda atsevišķus kravas kuģus, solidarizējoties ar Gazas joslas palestīniešiem. Tāpēc arī šeit daudzām kuģniecībām jāizvēlas tālākais kuģu ceļš apkārt Āfrikai.

Turpinām ziņas

Pamatskolas skolēni drīkstēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves. To paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītās izmaiņas Izglītības likumā. Atsakoties no krievu valodas apmācības līdz 21.jūnijam, citu svešvalodu kā otro svešvalodu varēs apgūt jau no nākamā mācību gada. Vienlaikus likums paredz iespēju pabeigt iesāktu krievu valodas apmācību. Jau ziņots, ka  šopavasar valdības pieņemtās izmaiņas paredz no 2026./2027. mācību gada no skolām prasīt, ka pamatizglītības pakāpē kā otrā svešvaloda skolēniem pakāpeniski ir jāpiedāvā viena no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstu oficiālajām valodām vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā. Krievu valoda nav starp šādām valodām.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija nolēmusi atsākt angļu un vācu valodas skolotāju sagatavošanu. Interesenti varēs iesniegt dokumentus no 16.jūlija un pretendēt uz valsts finansēto budžeta vietu. Atbilstoši uzņemšanas noteikumiem vidējās izglītības dokumentā reflektantam vērtējums angļu un vācu valodā nevarēs būt zemāks par septiņām ballēm. Tāpat būs jākārto iestājpārbaudījums. Jau ziņots, ka skolu gatavība mācīt citu otro svešvalodu, ne krievu valodu, atšķiras. Ir skolas, kurās jau no šī mācību gada sākta pakāpeniska krievu valodas kā otrās svešvalodas nomaiņa ar franču vai vācu valodu. Savukārt citās skolās valda neziņa, vai pāreju uz otrās svešvalodas nomaiņu netraucēs svešvalodu pedagogu trūkums.

Un vēl

Latvijas austrumos gaisa temperatūra šorīt pazeminājās līdz mīnus 6 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Piecās novērojumu stacijās tika pārspēti 9.maija aukstuma rekordi. Savukārt divās novērojumu stacijās pārspēti gan dekādes, gan mēneša rekordi. Dienas, dekādes un mēneša minimālās gaisa temperatūras rekords pārspēts Rēzeknē, kur gaisa temperatūra pazeminājās līdz mīnus 5,1 grādam un Dagdā, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz mīnus 3,5 grādiem. Jēkabpilī, Zīlānu meteopunktā fiksētā temperatūra - mīnus 2,3 grādi. Diennakts minimālās gaisa temperatūras rekordi pārspēti arī Madonā, kur gaisa temperatūra pazeminājās līdz mīnus 5,5 grādiem, Alūksnē, kur bija mīnus 4,1 grādu auksts un Gulbenē, kur gaiss atdzisa līdz mīnus 4 grādiem.

Jau ziņots, ka no šodienas no rietumiem Latvijā pakāpeniski sāks ieplūst siltāks gaiss un tik spēcīgas salnas pagaidām neesot gaidāmas.


Atstājiet komentāru