2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē norisinājās saruna “Mūsu valsts simboli un leģendas” (FOTO)

Ceturtdien, 9.maijā, Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē norisinājās saruna “Mūsu valsts simboli un leģendas”, liecina pasākuma organizatora Jēkabpils novada galvenās bibliotēkas publiskotā informācija.

Bibliotēkas pārstāvji informē, ka sarunā piedalījās izdevniecības “Jumava“ vadītājs Juris Visockis, rakstnieks Pavils Raudonis un Dainis Īvāns, bijušais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs, kā arī Jēkabpils novada bibliotekāri un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi. 

Maijs ir Latvijas valsts svētku mēnesis, kad svinam Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienu un Neatkarības atjaunošanas dienu, tādēļ jo īpaši simboliska ir saruna par Latvijas valsts simboliem un leģendām. 

Atklājot tikšanos, Juris Visockis uzsvēra, ka šogad Draudzīgais aicinājums atzīmē 30 gadus kopš prezidents Guntis Ulmanis atjaunoja šo tradīciju 1994.gadā. Tāpat 2024.gadā ir uzsākta gatavošanās Draudzīgā aicinājuma 90 gadu jubilejai, kopš Latvijas valsts vadītāja Kārļa Ulmaņa 1935.gadā iedibinātās akcijas — aicinājuma dāvināt grāmatas savām bijušajām skolām. Tādēļ tikšanās ar jauniešiem un sarunas par Latvijas valsts simboliem un tradīcijām ir vērtīgs papildinājums Draudzīgā aicinājuma kustībai. 

J.Visockis, uzrunājot jauniešus, uzsvēra, ka šīs tikšanās mērķis ir iedvesmot jauniešus pašiem nākotnē kļūt par Latvijas leģendām. Turklāt, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un apdraudējumus, jo īpaši būtiski ir izcelt latviskās vērtības un simbolus. 

Pavils Raudonis uzsvēra, ka tauta un tās simboli ir nesaraujamas vērtības, pasaules kontekstā mēs esam ļoti maza tauta, taču ar savu valsti.

“Cīņā uzvar nevis vairākums, bet tie, kuriem ir lielāka dūša,” atgādināja P.Raudonis. Arī Dainis Īvāns, uzrunājot jauniešus, uzsvēra: “Jūs esat paaudze, kas dzimuši brīvā Latvijā un uztverat daudzas lietas kā pašsaprotamas. Mūs par latviešiem padara mūsu identitātes simboli, arī Atmodas kustība sākās ar apdraudējumu vienam no Latvijas simboliem – Daugavas upei.”.

D.Īvāns atklāja, ka šogad paredzēta pirmizrāde filmai par Pirmajiem latviešu dziedāšanas svētkiem, kuru norise radīja un veicināja citu Latvijas simbolu rašanos –par simbolu ir kļuvis Dziesmu svētku karogs “Līgo”, dziedāšanas svētkos pirmo reizi tika atskaņota Kārļa Baumaņa "Dievs, svētī Latviju", u.c. Vispārīgie latviešu Dziedāšanas svētki iedibināja Dziesmu svētku tradīciju, kura tiek turpināta joprojām. 

Ar šo un citiem piemēriem P.Raudonis un D.Īvāns uzsvēra tautas simbolu un leģendu nozīmi tautas nacionālās pašapziņas veicināšanā un atmodā.

Foto: Jēkabpils novada Galvenā bibliotēka

Atstājiet komentāru