2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Mums raksta: Vai arī šogad Jēkabpils novada pašvaldība sniegs finansiālu atbalstu plūdos cietušajām mājsaimniecībām?

Mums raksta: Vai arī šogad Jēkabpils novada pašvaldība sniegs finansiālu atbalstu plūdos cietušajām mājsaimniecībām?

Ar Radio1.lv sazinājās iedzīvotāja no Salas pagasta un interesējās vai arī šogad Jēkabpils novada pašvaldība izmaksās kompensācijas plūdos cietušajām mājsaimniecībām? Iedzīvotāja sacīja, ka viņas īpašums ir apdrošināts, bet bija cietis arī pagājušā gada plūdos un viņa saņēmusi apdrošināšanas kompensāciju. Šogad interesējoties apdrošināšanas kompānijā ar kuru noslēgts līgums uzzinājusi, ka šogad plūdu gadījumā viņai kompensācija nepienākas, jo apdrošināšana par plūdu postījumiem tiekot izmaksāta tikai reizi piecos gados. Tas nozīmē, ka cerēt uz apdrošināšanas atlīdzību nevar un ja vēl atsaka pašvaldība, tad šogad iedzīvotājiem ar palu radītajiem zaudējumiem būs jātiek gala saviem spēkiem.

Radio1.lv iedzīvotājas jautājumu uzdeva preses konferencē ar domes vadību. Jēkabpils novada mērs raivis Ragainis (LZP) skaidroja, ka pērn pašvaldībā tika pieņemti saistošie noteikumi par palīdzību, ja plūdos iedzīvotāju īpašumam nodarīti zaudējumi. Tāpat arī esot spēkā noteikumi, kas paredz palīdzību no novada sociālā dienesta krīzes situācijā. Atbilstoši šiem abiem noteikumiem iedzīvotāji varot lūgt finansiālu palīdzību.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem, kuru mājsaimniecības cietušas plūdos, Jēkabpils novada pašvaldība pērn izstrādāja saistošos noteikumus mājokļa atjaunošanas pabalstam. Tāpat arī Sociālajā dienestā ir iespējams pieteikties krīzes pabalstam.

Plūdos cietušajiem iedzīvotājiem ir pieejams krīzes pabalsts, ko var saņemt Sociālajā dienestā. Saskaņā ar Jēkabpils novada domes saistošajiem noteikumiem, iesniegumu pabalsta krīzes situācijā saņemšanai jāiesniedz triju mēnešu laikā no krīzes situācijas rašanās dienas. Pabalstu katastrofu gadījumos piešķir līdz divu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu apmēram, ņemot vērā radītos zaudējumus. Tos izvērtējot dzīvesvietā, tiks ņemti vērā zaudējumi, kas nav saistīti ar mājokļa remontu, jo šim mērķim plānoti jaunie saistošie noteikumi. Lēmums par pabalsta piešķiršanu tiks pieņemts tikai pēc dzīvesvietas apsekošanas. Ņemot vērā pašlaik noteikto minimālo algu, novada iedzīvotāji var pretendēt uz pabalstiem līdz 1400 eiro apmērā.

Jēkabpils novada “Saistošie noteikumi par vienreizēja pabalsta piešķiršanas kārtību dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam, ja mājoklis ir cietis terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā” paredz pabalsta apmēru atbilstoši bojājumu procentiem. 

Noteikumi paredz pabalstu, ja mājoklis cietis katastrofā, kas ir plūdi: 3500 eiro, ja mājokļa atrašanās vietā konstatēta ūdens līmeņa celšanās plūdu ietekmē virs 1 m no mājas 1. stāva grīdas līmeņa; 2500 eiro, ja mājokļa atrašanās vietā konstatēta ūdens līmeņa celšanās plūdu ietekmē līdz 1 m mērot no mājas 1. stāva grīdas līmeņa; 1500 eiro, ja mājokļa atrašanās vietā konstatēta ūdens līmeņa celšanās plūdu ietekmē dzīvojamās mājas 1. stāva grīdas līmenī. Šajā punktā noteikto pabalsta apmēru var piemērot, ja komisija konstatē, ka mājai ir bijis applūdis apdzīvojams vai ar inženierkomunikācijām aprīkots pagrabs.

Bojājumu procentuālo apmēru noteiks pašvaldības pārstāvju veidota komisija, kuras sastāvā būs divi būvinženieri. Ja mājoklis bijis apdrošināts pret plūdu risku un saņem apdrošināšanas kompensāciju par radītajiem zaudējumiem, tad no pieejamā pabalsta var saņemt tikai 50 procentus. 

Ilustratīvs attēls: Plūdi 2024. Daugavā pie Jēkabpils.
Foto: JNP/Facebook

Komentāri (0-2/2)

  • Mācieties!
    04.03.2024 18:33
    Nu ragainais jau pa vienu savu mēnešalgu saremontētu.
  • Nabagmāja
    04.03.2024 18:29
    Un,ko par 1,5 t var atremontēt?
    Jūs cenas būvmaterialiem un remontniekiem esat redzejysi??

Atstājiet komentāru