2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 28.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 28.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

 Nedēļas nogalē novados ar dažādiem pasākumiem tiks svinētas Lieldienas. Lielā diena jeb pavasara saulgrieži ir laiks, kad mostas daba, cilvēki svin gaismas uzvaru pār tumsu.  Agrāk Lieldienu rīts saimē sākās agri, jo bija jāpaspēj jau pirms saullēkta nomazgāt mute tekošā ūdenī. Ar laiku ienāca arī olu krāsošanas tradīcija. Lieldienās neiztiek bez šūpošanās un dažādām atrakcijām ar krāsotajām olām. Lai nākamajā gadā nebūtu jāmelo, olas noteikti ir jāēd ar sāli. Arī kaulēšanās ar olām ir neatņemama svētku tradīcija.

Svētdien, 31.martā visā Jēkabpils novadā norisināsies dažādi pasākumi.  Lieldienās pulksten vienos dienā Atašienes Tautas nama “Annas sāta” pagalmā svētkus svinēs ar šūpošanos, dziesmām, dančiem, rotaļām, olu kaujām un olu ripināšanu! Savukārt vakarā – Lieldienu balle. Svētdien Biržu Tautas namā Lieldienas svinēs ar dambretes turnīru, kas sāksies pulksten 11. Turpinājumā pasākums – “Izkrāsosim Lieldienas”, kā arī animācijas filma bērniem “Baisule”. Lieldienās pulksten 12tos svētku pasākumi ar tradicionālām rotaļām un atrakcijām norisināsies arī Gārsenes tautas namā, kur piedalīsies Aknīstes Bērnu un jauniešu centra kolektīvi. Savukārt pulksten vienos dienā Lieldienu pasākums sāksies Elkšņu tautas namā, bet pulksten divos Dignājas pamatskolā.

31.martā pulksten 11tos pie Kalna pagasta Tautas nama Lieldienu rīts sāksies ar kaulēšanos, šūpošanos, putnu dzīšanu, un jautrām atrakcijām! Pulksten divos dienā Lieldienu radošā darbnīca norisināsies Mežāres Tautas namā. Savukārt svētdien sešos vakarā Leimaņu Tautas nams aicina uz koncertu “Lieldienu jampadracis”. Piedalās Jēkabpils novada, Vecumnieku un Sauleskalna deju kolektīvi, kā arī Kalna un Leimaņu Tautas nama amatierteātri. Pēc koncerta Lieldienu balle.
 
Lieldienās pulksten vienos dienā svētku koncerts notiks Viesītes Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Piedalās: Paula Bička (soprāns), Reinis Galenieks (vijole) un Oksana Žamlihanova (klavieres). Programmā: latviešu un Rietumeiropas komponistu skaņdarbi. Ieeja: bez maksas. Savukārt otrajās Lieldienās, 1.aprīlī Viesītē, muzeja „Sēlija” parkā paredzēti Lieldienu trakumi - rotaļas un spēles ar centra Palla tēliem, dažādas tradicionālās Lieldienu aktivitātes un veiklības stafetes. Nākot uz pasākumu līdzi jāņem krāsotas olas.

31.martā pulksten vienos dienā Sēlpils tautas namā pasākums - Lieldienu karuselis! Piedalās bērnu deju kolektīvs “Sprigulīts”, deju kopa “Omes un kungs” un kapela “Sudrabkalns”. Būs šūpošanās, olu ripināšana, jautras un sportiskas sacensības, putnu būrīšu gatavošanas darbnīca, tāpēc nākot uz pasākumu līdzi jāņem savs āmurs, norisināsies radošās darbnīcas, pasākuma dalībniekus cienās ar “apaļo zupu” un karstu tēju! 

Mazliet vēlāk – pulksten 13.30 Liedienu pasākums sāksies birzītē pie Variešu pagasta pārvaldes. Lieldienas varēs izbaudīt muzikālā rotaļprogrammā “Lieldienu Olas piedzīvojumi”. Savukārt pulksten divos dienā uz pasākumu „Lielā raibdiena” pulcēsies zīlānieši brīvdabas estrādē „Mārdadzis”. Pasākums norisināsies kopā ar Bērnu centra “Palla” Lieldienu Zaķi un Bingu, amatiermākslas kolektīviem “Minima”, “Mārdazis”, “Zīlānietis” un “Patapa”. Pasākumā spēlēs spēles, ies rotaļās, dziedās, dejos un priecāsies par pavasari!
 
Un vēl

Preiļu novadā uz Lieldienu pasākumu aicina Jasmuižā, Raiņa muzejā. Pasākuma organizatori sola - latviskākās Lieldienas Latgalē. 31. martā no pulksten vieniem dienā līdz četriem pēcpusdienā Preiļu novada Aizkalnes pagastā, Raiņa muzeja pagalmā notiks Lieldienu pasākums visai ģimenei. Pasākuma laikā notiks daudz un dažādas aktivitātes gan lieliem, gan maziem. Būs arī Lieldienu kross! Tādēļ aicinām visus sporta entuziastus pievienoties šim notikumam skaistākajās Aizkalnes ārēs!

31. martā pulksten vienos arī Galēnu Kultūras namā teātra kopa "Puncuļīši" ielūdz uz "Lieldienu neprātu" - joku izrādi trīs cēlienos ar vietējo un pieaicināto amatiermākslas kolektīvu piedalīšanos. Ieeja bez maksas.

Tāpat arī Lieldienās, 31. martā pulksten 12, svētkus svinēs Aizkraukles muzejā -  "Kalna Ziedi"!
Par kopīgiem, jautriem un azartiskiem notikumiem rūpēsies Lieldienu Zaķis, Ķepu patruļas Čeiss un citi Lieldienu varoņi. Neizpaliks olu krāsošana, ripināšana un šūpošanās. Dalībnieki aicināti ņemt līdzi krāsotas olas. 

Arī Kokneses parkā svētdien pulksten 12 svinētāji aicināti uz pasākumu “Re, kur nāca Lieladiena”. Programmā -  dziesmas, rotaļas,  olu ripināšana un apgleznošana.

Atstājiet komentāru