2024.gada 21. maijs

Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 3.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 3.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu pagasta “Dzeņu mājās” notika Līderu akadēmijas trešā mācību diena, kuras tēma bija “Krīzes komunikācijas veiksme - proaktīva sagatavošanās”. Mācības vadīja Valsts kancelejas un Latvijas Transatlantiskās organizācijas pārstāvji, kā arī piesaistītie eksperti Vitālijs Rakstiņš un Ingemars Vekteris. Mācību laikā tika izspēlēta simulācijas spēle, kā rīkoties dažādu krīžu gadījumos. Mācībās piedalījās Preiļu novada iedzīvotāju konsultatīvo padomju un nevalstisko organizāciju pārstāvji, VUGD, Pašvaldības policijas, Zemessardzes pārstāvji, Preiļu novada pašvaldības Civilās aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Ārijs Vucāns un priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Rožinskis, kā arī Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļas pārstāvji.

Biedrība “Sabiedriskais centrs “Līči”” Preiļu pagasta “Dzeņu mājās” realizēja četru dienu izglītojošu projektu “Veselīgs uzturs, fiziskā un emocionālā veselība - pilnvērtīgas dzīves pamats”. Vairāk kā 20 Preiļu novada sievietes, priekšroka tika dota cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī vecākiem, kuriem ir bērni ar īpašām vajadzībām, četras dienas mācījās, kā saprast un sajust sevi, kā ņemt no dabas to, ko tā mums sniedz pilnīgi par brīvu, neprasot ne centa. Divas dienas pasākuma dalībnieki iepazinās ar patstāvīgu ārstniecības metodi - Baha ziedu terapiju, kuras laikā ar savvaļas līdzekļu palīdzību tiek atjaunots cilvēka dabiskais emocionālais līdzsvars. Diāna Jakuboviča, preiliete, sertificēta uztura speciāliste, stāstīja par veselīgu uzturu un vadīja ēdiena gatavošanas meistarklasi no produktiem, kurus ikdienā izmantojam retāk, kā arī mācīja, kā pagatavot veselīgu desertu. Dalībnieki uzzināja par veselību kā procesu, kas sastāv no dažādām komponentēm, kā arī meklēja atbildes uz jautājumiem “Kur es esmu pašlaik?”, “Kur vai uz kurieni es tiecos?”, “Kas man jādara, lai es būtu labākā sevis versija?”.

Atklājot makšķerēšanas no laivām sezonu, 1.maijā pārbaudīti 392 makšķernieki. Pārbaužu laikā Vidzemē konsultēti divi rūpnieciskās zvejas veicēji, uzsāktas trīs administratīvā pārkāpuma lietvedības par makšķerēšanu bez licences, kā arī makšķerēšanu no tilta. Kurzemes un Zemgales reģionā konstatēti makšķernieki, kas nespēja uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Šiem makšķerniekiem par pārkāpumu izteikts brīdinājums. Savukārt Latgalē sāktas trīs administratīvā pārkāpuma lietvedības par makšķerēšanas kartes neesamību un zemmēra līdaku paturēšanu lomā. Šajā dienā reaģēts uz iedzīvotāju sūdzībām par konstatētiem zvejas pārkāpumiem, kā rezultātā Talsu rajona Vēžezerā izņemtas sešas ūdas, viena ūda no Dabaru ezera Cēsu novadā, divi tīkli Ventas upē un viens nēģu murds Grīvas upē.

Turpinām ziņas

Iestājoties vasarīgiem laikapstākļiem, ziemas rapšu sējumos strauji izplatās kaitēkļi - krustziežu spīdulis un krustziežu stublāju smecernieki. Dienesta pārstāvji norāda, ka krustziežu spīduļa izplatība dažos sējumos Zemgalē ir sasniegusi 100%. Dienesta pārstāvji skaidro, ka visvairāk krustziežu spīdulis izplatījies sējumos Zemgalē un Kurzemē, kur novērota 60-100% izplatība, un uz viena auga vidēji atrodami četri līdz deviņi kaitēkļi, bet Latgalē kaitēkļa izplatība ir 14% ar vidēji vienu līdz trim kaitēkļiem uz viena auga. Tāpat visos Latvijas novados turpina izplatīties krustziežu stublāju smecernieki, kuru izplatība dažos laukos ir sasniegusi 32%. Speciālisti norāda, ka patlaban laikapstākļi ir labvēlīgi augu aizsardzības līdzekļu lietošanai, bet jārīkojas nekavējoties un regulāri jāmonitorē lauki. 

Šajās brīvdienās, 4.maijā un 5.maijā, Siguldas Svētku laukumā notiks pavasara dārzkopības pasākums "Latvijas Stādu parāde". Pasākumā piedalīsies stādu audzētāji no Latvijas, popularizējot un izceļot nacionālo stādu audzēšanas nozari un godinot tajā strādājošos. Arī šogad "Latvijas Stādu parādē" piedalīsies ap 300 dalībnieku, kuru vidū būs stādu audzētāji no visiem valsts reģioniem, veidojot plašāko nacionālo stādu gadatirgu. Tāpat pasākumā piedalīsies Latvijas amatnieki, pārtikas ražotāji, dārza preču un tehnikas ražotāju pārstāvji. Apmeklētājiem būs iespēja piedalīties virtuālās aptaujas "Latvijas dārznieka profils" tapšanā, apskatīt "Latvijas Stādu parādes" fotogrāfijas divdesmit gadu gaitā, kā arī nobalsot par stādaudzētavu, kura šogad saņems lielo balvu.

Un vēl

Nākamnedēļ, 12.maijā puspiecos pēcpusdienā Rotko muzejs demonstrēs režisores Dzintras Gekas jaunāko dokumentālo filmu "Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu, klusēšanu", kam sekos tikšanās ar filmas režisori un radošo komandu. Dokumentālajā filmā režisore Geka radījusi saistošu portretu par latviešu gleznotāju Juri Jurjānu. Filma atklāj viņa pasauli un iemieso vizuāli bagātīgu stāstu par brīvību mākslā, dzīves enerģiju, virtuozitāti un alkām gleznot līdz mūža galam. Geka ir viena no Latvijā redzamākajām dokumentālā kino režisorēm. Viņas darbos ir daudz vēsturiski svarīgu un sabiedrībai aktuālu tēmu, kas tiek atainotas kompleksi un iejūtīgi, izmantojot autentiskus stāstus un personīgās pieredzes.

Atstājiet komentāru