Piektdiena, 28 Jūlijs 2017 00:00

15.raidījumā izzināsim Ziemeļlatgales folkloras pasauli

Informācijas avots:
Kāpēc šajā pusē ir tik daudz folkloras kopu un ansambļu? Izrādās, ka Viļakas novads ir pats bagātākais no visiem novadiem Latvijā, jo nekur citur nedarbojas 14 folkloras kopas un ansambļi. Dodamies uz Viļakas novada Šķilbēnu pagastu. Tiekamies ar Šķilbēnu etnogrāfiskā ansambļa dziedātājām. Viņu spēcīgās balsis 36 gadu garumā bez mūzikas pavadījuma ir pieskandinājās daudzus pasākumus. Repertuārā -  paaudzēs pārmantotās tieši Šķilbēniem raksturīgās dziesmas. Ar kultūras centra ,,Rekova’’ vadītāju Inesi Lāci sarunājamies par latgaliešu dziesmas spēku. Iegriežamies arī ciemā ar latvisku…
Otrdiena, 23 Augusts 2016 00:00

14.raidījumā par nezūdošām vērtībām – latgaliešu literatūru

Informācijas avots:
Par nezūdošām un gadu desmitiem nosargātām vērtībām – latgaliešu literatūru, kas tika izdota un lasīta pirms 2.pasaules kara un trimdā Rietumos. Kolēģe Gunta Nagle tiekas ar Latgales pētniecības institūta zinātnisko sekretāri un vēstures zinātņu doktori Genovefu Barkovsku.  Sarunājamies ar  Latgaliešu Rakstniecības muzeja saimnieku Pēteri Loci un dzejnieku, rakstnieku, filoloģijas doktoru Valentīnu Lukaševiču.
Trešdiena, 19 Jūlijs 2017 21:26

13.raidījumā dodamies uz Dagdas novada Andrupeni

Informācijas avots:
Kkur tautas tērpam un dziesmai vienmēr ir izrādīta goda vieta. Uz sarunu aicinām Andrupenes tautas nama vadītāju Daini Plataci un folkloras kopas ,,Sovvaļnīki’’ vadītāju  Aiju Vaičuli. Andrupene ir viena no tām vietām, kur dzied latgaliski vietējo paaudžu paaudzēs mantoto folkloru. Lai saglabātu šīs vērtības, 2002.gadā Dagdā tika izveidots Folkloras centrs, kļūstot par vienu no pirmajiem šāda veida centriem Latvijā. Raidījumā viesojamies pie Dagdas Folkloras centra vadītājas Intas Viļumas.  
Šoreiz – kādi ēdieni bija saimes ikdienas galdā, kādi svētku galdos, kādas tējas dzēra latgalieši. Tā kā laukos ļaudīm nekad darba nav trūcis un līdz ar arī laika nav bijis daudz, gatavoti tika tradicionāli un vienkārši ēdieni. Vairāk par to stāsta Dagdas novada tūrisma speciāliste Inta Lipšāne. Krāslavas novada Auleja ir kļuvusi atpazīstama ar Aulejas kļockām, labiem zivju ēdieniem un sieriem, šo ēdienu receptes pārmantojot no senčiem. Lejasmalās satiekam Annu Ļaksu, lai iztaujātu, kādas tad īsti ir Aulejas kļockas. Latgales…
Ceturtdiena, 13 Jūlijs 2017 00:00

11.raidījumā par ēdieniem, kuri Latgalē joprojām ir cieņā

Informācijas avots:
Par ēdieniem, kas mantoti no vecmāmiņām un vecvecmāmiņām. Kas garšo pašam latgalietim un ar ko cienā viesus. Par īstu rudzu maizi, tās spēka avotu –  tiekamies ar Aglonas maizes muzeja saimnieci Viju Kudiņu, jo viņa par maizīti zina ļoti daudz. Par Latgales balto zeltu, kurš dod spēku un veselību – speķi jeb kā sauc Latgalē špeku stāsta biedrības ,,Latgolys golds’’ vadītājs Andris Meijers.  

Koncertieraksts

Aptauja

Vai uzticaties Latvijas banku sistēmai?