2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Prognozē kartupeļu platību samazināšanos

Prognozē kartupeļu platību samazināšanos

Saistībā ar pagājušā gada zemajām kartupeļu iepirkuma cenām šogad lauksaimnieki plāno krietni samazināt kartupeļu platības. Savukārt masveida kartupeļu stādīšanas darbi sāksies maija vidū, apmēram trīs nedēļas vēlāk, nekā ierasts, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie eksperti.

"Pagaidām vēl grūti pateikt, cik liels būs samazinājums, tomēr skaidrs, ka šogad stādīs mazāk. Kartupeļu ražas pagājušajā gadā bija labas, bet iepirkuma cenas - zemas, svārstoties astoņu līdz desmit santīmu robežās. Daudzi zemnieki pārtikas kartupeļus vairs nestādīs vai arī samazinās esošās platības un pāries uz graudiem vai tehniskajiem kartupeļiem," sacīja Kartupeļu audzētāju biedrības vadītāja Aiga Kraukle.

Viņa arī norādīja, ka stādīšanas darbi sāksies apmēram trīs nedēļas vēlāk, nekā ierasts.

"Tehnika jau stāv "uz strīpas", un gaidām, kad lauki nožūs. Mazdārziņos varbūt varēs stādīt pēc 5.maija, bet lielsaimnieki darbus nevarēs sākt ātrāk kā maija vidū," norādīja agronome.

Arī Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta agronome Ilze Skrabule sacīja, ka šogad kartupeļu platības varētu samazināties.

"Kartupeļu platības svārstās viļņveidīgi un ir atkarīgas no iepriekšējā gada cenas. Pērn tā bija zema, līdz ar to šogad noteikti stādīs mazāk. Tomēr zemniekiem jārēķinās, ka šogad vēlā pavasara dēļ attiecīgi kavēsies ražas, un šogad kartupeļi varētu būt dārgāki, līdz ar to audzētāji varētu būt ieguvēji," sacīja Skrabule.

Savukārt Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju centra speciālists Andris Skudra atzina: lai gan pavasaris šogad iestājies ļoti vēlu, tas atnācis strauji un lauki ātri žūst.

"Līdz ar to kartupeļu stādīšanas laiks, kā ierasts, visticamāk, būs maija pirmajā dekādē. Meteoroloģiskie apstākļi traucējuši tikai agro kartupeļu audzētājiem - tos parasti stāda aprīļa otrajā pusē. Līdz ar to var teikt, ka ar agrajiem kartupeļiem būs problēmas. Kartupeļu ražas patlaban nav iespējams prognozēt, jo tās nosaka laika apstākļi vasarā," sacīja agronoms.

Kā ziņots, Latvijā kartupeļus pērn audzēja par 5,1% mazākās platībās nekā 2011.gadā - 29 700 hektāros. Savukārt kartupeļu ražība ir pieaugusi no 168 centneriem 2011.gadā līdz 191 centneram pērn. Līdz ar to kopumā ievākts par 8,1% vairāk kartupeļu - 538 900 tonnas salīdzinājumā ar 498 600 tonnām pirms gada.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas informāciju 2011.gadā ar kartupeļiem bija apstādīti 31 300 hektāri, 2010.gadā - 30 100 hektāri. 2009.gadā kartupeļi tika stādīti 30 000 hektāru, savukārt 2008.gadā - 37 800 hektāros.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru