2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Cūkaudzētājs "Miķelāni bekons" nodevis ekspluatācijā dzirnavas un barības ražotni

Cūkaudzētājs "Miķelāni bekons" nodevis ekspluatācijā dzirnavas un barības ražotni

Cūkaudzētājs SIA "Miķelāni bekons" šoruden ir nodevis ekspluatācijā savas dzirnavas un barības ražotni Jēkabpils cūkkopības kompleksā "Miķelāni", samazinot ražošanas izmaksas un uzsākot barības ražošanu uz vietas kompleksā,  informēja kompānijā, barības ražotnē ieguldīto investīciju apmēru neatklājot.

"Cūkkopībā barība vienmēr rada lielākās izmaksas - aptuveni 50% apmērā no kopējiem izdevumiem. Mēnesī patērējam ap 1500 tonnām graudu. Kamēr barību neražojām uz vietas, bet pirkām gatavu, mēs krietni pārmaksājām. Savu dzirnavu izveide bija viens no lielākajiem projektiem, ko uzsākām pērn. Ražotni uzbūvējām par saviem līdzekļiem. Jaunās dzirnavas nodrošina darbu trīs cilvēkiem. Šobrīd, kad dzirnavas nodotas ekspluatācijā, barības ražošanu Miķelānu cūkām veicam jaunajā barības ražotnē pašu spēkiem no vietējiem graudiem un zirņiem - ne tikai ietaupām, bet arī uzraugām un kontrolējam procesu," teica kompānijas valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš.

Strazdiņš norādīja, ka investīcijas barības ražotnē bija daļa no piecu gadu investīciju plāna uzņēmuma attīstībā, kurš paredz tuvāko piecu gadu laikā rekonstruēt 30 kūtis cūkkopības kompleksā, investējot vairākus miljonus eiro.

Kompānijā informēja, ka Zemgales cūkkopības uzņēmumu grupā, kuras dalībniece ir SIA "Miķelāni bekons", līdz ar dzirnavu izveidi ir jau trīs savas dzirnavas, kurās no pašu graudiem, atbilstoši Eiropas Savienības (ES) normatīviem tiek ražota barība cūkām, papildinot to ar minerālvielu maisījumu, lai barība būtu sabalansēta.

“Atšķirībā no citiem Latvijas cūkkopības uzņēmumiem, kas cūku barošanā lielāko daļu izejvielu iepērk, gandrīz visas barības pamatsastāvdaļas audzējam paši. Jaunbērzē mums ir sava moderna laboratorija, kas tapusi par Eiropas Savienības atbalsta līdzekļiem. Laboratorijā katru dienu tiek pārbaudīta saražotā barība, lai cūkas saņemtu pašu labāko,” uzsvera Strazdiņš.

LETA jau šogad ziņoja, ka "Miķelāni bekons" tuvāko piecu gadu laikā plāno rekonstruēt 30 kūtis, investējot vairākus miljonus eiro. Uzņēmumā skaidroja, ka "Miķelānu" cūkkopības komplekss atrodas 40 hektāru lielā teritorijā, un tajā ietilpst 40 kūtis, no kurām desmit ir labā stāvoklī, bet pārējām 30 ēkām nepieciešams veikt apjomīgus rekonstrukcijas darbus.

Strazdiņš aģentūrai LETA maijā pastāstīja, ka "Miķelāni bekons" līdz šim ir izmantojuši visas iespējas piesaistīt Eiropas Savienības (ES) atbalstu kompleksa attīstībai un arī turpmāk sekos līdzi un strādās pie tā, lai saņemtu Eiropas Savienības (ES) finansējumu investīciju projektu īstenošanai.

Jau vēstīts, ka 2016.gadā "Miķelāni bekons" strādāja ar 3,958 miljonu eiro apgrozījumu un 330 778 eiro zaudējumiem, liecina informācija "Firmas.lv".
"Miķelāni bekons" ir dibināti 2009.gadā un uzņēmuma pamatkapitāls ir 650 000 eiro. Uzņēmums pieder Dānijas kompānijai "Torpgard Holding". "Miķelāni bekons" ir "Latvi Dan Agro" grupas uzņēmums.

Atstājiet komentāru