2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Čakša: Valsts kļūšana par reģionālo slimnīcu līdzīpašnieku palīdzētu veidot vienotu slimnīcu tīklu

Čakša: Valsts kļūšana par reģionālo slimnīcu līdzīpašnieku palīdzētu veidot vienotu slimnīcu tīklu

Valsts kļūšana par reģionālo slimnīcu līdzīpašnieku, lai segtu kapitālsabiedrību zaudējumus, varētu arī palīdzēt veidot vienotu slimnīcu tīklu, kā arī nodrošināt labu pārvaldību attiecībā uz veselības pakalpojumiem un kvalitātes kritērijiem, aģentūrai LETA sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa atbalsta šādu iniciatīvu, tomēr norāda, ka šajā jautājumā būtiska ir saruna ar pašvaldībām, proti, jāsaprot, kā tās uz šo priekšlikumu skatās un, vai pašas parādos nonākušās slimnīcas ir gatavas šādā veidā pieļaut valsts darbību kapitālsabiedrībā. Ministre skaidroja, ka Veselības ministrija (VM), kļūstot par līdzīpašnieku, slimnīcā vēlēsies redzēt arī vienu valdes locekli, lai pārraudzība būtu tieša.

Čakša atzina, ka no pašvaldību puses varētu būt pretestība šajā jautājumā, jo viens ir panākt, ka valsts sedz zaudējums, bet pavisam kas cits ir brīdis, kad valsts kļūst par kapitālsabiedrības līdzīpašnieku. Šāda rīcība maina attiecības starp valsti, slimnīcu un pašvaldību.

Ministre uzsvēra, ka valsts piedalīšanās pašvaldību slimnīcās noteikti nevarētu notikt "vienā solī ar visiem", tāpēc patlaban tiek runāts par atsevišķām slimnīcām, piemēram, Daugavpils, Jēkabpils un Tukuma. "Kopumā es uz to skatos pozitīvi, īpaši reģionu slimnīcu līmenī, jo Daugavpilī mums ir svarīgs centrs kardioloģijai un onkoloģijai, līdz ar to būtiski, ka pacientu plūsmas tur veidojas pēc līdzīgiem principiem, nevis kaut kā ļoti atšķirīgi," sacīja ministre.

Vienlaikus viņa norādīja, ka šis jautājums nav pirmo reizi nonācis dienaskārtībā, tomēr tas esot ļoti sarežģīts jautājums. Kaut arī pašvaldības seko līdzi savu kapitālsabiedrību darbībai, redzot parādus, var secināt, ka ne vienmēr slimnīcas strādā pietiekami efektīvi. VM neesot datu par parādu apmēriem, bet ir informācija par pakalpojumu izpildi, kas parāda, ka slimnīcas nav izpildījušas pakalpojumu pilnā apmērā, proti, līgums nav izpildīts un viņiem palikuši finanšu resursi.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas partijas pirmdien apsprieda ierosinājumu ar valsts atbalstu kompensēt parādus pašvaldību slimnīcām.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja, ka šo jautājumu pieteica "Vienotība". Viņš norādīja, ka valsts slimnīcām zaudējumi tika kompensēti, bet līdzīgu varētu rīkoties arī attiecībā pret slimnīcām, kur kapitāldaļu turētājs ir pašvaldība.

Finanšu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka tas iespējams tikai tad, ja nauda tiek ieguldīta pamatkapitālā, tātad Veselības ministrija juridiski kļūst par slimnīcas līdzīpašnieku.

Foto: jekabpilsrs.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Esssssss
    02.07.2018 18:35
    Slimnīcas valsts īpašumā - pareizs lēmums, jo finansējums jau tagad slimnīcām ir no valsts, tas slimnīcas pasargātu no nevajadzīgām pārmaiņāmun stresa politisko krāsu nomaiņas rezultātā vietājā pašvaldībā.

Atstājiet komentāru