2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Pērn Latvijas lielo pilsētu vidū procentuāli lielākais jaunu uzņēmumu skaita pieaugums reģistrēts Jēkabpilī

Pērn Latvijas lielo pilsētu vidū procentuāli lielākais jaunu uzņēmumu skaita pieaugums reģistrēts Jēkabpilī

Latvijas lielajās pilsētās 2017.gadā tika reģistrēti 6899 jauni uzņēmumi, kas ir par 10,95% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina SIA "Lursoft" apkopotie dati.

Visbūtiskāk starp lielajām pilsētām jauno uzņēmumu reģistrācija samazinājusies Rīgā. Ja 2016.gadā Latvijas galvaspilsētā tika reģistrēti 6336 jauni uzņēmumi, tad pērn - par 889 jeb 14% mazāk. Otrs lielākais kritums reģistrēts Jūrmalā, kur pagājušajā gadā reģistrēti 267 jauni uzņēmumi, kas salīdzinājumā ar 2016.gadu ir par 7,2% mazāk.

Savukārt procentuāli lielākais jaunu uzņēmumu skaita pieaugums 2017.gadā reģistrēts Jēkabpilī, kur pērn reģistrēti 79 jauni uzņēmumi, kas ir par 38,6% vairāk nekā gadu iepriekš. Tam seko Liepāja, kur pērn reģistrēti 303 jauni uzņēmumi jeb par 14,8% vairāk nekā pirms gada un Rēzekne ar 97 reģistrētiem jauniem uzņēmumiem, kas ir 4,3% pieaugums.

Analizējot likvidēto uzņēmumu skaitu lielākajās pilsētās, secināts, ka teju visās pilsētās 2017.gadā likvidēts vairāk uzņēmumu nekā reģistrēts jaunu. Izņēmums bijusi vien Jelgava, kur jaunreģistrēto uzņēmumu skaits bijis par 10 lielāks nekā gada laikā likvidēto.

"Lursoft" dati liecina, ka Latvijas lielajās pilsētās pagājušajā gadā likvidēti 12 041 uzņēmums jeb 73,07% no kopējā pērn Latvijā likvidēto uzņēmumu skaita. Vairāk nekā pusi no Latvijā likvidētajiem uzņēmumiem jeb 60,31% veido Rīgā likvidētie uzņēmumi. Galvaspilsētā salīdzinājumā ar citām pilsētām gada laikā likvidēto uzņēmumu skaits arī audzis visstraujāk - par 53,72%. Otrs ievērojamākais likvidēto uzņēmumu skaita pieaugums reģistrēts Jēkabpilī - par 38,46%.

"Lursoft" dati liecina, ka salīdzinājumā ar 2016.gadu pērn jauno uzņēmumu skaits palielinājies 57 Latvijas pašvaldībās, bet četrās tas palicis nemainīgs, savukārt 58 pašvaldībās atspoguļojusies vispārējā tendence valstī jauno uzņēmumu skaitam samazināties.

Analizējot jaunu uzņēmumu reģistrēšanas tendences reģionos, secināts, ka 2017.gadā jauni uzņēmumi reģistrēti visos Latvijas novados. Tālāk no galvaspilsētas un lielajām pilsētām esošajos novados jaunreģistrēto uzņēmumu skaits bijis zemāks nekā, piemēram, kādreizējo rajonu centros. "Lursoft" dati liecina, ka 35 novados pagājušajā gadā reģistrēti mazāk nekā desmit uzņēmumi. Vismazāk jaunreģistrēto uzņēmumu 2017.gadā bijis Baltinavas novadā, kur reģistrēti divi jauni uzņēmumi, savukārt septiņās pašvaldībās - Vaiņodes, Rugāju, Varakļānu, Alsungas, Vārkavas, Naukšēnu un Ciblas novados - gada laikā reģistrēti trīs jauni uzņēmumi.

2017.gadā reģistrēto jauno un likvidēto uzņēmumu attiecībā pozitīva tendence pērn bijusi tikai 20 pašvaldībās, kurās jauno uzņēmumu skaits pārsniedzis likvidēto. Vispozitīvākās tendences starp pašvaldībām vērojamas Mārupes novadā, kur jauno uzņēmumu skaits pērn likvidēto kompāniju skaitu pārsniedzis par 61 komersantu. Otrajā vietā ierindojies Babītes novads, kur reģistrēts par 28 jauniem uzņēmumiem vairāk nekā likvidēts, kam seko Ādažu novads ar 17 reģistrētiem jauniem uzņēmumiem.

Turpretī piecās pašvaldībās - Carnikavas, Jelgavas, Kokneses, Mazsalacas un Baldones novados - pērn jaunreģistrēto uzņēmumu skaits bijis vienāds ar likvidēto.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-2/2)

  • Viedoklis
    02.07.2018 18:35
    Pēc valsts pasūtītajiem pētijumiem mums valstī ir vislabākā nodokļu sistēma, zemākie nodokļi un ideāla vide uzņemējiem! Arī uzņēmumu skaits aug, kā sēnes... Īpaši Jēkabpilī, kur bezdarbs ir jau mīnus procentos un darbiniekus ar varītēm velk strādāt uzņēmumos par milzu naudu! No ārzemēm ir ne tikai visi atgriezušies, bet pat līdzi viesstrādniekus atvilkuši! Gandrīz katru mēnesi veram vaļā jaunas skolas, jo bērnu ir tik daudz ka jāmācās 6 maiņās! Pie mums viss ir super - tikai stulbie letiņi tam netic - un brauc tik un brauc prom... :(
  • Emigrants
    02.07.2018 18:35
    Maldinošs virsraksts un satus. Kāda jēga procentuālajai attiecībai jaunu uzņēmumu reģistrēšanā, noteicošais ir skaits , uzņēmējdarbības veids un darba vietu skaits. Defacto - uzņēmumu/-ju skaits samazinās ar katru gadu. Bēdīgi. Jāraksta ir par iemesliem, jāanalizē situāciju, nevi jārāda prieštats, ka viss ir labi jo "procentuāli" redz viss ir labi. Cirks.

Atstājiet komentāru