2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Būvniecībā lielākais nodokļu maksātājs ar lielāko darījumu vērtības pieaugumu Zemgales reģionā - SIA "Jēkabpils PMK"

Būvniecībā lielākais nodokļu maksātājs ar lielāko darījumu vērtības pieaugumu Zemgales reģionā - SIA "Jēkabpils PMK"

Būvniecības uzņēmumi pērn nodokļos valsts kopbudžetā samaksājuši 189,25 miljonus eiro, kas ir par 9,1% jeb 18,86 miljoniem eiro mazāk nekā 2016.gadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.


Pagājušajā gadā būvnieki sociālās apdrošināšanas iemaksas veikuši 152,29 miljonu eiro apmērā, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) iemaksāts 87,2 miljonu eiro apmērā, uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN) - 10,9 miljonu eiro apmērā, mikrouzņēmumu nodoklis - 9,29 miljonu eiro apmērā, bet pārējie nodokļi un maksājumi veikti 5,79 miljonu eiro apmērā. Vienlaikus būvniecības nozarē strādājošie uzņēmumi pērn saņēmuši pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu 76,21 miljona eiro apmērā.


Pēc VID datiem, UIN iemaksas pērn samazinājušās 2,4 reizes, PVN atmaksa pieaugusi par 51,8%, bet sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī IIN iemaksas augušas par 10,8%.


VID norāda, ka, neskatoties uz to, ka būvniecības nozarē darbaspēka nodokļi 2017.gadā, salīdzinot ar 2016.gadu, ir pieauguši par 23,33 miljoniem eiro, šis pieaugums nespēj kompensēt UIN un PVN ieņēmumu samazinājumu attiecīgi par 15,26 miljoniem eiro un 25,99 miljoniem eiro.


Tā kā UIN ieņēmumi 2017.gadā veidojas pamatojoties uz 2016.gada saimnieciskās darbības rezultātiem, tad tie tiešā veidā atspoguļo situāciju nozarē 2016.gadā, kad, salīdzinot ar 2015.gadu, būtiski samazinājās gan nozares nodokļu maksātāju apgrozījums (par 22,1%), gan arī deklarētā peļņa (par 33,6%).


Lai gan 2017.gadā, salīdzinot ar 2016.gadu, par 15,6% ir palielinājās būvniecības nozares PVN iemaksas, pieaugot reverso darījumu apmēram, vēl straujāk auga PVN atmaksas - par 33%, skaidro VID.


Ceturtdien forumā "Godīga konkurence Latvijas būvniecībā" VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā apbalvoja lielākos nodokļu maksātājus būvniecības nozarē.


Apbalvojumus kā lielākais darbaspēka nodokļu maksātājs Rīgas reģionā saņēma SIA "Filter", Kurzemes reģionā - SIA "UPB Nams", Zemgales reģionā - SIA "Ceļu būves firma Igate", Vidzemes reģionā - SIA "Woltec" un Latgales reģionā - SIA "Ceļi un tilti".


Savukārt apbalvojumus kā lielākais nodokļu maksātājs ar lielāko darījumu vērtības pieaugumu Rīgas reģionā saņēma SIA "Arčers", Kurzemes reģionā - SIA "Ostas celtnieks", Zemgales reģionā - SIA "Jēkabpils PMK", Vidzemes reģionā - SIA "8.CBR", bet Latgales reģionā - SIA "Ceļi un tilti".

Atstājiet komentāru