2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Filmas "Mēs atgriezāmies" pirmizrāde pārsteidz ar plašu apmeklējumu (VIDEO)

Filmas "Mēs atgriezāmies" pirmizrāde pārsteidz ar plašu apmeklējumu (VIDEO)

14.jūnijā notika filmas "Mēs atgriezāmies" pirmizrāde Okupācijas muzejā. Skatītāju bija tik daudz, ka filmas demonstrēšana notika divās zālēs. Pēc filmas noskatīšanās cilvēki uzkavējās, lai dalītos savās pārdomās un emocijās. Visi kā viens atzina, ka filma ir ļoti kvalitatīva, to vajadzētu demonstrēt visā Latvijā un citur pasaulē.

Filmas varones arī bija gandarītas par gala rezultātu.

1941.gada 14.jūnija un 1949.gada 25.marta naktīs Latvijā liktenis ievilka smagas rētas tūkstošiem cilvēku sirdī un dzīvē. Šajās divās naktīs daudzu māju durvis tika atvērtas ar čekistu zābaku spērieniem, un toreiz vēl mazus bērnus, kopā ar mātēm, tēviem, brāļiem, māsām un vecvecākiem, sasēdināja lopu vagonos un aizveda uz Sibīriju. Šo bērnu vidū bija arī četras meitenes – kurzemniece Gaida Kalniņa, latgaliete Beāta Ločmele, zemgaliete Brigita Kaukule un vidzemniece Nita Matvejeva. Viņas visas nonāca Sibīrijā, taču skarbajos apstākļos izdzīvoja un atgriezās, lai vēstītu par komunistisko genocīdu nākamajām paaudzēm.

Dokumentālā filma ir stāsts par katru no viņām un viņu ceļu uz Sibīriju un atgriešanos Latvijā. Tas ir stāsts par četru dzimtu mājām, kas tika zaudētas un atgūtas. Tas ir arī stāsts par to, kā varētu būt bijis, kā uzplauktu un attīstītos šīs saimniecības un ģimenes, ja rupja sveša vara neiejauktos visu izpostot. “Mēs atgriezāmies” vēsta par lielu mīlestību pret savu dzimto vietu, Latviju un ģimeni, par spēju mīlēt un, par spīti visam, dzīvot tālāk ar gaišu skatu nākotnē.

Video: Kristians Kevrelis

Atstājiet komentāru