2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Iespējams, Lieldienas un Ziemassvētkus pārcels un mainīs vietām

Iespējams, Lieldienas un Ziemassvētkus pārcels un mainīs vietām

Globālās sasilšanas ietekmē Zemes griešanās ātrums ir palielinājies, tādējādi ir mainījusies gadaliaku maiņa uz Zemes un arī Latvijā. Tas nozīmē, ka jāveic būtiskas izmaiņas gadskārtu ritumā un tradīcijās, savā ziņojumā Pasaules dabas fondam vēsta Latvijas Valsts ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. 
 
Ziņojumā norādīts, ka gadalaiki vairs neatbilst kādreizējai kārtībai, tādēļ būtu jāizskata jautājums par Ziemassvētku pārcelšanu piemēram, uz 1.aprīli, kas varētu būt ziemas sākums, bet Lieldienas - uz 24.-25.decembri. Uz to norāda arī pēdējo gadu laika vērojumi. Nav gan skaidrs, kā tad saukt Lieldienu zaķi - iespējams, par Ziemassvētku zaķi?
 
Tāpat nav skaidrs, kā izmainīt svētku tradīcijas - vai olas krāsot, kā ierasts, martā un aprīlī, ieviešot to kā Ziemassvētku tradīciju vai tomēr labāk Lieldienās - decembra beigās. Sarežģīts jautājums ir arī gadu tūkstošos iegājušies ticējumi. Piemēram, Lieldienās jāvizinās kamanās un jāiet ķekatās, bet Ziemassvētkos jākrāso olas un jāšūpojas, lai odi nekož. 
 
Protams, tik sarežģīts jautājums nevar tikt izlemts bez plašākas apspriešanas, tādēļ Saeima šo jautājumu novirzījusi lielo pilsētu un novadu pašvaldībām izdiskutēšanai. 
 
Kā zināms, deputāts no partijas "Visi vienā" saraksta K.Raps šo ideju mainīt svētkus un gadalaikus atzina par labu un sacīja, ka tādējādi vēl aprīlī būtu iegūts papildu laiks ceļu un ielu bedrīšu remontam - tās varētu aizlīdzināt ar sniegu un piegludināt. 
 
Deputāts Ed. Gars arī akceptēja tādu domu un sacīja, ka tas mudinās visus sportot un varētu rīkot Ziemassvētku zaķu vai Lieldienu zaķu skriešanos pa sniegu. 
 
Savukārt deputāte no partijas "Zumm-zumm" Eho-Č. norādīja, ka vispirms jānoskaidro, kā turpmāk abus svētkus un zaķus dēvēs minoritāšu valodās. Bez tam, mainot šos svētkus, mainītos arī Masļeņicas laiks un varbūt pat nosaukums.
 
Deputāts G.Anatols teica, ka viņam ir vienalga, kā šādus svētkus vai zaķus dēvē, viņam esot labi tā, kā ir. 
 
Galvenā diskusija par šo tēmu notiks šodien, 1.aprīlī, pulksten 17.00 Jēkabpils domes sēžu zālē. 
 
Vizma Sniegpulkstenīte
 
1.aprīļa ziņa

Atstājiet komentāru