2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Tautas līdzekļi cīņai ar klepu jeb receptes no vecmāmiņas pūra

Tautas līdzekļi cīņai ar klepu jeb receptes no vecmāmiņas pūra

Medus, ķiploks, rutks, dzērvenes, sīpols - tās ir tikai dažas no dabas veltēm, kas izmantojamas kā lielisks līdzeklis cīņā pret saaukstēšanos, iesnām, klepu. Apkopojām dažādas tautas receptes no vecmāmiņu pūra cīņai ar klepu.

* Sagriež vidēja lieluma sīpolu nelielos kubiciņos, to daudzumu sadalot divās daļās. Tad saturu ieber divos politilēna maisiņos, un tos uz nakti uzvelk kājās, piesienot pie kājas un virsū uzvelkot vilnas zeķīti. No rīta istabā gaiss ir diezgan nepatīkams, bet efekts ir ļoti labs. Pēdas sildīt var arī ar sinepju pulveri  ieberot to vienkārši zeķītē. Vienīgi jāuzmanās alerģiskiem bērniem.  Reizēm pietiek arī tikai ar vilnas zeķītēm uz pliku pēdu.

* Ja bērnam ir atklepojošs klepus, vāra līdz nepilnai gatavībai kartupeļus ar visu mizu un piesien mazajam pie krūtīm un uz muguriņas - lai pasildās. Sildās tik ilgi, kamēr ir pacietība - pacietības veicināšanai mēdz uzlikt kādu labu multfilmu. Pēc tam bērnam jāliek lēkāt pa gultu vai jākutina - lai klepus nāk ārā. Svarīga piezīme - sildīšanas pasākumus nedrīkst izpildīt, ja ir temperatūra, citādi tā pacelsies vēl lielāka. Sildīt krūtiņas bērnam nevajadzētu arī, ja ir dzirdama svilpošana, kas varētu liecināt par bronhu sašaurinājumu. Tādā gadījumā efekts būs negatīvs, jo stāvoklis pasliktināsies. Ar kartupeļiem ir jābūt arī uzmanīgiem, lai nav par karstu, lai neveidojas apdegums. Drošāk ir sildīt muguriņu, krūtis nē.

* Priežu sīrups pret klepu. 1 kilograms priežu čiekuru, kas jāievāc līdz 6. jūlijam, 2 kilogrami cukura un 2 litri ūdens. Čiekuriņus aplej ar verdošu ūdeni, patur 10 minūtes. Kamēr čiekuri mirkst, sagatavo sīrupu. Pēc 10 minūtēm čiekurus nokāš un liek sagatavotajā sīrupā vārīties uz lēnas uguns. Vāra 3 stundas, ik pa laikam pamaisot un nosmeļot putiņas. Gatavs sīrups izskatās tumši sarkans. Caur sietiņu izkāš, sīrupu pilda burkās un aizvāko, var glabāt istabas temperatūrā, bet pēc atvēršanas jāglabā ledusskapī. Šo sīrupu var dot gan bērniem, gan pārējiem ģimenes locekļiem, kad ir klepus, vai kakla iekaisums. Parasti dod pa ēdamkarotei līdz pat 5 reizēm dienā. Palīdz dažādiem klepus paveidiem - gan sausam, gan mitram.

* Var gatavot arī sīpolu sīrupu. Ņem palielu sīpolu, sagriež smalki, pārlej ar glāzi ūdens un pievieno 4 deserta karotes cukura. Vāra uz lēnas uguns 5 minūtes, tad nokāš. Pagatavotais daudzums dienas laikā jāizlieto. Šis sīrups palīdz pie ļoti smaga klepus. 

* Labi palīdz arī medus, kas nostādināts rutkā. Ņem melno rutku, nogriež augšu, izgrebj caurumu, atstājot gar malām rutka baltumu (izgrebto baltumu nemetiet ārā, to var droši apēst vai izmantot salātos), iepilda izgrebtajā iedonē medu, uzliek nogriezto rutka augšas "cepurīti" un atstāj vairākām stundām ievilkties. Kad medus sāks suloties un mazliet tecēt pāri rutka malām, dabīgās klepus zāles ir gatavas. Pēc tam dzer pa tejkarotei trīs reizes dienā.

* Vēl palīdz arī biezpiena kompreses uz krūtīm. Dara šādi - ņem vājpiena biezpienu, mazākam bērniņam kādu puspaciņu, lielākam - paciņu biezpiena. Sasilda ūdens peldē, lai būtu patīkami silts, tad liek marlītē un virsū uz krūtiņām, pa virsu uzliek vairākās kārtās salocītu dvielīti, lai nepaliek mitras drēbītes, tad sasedz, lai čuč. Jāguļ ir 2 stundas. Parasti to dara, kad bērni iet gulēt diendusā vai uz nakti. Uzliek biezpienu un, lai čuč, pēc 2 stundām noņem un netraucēti var gulēt tālāk. Reizēm slimības pirmajās dienās liek gan pusdienlaikā, gan uz nakti. Šī metode ļoti labi mīkstina klepu. Mediķi norāda, ka lietojot tautas medicīnas metodes, tomēr labāk ieteicams sildīt muguriņu.  Tāpat jāatceras, ka nedrīkst sildīt pie paaugstinātas temperatūras un arī, ja ir dzirdama „čīkstēšana” plaušās.

* Pannā uzkarsē jūras sāli, ieber vilnas zeķītē, un var izsildīt krūtis un muguru, kā arī pēdas, bet ar nosacījumu ka nav paaugstināta temperarūra. Vēl klepu un sāpošu kaklu var ārstēt ar islandes ķērpja novārījumu - tējkarote drogas uz krūzi ūdens, 5 minūtes vāra, lieto pa malkam dienas garumā. Nebrīnieties, tas nav nekāds svešzemju augs, bet sastopams mūsu Latvijas mežos, kad sēņojiet, esiet vērīgi skatieties zem kājām - var atrast ķērpi. Tas ir dabā viens no spēcīgākajiem antibiotķiem, ar to var ārstēt plaušu saslimšanas un arī angīnu.

Atstājiet komentāru