2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Laiks sākt domāt par dārza darbiem: sēklu krājumu pārskatīšana, dobju plānošana, darbarīki

Laiks sākt domāt par dārza darbiem: sēklu krājumu pārskatīšana, dobju plānošana, darbarīki

Marts kalendārā ir pirmais pavasara mēnesis, taču tā vien šķiet, ka dabai ir citi plāni, un šajā mēnesī vēl varam attapties gan sniega kupenās un lielā salā, kā arī tikpat labi var pieturēties silts un saulains laiks. Pavasarī darāmo dārza darbu, kurus meteoroloģiskie apstākļi neietekmē, ir daudz, un marts ir sākums šai aizņemtajai sezonai.

Sēklu krājumu pārskatīšana

Kamēr dārzs vēl ir sniegā, ir īstais laiks sagādāt sēklas un no tām sākt audzēt dēstus. Kā zināt, kādas sēklas iegādāties un kam būtu jāpievērš uzmanība uz iepakojuma? Sēklu kvalitāti raksturo to tīrība - paciņai nevajadzētu saturēt putekļus vai citus piemaisījumus, dīgtspēja, veselīgums, derīguma termiņš un citi aspekti. 

Dēstu audzēšana

Dēstu audzēšana ir nepieciešama visiem siltumnīcās audzētajiem dārzeņiem (gurķi, tomāti, pipari), arī agrajiem dārzeņiem (salāti un visu veidu kāposti), kā arī dārzeņiem ar garu veģetācijas periodu (selerijas, puravi). Lai dēsts izdotos kvalitatīvs, to vajadzētu izvietot audzēšanai izmantojamā tarā – plastmasa vai cita veida podiņos, kasešu dēstu audzēšanas sistēmā, kas ļauj izaugušos dēstus vieglāk izpiķēt. 

Dobju plānošana

Ja mājās ir vieta dārziņam, un vislabāk, ja tas tiek iekopts jau gadu no gada, šis ir piemērots laiks dobju plānošanai, paredzot labāko dārzeņu audzēšanas izkārtojumu un kopaudzēšanu, kas palīdz cīnīties pret kaitēkļiem ar dabas līdzekļiem. Citi, savukārt, tieši pretēji – karo, cīnoties par savu vietu dobē. Lai dārza sēšana un stādīšana nebūtu veltīga, pirms ķerties klāt darbiem, jānoskaidro, kurus augus drīkst un kurus labāk nevajadzētu blakus audzēt. 

Svarīgākie darbarīki dārzā

Ir daži darbarīki, kuriem noteikti jābūt katra saimnieka darbarīku krājumā – neatkarīgi no tā, vai dārzā ir desmit dobes vai viena, vai teritorija ir desmitiem hektāru plaša vai vien piemājas dārziņš.

Dārza lāpsta un dakša

Šie ir darbarīki, kas nepieciešami rakšanai un zemes sajaukšanai ar kompostu vai mulču. Lielākoties, ja ir dārzs un kaut vai viena, divas puķu dobes, lāpsta būs nepieciešama noteikti. Ja dobju ir vairāk, mēdzam stādīt arī kaut ko vairāk par puķēm – noderēs arī dakšas.

Tradicionālās dakšas ir daudzpusīgi izmantojamas celšanai, rušināšanai un siena vākšanai. Tās ir labi piemērotas arī komposta veidošanai. Dakšas ir pieejamas ar regulējamiem teleskopiskiem kātiem, lai darba rīks būtu parocīgāks un ērtāks katram lietotājam, padarot strādāšanu ar darbarīku patiešām patīkamu un ērtu.

Grābeklis

Grābeklim ir jābūt katrā šķūnītī, pagrabā vai pieliekamajā, kur turam dārza darbarīkus. Paši zinām, ka tas noderīgs kā rudenī, tā pavasarī un vasarā – dārza darbos bez grābekļa nekādi neiztikt. Dzelzs grābeklis ir piemērotāks, lai savāktu akmeņus un zarus, kā arī nolīdzinātu zemi. 
Plastmasas grābeklis ir paredzēts vieglākiem darbiem. Labā komplektā ietilpst grābekļi ar maināmu kātu – lapu un vispārējai grābšanai. 

Ķerra

Pat ja plaša dārza nav, ķerra ir noderīgs darbarīks. Ja veicam remontu mājā – arī tad ķerra var noderēt dažādu materiālu pārvietošanai. Lai pārvietotu maisus un spaiņus, būs vien nepieciešama ķerra. Ir viena riteņa un divu riteņu ķerras. Divu riteņu ķerras ir daudz vieglāk stumjamas. 

Lejkanna un dārza šļūtene

Praktiskākais dārza un puķu dobju laistīšanas veids ir ar dārza šļūteni, jo tai iespējams pievienot dažādus filtrus, pat smidzinātāju. Dārza šļūteni iespējams “izvilkt” diezgan lielā teritorijā, tāpēc nav nepieciešams staipīt smagus spaiņus vai lejkannu pāri visam dārzam neskaitāmi daudz reižu, kamēr aplaistīti visi augi, puķes un stādi. Lietojot lejkannu vienmēr būs jārēķinās ar nešanu, tomēr, ja dārzā ir iekārtoti arī augi podos, lejkanna var būt piemērotākais risinājums. 

Kaplis, augsnes irdinātājs un svārsta irdinātājs

Audzējot praktiski jebko – vairāk nekā puķes – kaplis ar garo rokturi būs noderīgs dārza darbiem un cīņā ar nezālēm dobēs. Tas ir lieliski piemērots darbam sakņu dārzam, bet vēl bez tā nepieciešams arī kāds no zemes irdinātājiem. Svārsta irdinātāju var izmantot smilšainu celiņu ravēšanai, kas lieliski palīdzēs atbrīvot celiņus bez lielas piepūles. Savukārt darbarīki ar īsiem rokturiem ir vairāk piemēroti darbam puķu dobēs.

Dārza šķēres, zaru grieznes un universālais griezējs

Krūmi ir jākopj, tāpēc rokas dārza šķēres ir piemērotākās mazu zaru apgriešanai. Dzīvžogiem un krūmiem parasti iesaka izmēģināt nopietnākas zaru grieznes. Universālie griezēji ir piemēroti griešanai grūti aizsniedzamās vietās. 

Izkapts, mehāniskā pļaujmašīna un zāles pļāvējs

Izkapti gan vairs izmanto retais, tomēr divu rokturu izkapts ir ērta lielu platību pļaušanai. Garam zālājam varam izvēlēties starp mehānisko pļaujmašīnu un zāles pļāvēju.

Atstājiet komentāru