2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 21. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 21. decembrī

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00
Šodien 21. decembrī vārda dienas svin Toms, Tomass un Saulcerīte.
Pasaules un Latvijas vēsturē šī diena īpaša ar to, ka 1898 Marija un Pjērs Kirī atklāja jaunu ķīmisko elementu – rādiju, 1937. gadā dzimusi Amerikāņu aktrise Džeina Fonda, bet 1938. gadā dzimis latviešu rakstnieks Andris Kolbergs.

Turpinām ar aktuālajiem notikumiem.
Neskatoties uz iepriekšējo Ukrainas karakuģu mēģinājumu iebraukt Azovas jūrā 25. novembrī, kad Krievijas krasta apsardze Melnajā jūrā atklāja unguni, un taranēja 3 ukraiņu kuģus, gandrīz mēnesi vēlāk, Ukraina atkal gatavo jaunu karakuģu braucienu caur Kerčas šaurumu Azovas jūrā informēja raidsabiedrība BBC. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksandrs Turčinovs norādījis, ka tas esot principa jautājums, ja Ukraina apstāsies, tas nozīmēs, ka Krievijai izdevies sagrābt Azovas jūru.
Savukārt šodien, ikgadējā preses konferencē Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka pasaulē pastiprinās kodolkara briesmu nenovērtēšanas tendence. Pēc viņa teiktā, pasaulē sāk izjukt starptautiskā bruņošanās ierobežošanas sistēma, it īpaši situācija saasinājusies pēc ASV izstāšanās no Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju. Putins pavēstīja, ka Krievija savas drošības dēļ bija spiesta ķerties pie jaunu raķešu sistēmu izstrādes, jo ASV turpināja modernizēt savas pretraķešu aizsardzības sistēmas.
Šonedēļ oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēti pagājušajā nedēļā Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi Latvijas Nacionālā arhīva darbības noteikumos, kas nozīmē, ka līdz ar to stāšanos spēkā VDK dokumentus var publicēt internetā. Sagaidot lielu interesentu pieplūdumu, ir radušās bažas par serveru, uz kuriem atrodas Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) tīmekļvietne, jaudas pietiekamību, aģentūrai LETA atklāja LNA direktore Māra Sprūdža. Speciālā interneta vietne par "čekas maisiem" jau pieejama kopš vakardienas.
Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ārstniecības likumā par pieļaujamo virsstundu skaita palielināšanu mediķiem. Likuma izmaiņas paredz, ka virsstundu skaits turpmākos trīs gadus nevar pārsniegt 16 stundas nedēļā, kas ir divas reizes vairāk, nekā to pieļauj Darba likums. Virsstundu darbs pieļaujams tikai ar ārstniecības personas piekrišanu. Pēdējo divu nedēļu laikā Saeima un valdība pieņēmusi vairākus lēmumus, lai palielinātu mediķu darba samaksu par 20% jau no nākamā gada 1. janvāra.
Bet vakar Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Latvijas Republikas pilsonības pretendenti Uldis Briedis un Germans Markovs svinīgā ceremonijā deva solījumu par uzticību Latvijas Republikai. Pēc svinīgā zvēresta pilsonības pretendentes sveica Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Jēkabpils nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Jolanta Degle. Sveicot jaunos pilsonības pretendentus L. Kļaviņa uzsvēra, ka jaunie pilsoņi šodien ir nodibinājuši saites ar Latviju ienākot valsts pilsoņu ģimenē, kā arī aicināja lepoties un būt atbildīgiem ar savu valsti.


Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00
Radio1 ziņās klausieties: Sociālo tīklu lietotāji satraukti par publicētajiem “Čekas maisiem”, CSDD informē par darba laiku brīvdienās, bet GASO aicina pievērst uzmanību gāzes iekārtu stāvoklim.
Jau iepriekš vēstījām, ka sakarā ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par Latvijas Nacionālā arhīva darbību, atsevišķā elektroniskajā resursā vakar tika publicēti bijušās Valsts drošības komitejas dokumenti jeb tā sauktie “čekas maisi”. Latvijas Nacionālā Arhīva elektroniskais resurss piesaistījis lielu sabiedrības uzmanību. Īsā laikā sociālo tīklu lietotāji savos profilos publicējuši VDK aģentu kartītes, kurās atrodami arī sabiedrībā labi zināmu un atzītu personu vārdi. Daļa sociālo tīklu lietotāju satraukušies par Datu aizsardzības regulas ievērošanu, savukārt daļa sabiedrības pauž nosodījumu. Piemēram Nacionālās apvienības Jūrmalas nodaļas vadītājs Jānis Žugovs savā facebook.com profilā publicējis foto, kurā redzama kartīte ar režisora Jāņa Streiča vārdu, pievienojot tekstu, citēju: “Jānis savulaik kādā publiskā diskusijā gadus 15 atpakaļ man iebilda, apgalvojot, ka PSRS gados sekmīgu karjeru varēja veidot bez sadarbības ar PSKP vai VDK ar kurām neesot bijis saistīts”.
Tā kā decembra nogalē gaidāmas garas svētku brīvdienas, CSDD spēkratu īpašniekus aicina saņemt tehniskās apskates pakalpojumus arī šajā nedēļas nogalē. Rīt tehniskās apskates būs atvērtas Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Siguldā, Talsos un Valmierā. Savukārt Rīgā, Antenas ielā 2 tehniskās apskates stacija būs atvērta gan sestdien, gan svētdien. Lai paātrinātu tehniskās apskates procesu, ir iespējams jau savlaicīgi veikt visus maksājumu e-pakalpojumos e.csdd.lv.
Tuvojoties svētkiem un gada aukstākajiem mēnešiem, dabasgāzes sadales sistēmas operators GASO aicina iedzīvotājus pārliecināties, vai gāzes iekārtas ir drošas un darba kārtībā. “Dabasgāze lielai daļai Latvijas iedzīvotāju sniedz komfortu, nodrošinot iespējas gan apsildīt mājokli, gan pagatavot vakariņas, taču vienlaikus dabasgāzi ir jāprot lietot atbildīgi,” atgādina GASO valdes loceklis Aleksandrs Koposovs. GASO veic dabasgāzes piegādi vairāk nekā 400 tūkstošiem mājsaimniecību lietotājiem ar iekšējo gāzesvadu sistēmu. Lai svētkus aizvadītu bez bažām, GASO aicina ievērot vienkāršus drošības pasākumus – pārliecināties, vai gāzes iekārtas ir drošas un darba kārtībā, vai ir veikta savlaicīga apkope. Gāzes iekārtu stāvoklim nepieciešams sekot līdzi regulāri.
TV ekrānos būs redzama dokumentālā filma “9 pilsētas – viena iela”, kas tapusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju. Filma tiks demonstrēta kanālā “RīgaTV 24” plkst.20.30, tās atkārtojums būs vērojams 23.decembrī, plkst. 13.00 un 25.decembrī, plkst. 22.30. Dokumentālā filma ”9 pilsētas -  viena iela” apkopo Latvijas cilvēku stāstus, viedokļus par Latviju un tās vēstures notikumiem, sniedz cilvēku  redzējumu un vēstījumu nākamajiem 100 gadiem, kā arī hronikas veidā fiksē Latvijas vietas un to izskatu šodien. Dokumentālajā filmā atspoguļota arī Brīvības iela Jēkabpilī.
Jēkabpilieši un ārzemju brīvprātīgie jaunieši sarūpējuši īpašu svētku pārsteigumu pansionāta “Jaunāmuiža” iemītniekiem. Viņi apciemoja pansionāta iemītniekus, lai dāvātu sirsnīgu dāvanu – jēkabpilietes Māras Zujevas adītos vilnas zeķu pārus, kas darināti tiem, kam visvairāk nepieciešams izjust sirds siltumu un mīlestību. Māra Zujeva jau pagājušogad dāvāja labdarībai pašas adītas zeķes. Šoreiz čaklā rokdarbniece noadījusi 40 zeķu pārus, kas nogādāti pansionāta iemītniekiem.


Ziņas plkst. 11.00; 16.00. 
Turpmākajās minūtēs par aktuālo Līvānu novadā.
14. decembrī Valsts kancelejā norisinājās Klientu apkalpošanas goda balvas pasniegšanas ceremonija, kuras laikā tika sveikti tie valsts pārvaldes darbinieki, kas Laba servisa kustības laikā guva visaugstāko iedzīvotāju novērtējumu. Šogad pirmo vietu ieņēma NVA Rīgas reģionālās filiāles aģente Jadviga Bajarune. Otrajā vietā ierindojās VID Jelgavas klientu apkalpošanas centra galvenā nodokļu inspektore Dagmāra Podniece. Bet trešo vietu ieguva Valsts ieņēmumu dienesta Alūksnes klientu apkalpošanas centrs. Pasākuma laikā tika sumināti arī divdesmit klientu apkalpošanas speciālisti, kas balsojumā ierindojās uzreiz aiz balvas laureātiem.  Viņu vidū ir arī Nodarbinātības valsts aģentūras Preiļu filiāles nodarbinātības aģente Līvānos Anita Lazdāne.
11.un 12.decembrī projektā “Latvijas skolas soma” iesaistījās Līvānu 2.vidusskolas sākumskolas skolēni. Viņu ceļa mērķis bija Latgales mākslas un amatniecības centrs. Skolēni apskatīja centra pastāvīgo ekspozīciju “Amatnieki Latgalē 19. – 20. gadsimtā” un stikla izstrādājumu izstādi un darbojās keramiķes Eleonoras Pastares organizētajā radošajā darbnīcā. Pasākuma tēma “Roku darbs mūsdienu amatniecībā un amatnieki Latgalē 19. – 20. gadsimtā” tika izvēlēta atbilstoši projekta saturiskajai jomai “Latvijas kultūras vērtības un laikmetiskās izpausmes” un “Latvijas daba un kultūrainava”. Pasākums veido saikni starp vizuālās mākslas, rokdarbu, dabaszinību un kultūrvēstures mācību priekšmetiem. Apmeklējot ekspozīciju skolēni uzzināja, kādi amatnieki darbojās Latgalē. Viņi iepazinās ar kalēju, galdnieku, maiznieku, audēju, kurpnieku, skroderu un citu meistaru darba rīkiem un palīgierīcēm.
No 12. līdz 14.decembrim Līvānu novada pirmsskolas izglītības iestādes “Rūķīši” bērni, viņu vecāki un darbinieki piedalījās labdarības akcijā, kuras mērķis bija palīdzēt Ziemassvētkos kādam justies īpašam. Daļa dāvanu jau 14.decembrī tika nogādātas Līvānu novada Sociālajā dienestā, kas dāvanas tālāk nogādāja bērnu namā “Kalkūni”. Dāvanas saņems arī maznodrošinātās ģimenes ar maziem bērniem. Otrdien  grupas “Knīpas un knauķi” bērni ciemojās alternatīvās aprūpes pakalpojumu centrā “Rožlejas”, kur sniedza koncertu  un pasniedza dāvanas, kuras sarūpēja iestādes bērni, vecāki un darbinieki. Bet vakar dāvanas tika nogādātas Līvānu slimnīcā, kur savu apsveikumu sniedza iestādes “Rūķīši” darbinieki.
Vēl vakar tika uzsākta ledus sagatavošana Līvānu slidotavā līdzās Multifunkcionālajam jaunatnes iniciatīvu centram "KVARTĀLS".  Ja laikapstākļi tam būs labvēlīgi, tuvākajās dienās tā  varētu tiks jau atvērta slidotājiem.
Bet nu pievēršamies gaidāmajiem kultūras pasākumiem.
Šodien plkst 18.00 Līvānu novada KC kamerzālē Latvijas Sarkanā Krusta Līvānu nodaļa rīko Pateicības Ziemassvētkus LSK atbalstītājiem.
Svētdien, 23.decembrī, Jersikas TN 19.00 Sirsnīga 4.advente kopā ar Kārli Kazāku un sirsnīgām dziesmām.
Otrdien, 25. decembrī, plkst. 19.00 Turku SN Ziemassvētku koncerts “Pirms iededz sveciegles zarā,….”, bet plkst. 22. balle ar grupu “Jauda” no Līvāniem. Savukārt plkst. 20.00 Sutru KN Ziemassvētku koncerts un Svētku balle kopā ar grupu „Galaktika”.
Trešdien, 26.decembrī, plkst. 19.00 Līvānu novada Kultūras centrā čellu trio MELO-M koncerts.
Sestdien, 29. decembrī, plkst.  22.00 Rožupes KN Vecgada maģiskā groziņballe ar grupu Miggla. 

Ziņas sagatavoja Gunta Ločemele


Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās kalusieties: "Čekas maisu" aplūkošanai pirmo 12 stundu laikā reģistrējušies 12 tūkstoši lietotāju; Valdība akceptējusi zemes reformas pabeigšanu Pļaviņās; un Gaidāmi sniegotākie Ziemassvētki kopš 2012.gada, bet būs arī atkusnis

Interneta vietnē "kgb.arhivi.lv", kurā vakar  pēcpusdienā publiskota daļa bijušās Valsts drošības komitejas  dokumentu jeb tā dēvētie "čekas maisi", līdz piektdienas plkst.3 rītā bija reģistrējušies aptuveni 12 tūkstoši lietotāju. Vakar līdz pusnaktij mājaslapu apmeklēja aptuveni 54 tūkstoši lietotāju, savukārt šodien līdz plkst.10.30 lapu apmeklējuši apmēram 19 tūkstoši lietotāju.Jau ziņots, ka ceturtdien interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no VDK dokumentiem. Pirmie bijušās VDK dokumenti ir pieejami attēlu veidā un nav iespējama to meklēšana vai cita tamlīdzīga apstrāde. Paredzēts, ka no 2019.gada 1.maija publiski būs pieejami arī citi VDK dokumenti. Publicēšana notiks pēc to digitalizēšanas. 

Šogad līdz šim Latvijā konstatēti vairāk nekā 900 meža ugunsgrēki, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz gadu iepriekš konstatēto meža ugunsgrēku skaitu Latvijā, liecina Valsts meža dienesta informācija. Kopējā uguns skartā platība šogad Latvijā bija 2 tūkstoši 863 hektāri, kas 6,8 reizes pārsniedz pērn konstatēto platību, kad tā bija 423 hektāri. Platības ziņā pats lielākais ugunsgrēks šogad bija Valdgales ugunsgrēks 1353 hektāru platībā, kas Latvijā plosījās laikā no 17.jūlija līdz 15.augustam. Starp lielākajiem meža ugunsgrēkiem šogad jāmin arī meža ugunsgrēks Salas novadaGargrodes purvā.

Mazkvalificētiem darbiniekiem no Eiropas Savienības  dalībvalstīm pēc "Brexit" būs liegta iespēja brīvi iebraukt Lielbritānijā. Šāda norma iekļauta britu valdības publiskotā dokumentā par migrācijas politiku. Britu raidorganizācija BBC, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas amatpersonām, ziņo, ka pēc izstāšanās no bloka valstī brīvi varēs iebraukt tikai augsti kvalificēti darbinieki. Savukārt sezonas darbiniekiem tiks piešķirta vīza uz noteiktu termiņu, un viņi nevarēs pretendēt uz finansiālu palīdzību, kā arī uzaicināt ģimenes locekļus. Vienlaikus tiks atvieglota iespēja valstī iebraukt studentiem. Tāpat arī tiek ziņots, ka cilvēkiem, kuri pašlaik dzīvo valstī, nav jāuztraucas par savu nākotni.

Turpinām ziņas

Valdība akceptējusi zemes reformas pabeigšanu Pļaviņās. Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem, šogad jūlijā pilsētas platība bija 701 hektāri, no kuriem 69% jau bija ierakstīti zemesgrāmatā. No 30% Pļaviņu pilsētas kopplatības zemesgrāmatā neierakstītās zemes 0,6% veidoja zemes vienības, par kurām pieņemti atzinumi par īpašuma tiesību atjaunošanu. 0,39% ir fizisku un juridisku personu tiesiskajā valdījumā esošā zeme, 8% ir pašvaldībai piekritīgā zeme, 0,26% rezerves zemes fonda zeme, 1,45% ir valstij piekritīgā zeme, bet 0,13% ir zemes reformas pabeigšanai paredzētā zeme. Lielāko daļu - 19% - veidoja valsts īpašumā uz likuma pamata reģistrētā zeme.

No 2019.gada 1.februāra, turpinot optimizācijas procesu, Jēkabpils novadā tiks reorganizētas trīs bibliotēkas, lēmusi novada dome. Novadā ir septiņi pagasti un desmit bibliotēkas. Lai efektīvāk pārvaldītu un lietderīgāk izmantotu novada finanšu resursus, dome lēma veikt bibliotēku reorganizācija. Oktobrī novadā jau slēgta Liepu bibliotēka, bet līdz 31.janvārim izmaiņas piedzīvos vēl trīs iestādes. Mežzemes bibliotēku nolemts pievienot Kalna bibliotēkai, izveidojot kā Kalna bibliotēkas struktūrvienību, savukārt Slates bibliotēka no februāra būs Rubeņu bibliotēkas struktūra. Tadenavas bibliotēka tiks pievienota Dunavas bibliotēkai, izveidojot kā Dunavas bibliotēkas struktūrvienību. Novadā norāda, ka bibliotēkas ir izglītojošas, informatīvas un kultūras iestādes, taču novadā iedzīvotāju skaits ar katru gadu samazinās. Savulaik Jēkabpils novadā bija viens no plašākajiem bibliotēku tīkliem Latvijā - uz apmēram 4500 iedzīvotāju to bija11.

Un vēl

Svētku brīvdienās Latvijā gaidāms gan sniegs un sals, gan atkusnis, kas Otrajos Ziemassvētkos var skart valsts lielāko daļu, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Sestdien daudzviet Latvijā - īpaši dienvidu un dienvidaustrumu novados - nedaudz snigs. Pūtīs neliels austrumu, ziemeļaustrumu vējš un gaiss iesils līdz +1..-4 grādiem. Svētdien un Ziemassvētku vakarā no jūras nākoši mākoņi vietām sagādās stiprāku snigšanu. Arī galvaspilsētā palaikam snigs. Gaisa temperatūra nepakāpsies augstāk par +2..-3 grādiem. Vietām, debesīm skaidrojoties, nakts un rīta stundās 24. un 25.decembrī gaisa temperatūra var noslīdēt zem -10 grādiem. Sagaidāms, ka Ziemassvētku turpinājumā rietumu vējš atnesīs siltāku gaisu, 26.decembrī gaisa temperatūra var sasniegt 0..+5 grādus. Brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei īsi pēc Ziemassvētkiem valsts austrumos atkal gaidāms desmit grādu sals, bet gada izskaņā - atkusnis un lietus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Vējonis vēl nenosauc jaunu premjeru un cer, ka partijas Ziemassvētku laikā spēs rast kopsaucējus; Koris Noskaņa aicina uz koncertu “Gaiši, gaiši uguns dega”; un Šī būs gada garākā nakts.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien vēl nenominēja nākamo Ministru prezidenta amata kandidātu, dodot partijām laiku vēl mēģināt rast kopsaucējus. Kā pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā vienotība" politiķi Krišjāni Kariņu žurnālistiem norādīja Vējonis, iepriekšējās nedēļās viņš ticies ar politiskajiem spēkiem. Sarunu laikā partijas bija izteikušas gatavību mēģināt vienoties par vienu kandidātu, izskanot Kariņa vārdam. Vējonis secina, ka līdz galam tas nav izdevies. Vējonis akcentēja, ka ar partijām viņš plāno tikties pēc Ziemassvētkiem, tikšanās laikā apspriežot politisko spēku savstarpējās sarunās panākto progresu. Parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem ilgāk nekā divus mēnešus nav izdevies vienoties par topošo valdību, tāpēc pienākumus turpina pildīt līdzšinējais Ministra kabineta sastāvs. Sarunās par valdību bija iesaistītas visas Saeimā ievēlētās partijas, izņemot "Saskaņu".

Lai nodrošinātu stabilu asins krājumu svētku laikā, Valsts asinsdonoru centrs aicina donorus ziedot asinis. Gaidīti ir visu asinsgrupu donori. Nodot asinis tiek aicināts ikviens, kuram to ļauj veselība. Asinsdonoru centrs uzsver, ka svētku periods centrā ik gadu tiek gaidīts ar bažām par donoru aktivitāti un asins krājuma stabilitāti. Šīs nedēļas laikā asins ziedotas vairāk nekā 1000 reižu, tomēr pēdējās dienās novērojams pastiprināts asins krājuma pieprasījums slimnīcās, kas saistīts ar sarežģītiem saslimšanas gadījumiem. 

Jēkabpils slimnīcā šī gada nogalē nav iespējams ziedot asinis. To varēs izdarīt tikai nākamā gada sākumā – 2.janvārī. Plašāk par iemesliem, kāpēc slimnīcas asins sagatavošanas nodaļa nepieņem donorus, lasiet portālā Radio1.lv.

Turpinām ziņas

Šovakar pulksten septiņos Jēkabpils Tautas namā notiks YAMAHA mūzikas skolas audzēkņu Ziemassvētku koncerts. YAMAHA mūzikas skolas princips ir – mācīties ar prieku! Katra mācību stunda bērniem kļūst kā muzikāls piedzīvojums. Tā ir kopīga dziedāšana, dzejoļu skaitīšana, runāt prasmes attīstīšana, skaņu pasaules iepazīšana, pasaules atklāšana caur savu pieredzi. Arī dejošana un pirkstu spēles. Audzēkņi mācās notis – gan tās rakstīt, gan dziedāt un spēlēt. Mazie bērni kopā ar saviem vecākiem un skolotāju Ligindru Veidi aicina visus uz jautru noskaņu koncertu, lai padalītos ar savu gaidīšanas svētku prieku.

Savukārt rīt, 22.decembrī Krustpils kulktūras namā uz koncertu “Gaiši, gaiši uguns dega” aicina koris “Ņoskaņa”.  Koncertā stāstu stāstīs Iveta Bērziņa. To izdziedās koris “Noskaņa” kopā ar solistiem Guntu Vārpsalieti, Lauru Bruzguli, Madaru Kreili, Edgaru Konovalovu un Kārli Edgaru Riekstu. Stāstu izspēlēs Līga Paegle (klavieres) un Mārcis Briška (perkusijas), bet diriģēs Ilze Bērziņa. Koncerts Krustpils kultūras namā sāksies pulksten četros pēcpusdienā.  Pasākums bez ieejas maksas.

Un vēl

Svētku brīvdienās Latvijā gaidāms gan sniegs un sals, gan atkusnis, kas Otrajos Ziemassvētkos var skart valsts lielāko daļu, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Sestdien daudzviet Latvijā - īpaši dienvidu un dienvidaustrumu novados - nedaudz snigs. Pūtīs neliels austrumu, ziemeļaustrumu vējš un gaiss iesils līdz +1..-4 grādiem. Svētdien un Ziemassvētku vakarā no jūras nākoši mākoņi vietām sagādās stiprāku snigšanu. Arī galvaspilsētā palaikam snigs. Gaisa temperatūra nepakāpsies augstāk par +2..-3 grādiem. Vietām, debesīm skaidrojoties, nakts un rīta stundās 24. un 25.decembrī gaisa temperatūra var noslīdēt zem -10 grādiem. Sagaidāms, ka Ziemassvētku turpinājumā rietumu vējš atnesīs siltāku gaisu, 26.decembrī gaisa temperatūra var sasniegt 0..+5 grādus. Brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei īsi pēc Ziemassvētkiem valsts austrumos atkal gaidāms desmit grādu sals, bet gada izskaņā - atkusnis un lietus.

Šīdiena un rītdiena, 21.-22.decembrs ir gada īsākās dienas. Nakts no piektdienas uz sestdienu būs gada garākā nakts, un 22 minūtes pēc pusnakts būs saulgriežu mirklis, kad sāksies astronomiskā ziema. Astronomi saulgriežus mēdz dēvēt par solstīciju, kas, burtiski tulkojot no latīņu valodas, nozīmē "saule stāv uz vietas", jo punkts, kurā redz lecošu vai rietošu sauli, apstājas un pēc šīs dienas maina savu virzienu. Pēc ziemas saulgriežiem katra diena kļūs arvien garāka, bet nakts - īsāka. 

Ziņas sagatavoja Sandra Mikanovska

Atstājiet komentāru