2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Iespējams šodien tiks nominēts jauns valdības vadītāja kandidāts: AirBaltic iekļūst  visprecīzāko lidostu un aviokompāniju reitinga TOP trīs; un Jēkabpils "Lūšu" spēlētājs Blumbergs kļuvis par Baltijas līgas mēneša labāko volejbolistu.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien Rīgas pilī tiksies ar partiju apvienības Jaunā Vienotība Ministru prezidenta amata kandidātu Krišjāni Kariņu. Tikšanās laikā Valsts prezidents sagaida, ka Kariņš informēs par topošās valdības prioritātēm un darāmajiem darbiem, kā arī plānoto atbildību sadalījumu valdībā.

Pēc prezidenta nominācijas saņemšanas Kariņš iecerējis divās nedēļās vienoties par topošo valdību un tās uzdevumiem. Topošajā valdībā daļa ministru būs bez politiskās pieredzes. Topošās valdības prioritātes ir finanšu sektora sakārtošana, tiesiskums, cīņa pret korupciju, ēnu ekonomikas apkarošana, izglītības reformas turpināšana, OIK likvidēšana, veselības aprūpes sistēmas pilnveidošana, teritoriālā reforma un demogrāfijas jautājumi.

Līdz ar jaunās valdības apstiprināšanu Saeimā varētu nomainīties desmitā daļa deputātu. Pašlaik gan vairāki politiskie spēki oficiāli vēl neatklāj atsevišķus ministru amatu kandidātus. Tomēr deputātam, kurš apstiprināts ministra amatā, ir iespēja uz laiku nolikt deputāta mandātu. Ja deputāts noliek mandātu, viņa vietā Saeimā strādā tas cilvēks, kurš pirmais palicis "aiz svītras" konkrētajā vēlēšanu apgabalā. Jaunās Vienotības, Attīstībai/Par un KPV LV deputātiem ieņemot ministru krēslus, Saeimā no katra politiskā spēka darbu sāktu divi jauni deputāti. Savukārt no jaunās konservatīvās partijas rindām – trīs, bet no Nacionālās apvienības – viens.  Līdz ar to, ja Kariņu nominēs premjera krēslam un viņam izdosies izveidot valdību pēc tā modeļa, kas šobrīd ir zināms neoficiāli, 13.Saeimā darbu sāks desmit jauni deputāti uz laiku, kamēr tie, kas iekļuva Saeimā vēlēšanās, ieņem ministru posteņus.

Tikmēr valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanas laikā plāno doties atvaļinājumā. Prezidentam atvaļinājums paredzēts no 11.līdz 20.janvārim. Zināms, ka prezidents bija iecerējis doties atvaļinājumā no šodienas. Tomēr ieilgušās valdības veidošanas sarunas lika pārcelt atvaļinājuma sākumu. Saskaņā ar Latvijas Radio rīcībā esošo neoficiālo informāciju, zināms, ka Vējonis atvaļinājumā plāno doties uz Kubu. Tomēr Valsts Prezidenta kanceleja Latvijas Radio šo informāciju atteicās komentēt. 

Turpinām ziņas

Analītiskā kompānija “OAG Aviation Worldwide” sastādījusi visprecīzāko lidostu un aviokompāniju reitingu. Latvijas nacionālais aviopārvadātājs šajā reitingā ieņem otro vietu. Pirmo vietu reitingā ieņem Panamas aviokompānija “Copa Airlines”. Līderu trijniekā ir latvijas AirBaltic un Ķīnas “Hong Kong Airlines”. Interesanti, ka pēc punktualitātes Eiropā "airBaltic", kurai ir 89,17% rādītājs, ieņem pirmo vietu. Tuvākais konkurents ir holandiešu "KLM", kura rādītājs ir 84,5%.

Patriarhs Bartolomejs, Pasaules Pareizticīgās baznīcas galva Stambulā (Turcijā) ir parakstījis dokumentu, kas formalizē oktobra paziņojumu par neatkarīgas Ukrainas Pareizticīgās baznīcas izveidi. Šis solis izraisījis niknu reakciju Krievijā, kuras Pareizticīgā baznīca ir sarāvusi saites ar Ukrainu, padziļinot plaisu ar Pasaules Pareizticīgo baznīcu. Ukrainas baznīcas gadsimtiem ilgi bijušas Krievu Pareizticīgās baznīcas līderu pakļautībā. Šis lēmums var novest pie ieilgušas shizmas pasaules pareizticīgo kustībā. Patriarhs parakstījis dekrētu, kas zināms kā “tomos” un oficiāli atzīst neatkarīgu Ukrainas Pareizticīgo baznīcu. Svinīgā parakstīšana notika Ukrainas prezidenta Petro Porošenko klātbūtnē; viņš ieradās Stambulā īpaši šim notikumam par godu.

Un 

Par Baltijas volejbola "Credit24 Meistarlīgas" mēneša labāko spēlētāju kļuvis Vladislavs Blumbergs no Latvijas čempiones Jēkabpils "Lūši". Oktobrī un novembrī labākā spēlētāja laurus RTU/"Robežsardzes" spēlētāji, tomēr decembrī, divās spēlēs gūstot divas uzvaras, tai skaitā arī pār rīdziniekiem, par labāko līgā tika atzīts Jēkabpils komandas pirmā tempa uzbrucējs Blumbergs. Gados jaunais volejbolists divās mājas spēlēs sakrāja 26 punktus, no tiem piecus ar servi un septiņus blokā. Blumbergs decembrī arī palīdzēja "Lūši" komandai trešo gadu pēc kārtas triumfēt Latvijas kausā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori šā gada pirmajā nedēļā konstatējuši 19 jaunus Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā, tajā skaitā pirmo reizi vīruss konstatēts mežacūkai Priekules novada Gramzdas pagastā.  Saslimšana ar Āfrikas cūku mēri šogad konstatēta arī trim mežacūkām Burtnieku novada Ēveles pagastā, kā arī divām mežacūkām Alojas novada Alojas pagastā. Tāpat mēris konstatēts arī pa vienai mežacūkai Līvānu novada Rožupes pagastā, Madonas novada Liezēres pagastā un vēl deviņos citos novados. Līdz ar to mežacūku populācijāĀfrikas cūku mēris šogad kopumā konstatēta 19 ar šo infekciju slimām mežacūkām 14 novadu 16 pagastos un vienā pilsētā.

21.janvārī Kokneses novada pašvaldība izsolīs 11 cirsmas īpašumā "Lantupīte" Kokneses pagastā, kuru sākumcena ir 197 tūkstoši eiro. Publiskotā informācija liecina, ka 11 zemes vienībās valdošās koku sugas ir baltalksnis un egle. Pašvaldības īpašumi tiek pārdoti kailcirtei. Izsolāmo vienību platība svārstās no 0,1 līdz pieciem hektāriem. Izsoles solis ir 10tūkstoši eiro. Ja noteiktā termiņā izsolei būs reģistrējies tikai viens dalībnieks, izsoles komisija piedāvās viņam pirkt objektu, nosolot vienu soli. Piedalīties izsolē var gan fiziskas, gan juridiskas personas.

Turpinām ziņas

Pļaviņu novada pašvaldība un biedrība "Daugavas savienība" par 1803 eiro labiekārtojušas Lorelejas klints apkārtni. Lorelejas klints atradās pretī Pļaviņu novada ģimnāzijai. Klints appludināta 1965.gadā, būvējot Pļaviņu hidroelektrostaciju. Realizējot projektu, veikta atpūtas vietas bruģēšana Daugavas krastā, Lielajā Krasta ielā, no kuras paveras skats uz Daugavas ieleju. Tāpat izvietota informācijas plāksne par Lorelejas klinti. Projekta īstenotāji uzskata, ka tādējādi ir palielināta Daugavas ielejas ainaviskā vērtība. Turklāt radītas papildu iespējas krastmalas izmantošanai, turpmākai tūrisma un aktīva brīvā laika pakalpojumu sniegšanas attīstībai.

Arī šogad Bauskas, Iecavas, Rundāles, Vecumnieku, Pakrojas, Pasvales, Biržu, Jonišķu pašvaldības īstenos tūrisma akciju "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!", kuras izmaksas šogad sasniegs 6 tūkstoši 942 eiro. Projekts realizēts 2017. un 2018.gadā, un projekta izvērtēšanas darba grupā Vecumniekos nolemts projektu turpināt. Sadarbības rezultātā pašvaldības vēlas mudināt iedzīvotājus iesaistīties kaimiņu novadu izzināšanā, veidot kopīgu tūrisma maršrutu-apceļošanas akciju "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!". Maršrutā, par kuru 2019.gada martā tiks izdota tūrisma brošūra, tiks iekļauti 32 apskates objekti, astoņi pasākumi, naktsmītņu un ēdināšanas vietas. Lai radītu lielāku interesi par šo maršrutu un apceļošanas akciju, nofotografējoties norādītajos objektos un saņemot astoņus zīmogus, tūristiem būs iespēja iegūt sponsoru sarūpētas dāvanas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos par aizsargājamiem ģeoloģiskajiem un ģeomorfoloģiskajiem dabas pieminekļiem. Tie precizē dabas pieminekļu robežas un nosaukumus, aktualizē administratīvo iedalījumu, kā arī nosaka piecus jaunus dabas pieminekļus: Raganu klinti Apes novadā, Staiceles dzelzs avous Salacas kreisā krasta nogāzes gravā, Jūrmalas Balto kāpu Lielupes krastā, Inčukalna Velnalu un Raunas Staburagu, kas pēc Staburaga appludināšanas Daugavā irvienīgā vieta Latvijā, kurai ir līdzīga veida kaļķiežu kraujas ar pāri plūstošiem avotiem.

Un vēl

Līvānu novada pašvaldība saņēmusi Latvijas Sporta federāciju padomes pateicību par ieguldījumu Eiropas Sporta nedēļas popularizēšanā. 2018. gadā Latvijā tika aizvadīta jau ceturtā Eiropas Sporta nedēļa, kurā aktīvi iesaistījās arī Līvānu novads. Grāmatā “#BEACTIVE Eiropas Sporta nedēļa 2018 Latvijā” iekļauta arī fotogrāfija no Līvānu novada atklātā rudens Grīvas krosa.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents trešo mēģinājumu veidot valdību uztic Kariņam; Jēkabpilī pagājušajā naktī ugunsgrēkā izglābti pieci cilvēki; un Lielākais sals un dziļākais sniegs gaidāms ziemas otrajā pusē.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis premjera amatam šodien nominēja "Jaunās Vienotības" politiķi, Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu. Jau ziņots, ka Kariņš piektdien nosauca topošās valdības prioritātes - finanšu sektora sakārtošana, tiesiskums, cīņa pret korupciju, ēnu ekonomikas apkarošana, izglītības reformas turpināšana, OIK likvidēšana, veselības aprūpes sistēmas pilnveidošana, teritoriālā reforma un demogrāfijas jautājumi. Premjera kandidāts uzskata, ka valdības deklarācijas veidošana būs sarežģīts darbs, tomēr cer rast kopsaucējus ar partneriem. Viņš iecerējis divās nedēļās vienoties par topošo valdību un tās uzdevumiem, un virzīties uz Ministru kabineta apstiprināšanu Saeimā. Kariņš piedāvājis veidot valdību, kurā būtu pārstāvētas piecas partijas - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV", "Attīstībai/Par" un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. 

Valsts ieņēmumu dienests no šā gada sākuma Padziļinātās sadarbības programmu jeb tā saukto uzņēmumu "Balto sarakstu" būtiski paplašinās – iepriekš šajā sarakstā bija 79 uzņēmumi, bet tagad tie būs apmēram 3000 uzņēmumi.  No šī gada programmas dalībnieki tiks segmentēti trijos līmeņos - zelta, sudraba un bronzas.Visi "Baltajā sarakstā" iekļautie uzņēmumi saņems atpazīstamības zīmi, ko varēs izmantot, piemēram, reklāmas nolūkos. Tāpat uzņēmumi saņems dažādas priekšrocības. Piemēram, zelta līmeņa uzņēmumiem būs ātrāka pievienotās vērtības nodokļa atmaksa, šo uzņēmumu darbiniekiem ātrāk tiks atmaksāts pārmaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Šī gada kalendārs paliks bez izmaiņām. Tas nozīmē, ka neviena no darbadienām uz sestdienu pārcelta netiks. Parasti šāda prakse tiek īstenota gadījumos, kad ierasto ritmu izjauc likumā noteiktās izejamās dienas. Teorētiski, šāda situācija var veidoties, gaidot nu jau nākamos Ziemassvētkus, taču likumdevējs nolēmis neko nemainīt. Viena izmaiņa kalendārā tomēr būs. Runa ir par 6. maiju. Tā ir pirmdiena un būs brīva. Tas tādēļ, ka 4.maijs – Neatakarības deklarācijas pieņemšanas diena iekrīt sestdienā. Bet brīvdienas ir jākompensē.

Turpinām ziņas

Vēlā svētdienas vakarā, plkst.23.10 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz kādu divstāvu dzīvojamo māju Jēkabpilī, kur bija redzami dūmi. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa vecākā inspektore Viktorija Gribuste informē, ka ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka ēkas pirmā stāva dzīvoklī deg sadzīves mantas. Izmantojot kāpnes, ugunsdzēsēji no piedūmotās ēkas izglāba piecus cilvēkus. Pirms ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ierašanās no ēkas saviem spēkiem bija evakuējušies četri cilvēki, no kuriem viens bija cietis un tika nodots neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes mediķiem. Ugunsgrēku likvidēja ap pusvieniem naktī. Ugunsgrēka izcelšanās iemeslus iemeslus noskaidros Valsts policija. Notikumā strādāja divas Jēkabpils daļas autocisternas, kopā seši ugunsdzēsēji glābēji.

Viktorija Gribuste informē, ka pagājušajās trijās diennaktīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 19 izsaukumus – piecus uz ugunsgrēku dzēšanu, 12 uz glābšanas darbiem un vēl divi no izsaukumiem bija maldinājumi.

Valsts meža dienests pagājušā gada nogalē saņēmis 11 jaunas speciāli aprīkotas meža ugunsdzēsības autocisternas, kuras kopumā izmaksāja vairāk nekā 2,5 miljonus eiro. Viena specializētā automašīna izmaksāja apmēram 234 tūkstoši eiro, līdz ar to kopumā par tām iztērēti vairāk nekā 2,5 miljoni eiro. Katrai valsts meža dienesta virsmežniecībai tika iedalīts pa vienai no 11 jaunajām automašīnām, izņemot Dienvidkurzemes virsmežniecību, kura gada nogalē saņēma divas šādas automašīnas. Jauno automašīnu "Mercedes Benz" saņēma arī Jēkabpils virsmežniecība. Līdz šim meža dienesta rīcībā bija 17 specializētās autocisternas meža ugunsgrēku dzēšanai, turpmāk tā rīcībā būs 28 specializēti spēkrati meža ugunsgrēku dzēšanai.  

Un vēl

Šīs ziemas lielākais sals un dziļākais sniegs Latvijā gaidāms janvāra izskaņā un februārī, liecina ilgtermiņa prognozes. Pēkšņa sasilšana stratosfērā, kad gaisa temperatūra pārdesmit kilometru augstumā virs Arktikas pakāpās pat par 60 grādiem, izmainījusi atmosfēras cirkulāciju, aukstajam arktiskajam gaisam ļaujot vieglāk aizplūst tālāk uz dienvidiem. Sagaidāms, ka tuvākajās nedēļās izmaiņas gaisa plūsmās kļūs izteiktākas, palielinot aukstuma viļņu varbūtību Eiropā. Liela ciklonu aktivitāte pagaidām nav ļāvusi nostiprināties salam Baltijas jūras reģionā, un arī tuvākajā laikā salu brīžiem nomainīs atkusnis, lai gan jau naktī uz 7. un 10.janvāri gaisa temperatūra vietām Latvijas austrumu daļā var noslīdēt līdz -20 grādiem. Sniega segas biezums valsts galējos austrumu novados ziemas otrajā pusē var sasniegt pusmetru.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Gala lēmums par OIK atcelšanu no 2022.gada būs jāpieņem nākamajai valdībai; Nedēļas beigās Līgatnes dabas taku lācene Ilzīte svinēs savu pilngadību; un Pareizticīgo metropolīts  uzsver, ka lielākais šķērslis uz iekšējo mieru ir patmīlība.

Gala lēmums par obligātā iepirkuma komponentes atcelšanu no 2022.gada būs jāpieņem nākamajai valdībai, šodien apliecināja līdzšinējās valdības vadītājs Māris Kučinskis. Vienlaikus Kučinskis sacīja, ka aizejošais Ministru kabinets tikai izskatīja piedāvāto risinājumu OIK atcelšanai, bet gala lēmums par to būs jāpieņem jaunajai valdībai. Tāpēc arī šodien, izskatot minēto jautājumu, netika uzklausīts nozares kritiskais viedoklis par EM piedāvājumu. Kučinskis piebilda, ka diskusijas notiks, kad šo jautājumu skatīs nākamais Ministru kabinets.

Jau ziņots, ka ministrija piedāvā īstenot vairākus pasākumus, lai triju gadu laikā - no 2022.gada 1.janvāra - atceltu esošo elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmu. Piedāvātie rīcības pasākumi ietver 2019.gadā novērst pārsubsidāciju visām OIK elektrostacijām, samazināt atbalstu ekspluatācijā nenodotām elektrostacijām, bet 2022.gadā rosināts ieviest stingrākas prasības biogāzes staciju izejvielām, kā arī pārtraukt elektroenerģijas gala lietotāju maksājumus dabasgāzes koģenerācijas stacijām, izņemot otrajai termoelektrocentrālei kā Latvijas enerģētiskai neatkarībai un energoapgādes drošībai stratēģiski nozīmīgai stacijai. 

Nokļūstot iekšlietu ministra amatā, advokāts Sandis Ģirģens, kas pārstāv KLPV, vēlētos stiprināt tiesībsargājošo iestāžu darbu cīņā pret ekonomiskajiem noziegumiem un uzlabot iestāžu sadarbību ar prokuratūru, to biņš atzina sarunā ar aģentūru LETA. Ģirģens uzskata, ka viņa prioritāte varētu būt Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" konstatēto risku mazināšana, proti, veicināt tiesībsargājošo iestāžu darbu cīņā pret ekonomiskajiem noziegumiem, korupciju, valsts amatpersonu veiktajiem noziegumiem un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Tāpat jāpievērš uzmanība kibernoziegumiem un informācijas sistēmu stiprināšanai. Ģirģens arī uzskata, ka jāstiprina Iekšējās drošības birojs, bet izmeklēšanas kvalitātes celšanai jāveicina sadarbība ar prokuratūru. Tāpat iekšlietu ministra kandidāts uzskata, ka Valsts policijas prestižam sabiedrības acīs ir jābūt augstam un ir jāstiprina valsts austrumu robeža.

Turpinām ziņas

Piektdien, 11.janvārī, tiks svinēta Līgatnes dabas taku lācenes Ilzītes 18 gadu jubileja. Svinības notiks plkst.12 Līgatnes dabas takās, dabas izglītības centrā "Pauguri". Par godu saviem nu jau 18 gadiem Ilzīte saņems īpašu torti, kas gatavota no dažādiem lāču gardumiem - riekstiem, medus, laša, biezpiena. Savukārt zvērkope Velga Vītola dalīsies stāstos par lāču dāmas audzināšanu. Lāceni Ilzīti izaudzināja zvērkope, Līgatnes dabas taku darbiniece Vītola, jo lācenītes māte no viņas atteicās uzreiz pēc dzimšanas. Ilzīte piedzimstot svēra vien 500 gramus, bet šobrīd sver apmēram 150 kilogramus.

Latvijas Botāniķu biedrība par 2019.gada augu izvēlējusies mazo zvaguli jeb "Rhinanthus minor", kura izplatība Latvijā dabisko pļavu un ganību platību sarukuma dēļ ir samazinājusies, liecina biedrības paziņojums dabas novērojumu vietnē "Dabasdati.lv". Zvaguļi ir nelieli augi ar dzelteniem ziediņiem, pēc kuru noziedēšanas izveidojas plakanas sēklu pogaļas, kurās nogatavojušās sēklas žvadz pat pie neliela pieskāriena. Zvaguļi aug dabiskās pļavās un ganībās, nereti sastopami arī skrajās mežmalās, ceļmalās un atmatās. Dažkārt veidojas bagātīgas zvaguļu audzes. Šie augizied visu vasaru - no maija beigām līdz septembrim. Zvaguļu ģintī Latvijā sastopamas vismaz piecas sugas, kuras savā starpā ir ļoti līdzīgas. Visbiežāk sastopams mazais zvagulis un lielais zvagulis, kurus var atšķirt pēc zieda vainaga stobriņa. Dabas vērotāji šovasar aicināti ziņot par mazo zvaguļu atradnēm.

Un vēl

Lielākais šķērslis uz iekšējo mieru ir patmīlība, tāpēc ikvienam jābūt saprātīgam un jāvēršas pie Dieva ar sirsnīgu lūgšanu, Ziemassvētkos uzsvēra Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Viņš uzsvēra, ka Kristus piedzimšana iezīmēja visas cilvēces pestīšanas sākumu, norādot, ka pats lielākais šķērslis šajā ceļā ir mūsu patmīlība. Metropolīts norāda, ka patmīlība un egoisms ir naids pret Dievu un tiešs Evaņģēlija pārkāpums, mudinot ikvienu būt saprātīgiem un vērsties pie Dieva ar sirsnīgu lūgšanu, kļūstot par viņa sekotājiem un esot uzticamiem evaņģēliskās mācības pildītājiem. Kā zināms, šodien pareizticīgie un vecticībnieki Latvijā svin Ziemassvētkus - Kristus piedzimšanas svētkus.

Atstājiet komentāru