2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Zemgalē notiks vairākas diskusijas par administratīvi teritoriālo reformu; Arī Latvijā pārbaudīs izlaušanās spēļu vietas; un Lielbritānijā gatavojoties BREXIT notiek eksperiments kravu pārvadājumu jomā.

Zemgales plānošanas reģiona pašvaldības aicinātas piedalīties diskusijās par administratīvi teritoriālo reformu, kas notiks Bauskā un Jēkabpilī.  Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera kā lielākā uzņēmēju organizācija, kura pārstāv uzņēmējus visos reģionos, plāno izstrādāt konkrētas vadlīnijas reģionālās politikas attīstībai, vērtējot to caur uzņēmējdarbības prizmu. Uzņēmējdarbības sekmīgai attīstībai nepieciešamas arī spēcīgas un finansiāli neatkarīgas pašvaldības, tāpēc pašlaik svarīgi atrast labāko modeli reģionālai reformai, kurā sekmīgi apvienotos uzņēmēju un iedzīvotāju intereses. Ceturtdien, 10.janvārī, diskusija notiks Bauskā, bet 15.februārī paredzēts pasākums Jēkabpilī. Savukārt noslēguma pasākums plānots Jelgavā 8.martā. Diskusijās piedalīsies Zemgales reģiona pašvaldību vadītāji, atbildīgo ministriju un valsts institūciju pārstāvji un uzņēmēji.

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pērn novembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, palielinājies par 4%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina  statistikas biroja Eurostat šonedēļ publiskotie dati par 21 bloka dalībvalsti. Eiropas Savienības valstīs mazumtirdzniecības apgrozījums novembrī, salīdzinot ar 2017.gada novembri, palielinājies kopumā par 2,1 procentu, bet eirozonas valstīs – par 1,1 procentu. Straujākais kāpums šajā periodā fiksēts Latvijā - +2,4%, Polijā un Igaunijā - abās valstīs +2,1%. Toties samazinājums bijis Austrijā un Slovēnijā. Lietuvā mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 0,4%.

Turpinām ziņas

Pasaules Bankas prezidents Džims Jongs Kims 1.februārī atstās amatu, kuru viņš ieņēma sešus gadus, liecina paziņojums Pasaules Bankas mājaslapā. Kims atklāja, ka uzreiz pēc amata atstāšanas viņš pievienosies kādam uzņēmumam un fokusēsies uz investīcijām attīstības valstu infrastruktūrā, bet plašākas detaļas par viņa nākamo amatu netiek atklātas. Kims Pasaules Banku vadīja sešus gadus, Oficiāli Kima demisijas iemesli nav paziņoti, bet raidsabiedrība BBC norādīja, ka Kims izvairījās no atklātiem strīdiem ar Trampu, tomēr viņa politika dažreiz bija pretrunā ar Trampa pieeju klimata pārmaiņas jautājumos. Kima vadībā Pasaules Banka pārtrauca atbalstīt ar ogļu industriju saistītos projektus, kamēr Tramps solīja atdzīvināt ASV ogļu industriju. Kimu amatam virzīja iepriekšējais ASV prezidents Baraks Obama.

Polijas varasiestādes veic plašas pārbaudes tā saukto “izlaušanās spēļu” vietās. Tas darīts pēc pagājušajā nedēļā notikušās traģēdijas ziemeļu pilsētā Košalinā, kurā no ugunsgrēka laikā izpletušās tvana gāzes  dzīvību zaudēja piecas pusaudzes. Pirmās pārbaudes traģēdijas vietā liecināja par vairākiem ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem. Saistībā ar tiem arestēta viena persona, pret kuru izvirzītas apsūdzības par slepkavību bez iepriekšēja nodoma.
Kopumā Polijā ir vismaz 1100  “izlaušanās spēļu” istabas, kuras pašlaik pārbauda ugunsdzēsēji. 

Traģēdija “izlaušanās spēlē” Polijā, kur ugunsgrēkā dzīvību zaudēja piecas pusaudzes, likusi reaģēt arī atbildīgajiem dienestiem Latvijā. Tuvāko nedēļu laikā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ieplānojis pārbaudīt Latvijā zināmās tā saukto “izlaušanās spēļu” telpas. 

Un vēl



Lielbritānijai gatavojoties iespējai, ka valsts varētu pamest Eiropas Savienību bez vienošanās, vakar ticis veikts izmēģinājums ārkārtas kravas transporta kustības regulēšanai, imitējot sastrēgumu, kāds varētu rasties uz autoceļiem pie valsts noslogotākās kravas ostas. Ārkārtas situācijas risinājums paredz izmantot pamestās Menstonas lidostas teritoriju kā autostāvvietu 6 000 kravas furgoniem.  Izmēģinājums vakar bijis maz apmeklēts, jo tajā piedalījušās tikai 89 kravas automašīnas. Izmēģinājuma pasākumā furgoni sapulcināti lidostā un tālāk kontrolēti vadīti uz Duvras ostu, kas ir lielākā Lielbritānijas osta, kur katru dienu tiek apkalpoti vidēji 10tūkstoši kravas furgoni. Izmēģinājuma laikā transporta kustība notikusi salīdzinoši raiti. Britu ceļu kravu pārvadājumu uzņēmumi atzinīgi novērtējuši valdības centienus gatavoties iespējamiem auto sastrēgumiem, tomēr pauduši kritiku, ka simulācija būtu bijusi jāveic sastrēguma stundas laikā un ka tā sarīkota pārāk vēlu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līdz šī gada beigām Līvānu slimnīcā un Jēkabpils reģionālajā slimnīcā plānots īstenot kopīgu projektu, ko finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds un valsts, liecina informācija Līvānu novada pašvaldības mājaslapā. Projekts “Līvānu un Jēkabpils slimnīcu stacionārās un ambulatorās infrastruktūras attīstība kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai” Līvānu slimnīcā paredz veikt vienkāršotu atjaunošanu rentgena kabinetam ar palīgtelpām, iegādāties un uzstādīt stacionāro rentgena iekārtu ar radiologa darba staciju, kā arī iegādāties un uzstādīt medicīnas tehnoloģijas un aprīkojumu aprūpes nodaļai, endoskopijas, ginekoloģijas un dzemdību speciālista, kā arī okulista kabinetiem.  Līvānu slimnīcā paredzēto darbu veikšanai projekta budžets ir 365 tūkstoši 453 eiro.

Līvānu novadā šī gada 1.februārī stāsies spēkā jauns sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs, kas par vienu kubikmetru atkritumu būs par vairāk nekā 4 eiro lielāks nekā tagadējais tarifs – 19 eiro 15 centi par kubikmetru, neieskaitot PVN. Tādējādi par vienu tonnu sadzīves atkritumu cena būs 147 eiro 28 centi, neieskaitot PVN. Tarifs palielināts, jo mainās dabas resursu nodoklis poligonā, šogad ir arī jauns maksājums uzņēmumam – apdrošināšana, ko paredz Ministru kabineta noteikumi. Visiem atkritumu apsaimniekotājiem ir obligāts pienākums apdrošināt savu nozari. Tas ir papildu maksājums, kas iepriekš nebija paredzēts, un tas arī tiek šogad piemērots un iekļauts tarifā.

No šī gada arī Jēkabpils novadā palielinājies nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanas tarifs – tagad tas ir 21 eiro 4 centi par kubikmetru, ieskaitot PVN, liecina informācija pašvaldības mājaslapā. Kopējais tarifs Jēkabpils novadā palielināts par 5,84 procentiem jeb par 96 centiem par kubikmetru, pieaugums ir proporcionāls dabas resursu nodokļa likmes īpatsvaram tarifā, jo pārējās tarifa sadaļas nemainās. Tarifs palielināts, jo no 1.janvāra ir palielināta dabas resursu nodokļa likme – no 35 eiro par tonnu uz 43 eiro par tonnu. Sīkāk ar tarifa sadaļām var iepazīties Jēkabpils novada domes mājaslapā.

Turpinām ziņas

SIA Latvijas lauksaimniecības konsultāciju centra Madonas konsultāciju birojs no 15. janvāra aicina apmeklēt 160 stundu mācību programmu “Bioloģiskā lauksaimniecība". Programmā tiks apskatīti bioloģiskās lauksaimniecības pamatprincipi, saistošie normatīvie akti un uzraudzības kontroles kārtība, audzējamo kultūraugu un mājlopu sugu vispārējs raksturojums bioloģiskai lauksaimniecībai, kā arī bioloģisko augkopības un lopkopības produktu kvalitātes nodrošināšana, pārstrāde un ražošanas plānošana. Teorētiskās mācības notiks  Madonas biroja telpās, bet praktiskās nodarbības notiks Madonas, Ērgļu un Lubānas novada lauku saimniecībās. Dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc ir obligāta pieteikšanās līdz  10.janvārim, sazinoties ar Madonas konsultāciju centru. Dalība mācībās bez maksas. 


Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem mācības pamet vidēji katrs desmitais skolēns dažādu faktoru dēļ, turklāt daudzos gadījumos noteicoši ir vairāki faktori, kas savstarpēji mijiedarbojas un papildina cits citu. Viena no “PuMPuRS” projekta aktivitātēm ir neformālās izglītības jaunatnes organizāciju projekti. Projekta gaitā ir paredzēts iesaistīt vismaz 80% pašvaldību, aptverot 614 vispārējās un profesionālās izglītības iestādes. Aknīstes novada pašvaldība jau šobrīd ir ieguvusi finansējumu realizēt šo projektu. Tādēļ 2018. gada rudenī pašvaldība aicināja jauniešu organizācijas iesniegt projektu pieteikumus jauniešu iniciatīvas projektu konkursā. Projektu fokuss – skolēni ar risku nepabeigt skolu, viņu mācību motivācijas palielināšana un aktīvas līdzdalības veicināšana ikdienas dzīvē. Konkurss ir noslēdzies. Tā uzvarētājs ir biedrība „Piedzīvojuma gars” no Rīgas ar projektu „Klases spēks - Aknīste”. Projekta ilgums būs četri mēneši: 1.augusts - 1.decembris 2019.g. Konkursa gaitā uzvarētājs ir ieguvis 4 tūkstoši 600 eiro no projektam paredzētā finansējuma savas idejas īstenošanai.

Un vēl

Krustpils novada pašvaldība aicina iedzīvotājus aizpildīt aptaujas anketu par turpmākajiem attīstības virzieniem. Aptaujas mērķis ir noskaidrot Krustpils novada iedzīvotāju un uzņēmēju viedokli par turpmākām attīstības iespējām, problēmām un to iespējamajiem risinājumiem, kā arī sagatavot priekšlikumus Krustpils novada attīstības programmas 2020.-2026.gadam izstrādei! Aptaujas anketa pieejama novada pašvaldības mājaslapā. Tā ir anonīma un tāss rezultāti tiks publicēti tikai apkopotā veidā. Aizpildīt anketu papīra formātā ir iespējams arī sava pagasta pārvaldes ēkā vai pašvaldības administrācijas ēkā Jēkabpilī, 29.kabinetā. Aptauja norisināsies līdz 28.februārim.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas zinātnieki cilvēka šūnās atklāj neparastas DNS formas; Pērn iedzīvotāju skaits nedaudz samazinājies, savukārt migrācija ir "nulles" līmenī; un Ar svecīšu gājienu Rīgas Brāļu kapos godinās Ziemassvētku kaujās kritušo latviešu strēlniekus.

Cilvēka šūnās atrasta neparasta DNS forma ar neparastu iepakojumu un genoma apkalpošanas funkciju. Šis ir viens no aizvadītā gada nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas zinātnē Latvijas Zinātņu akadēmijas vērtējumā. Latvijas zinātnieki, vienkāršiem vārdiem sakot, ir atklājuši jaunu DNS formu, kas nākotnē varētu kalpot dažādu slimību ārstēšanai. Pētījumi veikti Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, sadarbojoties Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskā universitātes speciālistiem. Cilvēka organisms sastāv no šūnām, un viena no šūnas sastāvdaļām ir DNS. Jau ļoti sen ir atklāts, ka DNS sastāv no dubultas spirāles ir A forma un B forma. B forma līdz šim ir pētīta salīdzinoši daudz, bet A forma krietni mazāk. Latvijas zinātnieki atklāja, ka A formai ir vieta šūnas kodolā. Tā nosaka iepakojumu un, iespējams, tai ir transporta funkcija. Šis pētījums ļauj spriest par to, kā funkcionē ģenētiskās informācijas pārnese, kā tā tiek regulēta šūnas kodolā.

Daudzi medicīnas rehabilitācijas attīstības pasākumi, kas atrodami Veselības ministrijas politikas dokumentos, ir palikuši tikai "uz papīra", secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā "Vai rehabilitācija ir pilnvērtīga veselības aprūpes pakalpojumu sastāvdaļa?". Vērtējot medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu, Valsts kontrole atklājusi, ka datu trūkums gan par pacientu vajadzībām medicīniskajā rehabilitācijā, gan par panāktajiem rezultātiem liedz iespēju novērtēt valsts finansēto rehabilitācijas pakalpojumu efektivitāti un iedzīvotāju vajadzības kopsakarā ar valsts budžeta iespējām. Trūkstot arī skaidrai izpratnei, kā ilgtermiņā būtu jāattīstās rehabilitācijas jomai, kādi ir tās mērķi un prioritātes, faktiski nav iespējams spriest par rehabilitācijas pakalpojumu kvalitāti valstī, secinājusi Valsts kontrole.


Veselības ministres amata kandidāte Ilze Viņķele ir pārliecināta, ka apdrošināšanas iemaksas nebūs tās, kas veidos veselības budžeta "lauvas tiesu", tomēr viņai pašlaik nav arī ļoti skaidra redzējuma, kādu modeli likt veselības apdrošināšanas vietā. Viņķele intervijā LNT sacīja, ka par veselības aprūpes finansēšanu valdībai būs jāpieņem politiskas izšķiršanās, un izvēles varianti esot vairāki, piemēram, veselības aprūpes finansējumu vairot caur darbaspēka nodokļa palielināšanu, ko viņa pati neuzskatot par īsto ceļu. Viņķele pati vairāk atbalstītu variantu, ka visi jebkādus nodokļus maksājošie saņem veselības aprūpes pakalpojumus un papildus nauda tiek gūta caur vispārējiem nodokļu ieņēmumiem, ēnu ekonomikas apkarošanu u.tml. Kā ziņots, no šī gada Latvijā bija jāsāk darboties veselības aprūpes finansēšanas modelim, kas balstās uz valsts veselības apdrošināšanu un paredz divus atšķirīgu līmeņu pakalpojumu grozus pacientiem, kas veic šos apdrošināšanas maksājumus, un tiem, kas tos neveic. Tomēr sistēma IT problēmu dēļ darbu nav sākusi un visi iedzīvotāji joprojām saņem vienādus pakalpojumus. 

Turpinām ziņas

Pērn Latvijā iedzīvotāju skaits nedaudz samazinājies, taču tas saistīts ar mazāku jaundzimušo skaitu valstī, nevis migrāciju. Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja Aija Žīgure atzīst, ka dati par iedzīvotāju skaitu pagaidām ir provizoriski, jo tie tiks apkopoti pāris mēnešu laikā. Pērn Latvijā iedzīvotāju skaits samazinājies par apmēram 9 tūkstoši iedzīvotāju, kas skaidrojams ar mazāku jaundzimušo skaitu un lielāku mirstību. Savukārt masveida iedzīvotāju izbraukšana uz ārvalstīm vairs nenotiek. No Latvijas uz ārvalstīm dzīvot pārceļas apmēram tikpat iedzīvotāju, cik atgriežas Latvijā. Tādejādi pērn migrācija bijusi "nulles" līmenī.

Veicot pārbaudes publiskajās ēkās, 30% gadījumu konstatētas patvaļīgas būvniecībības pazīmes - bez saskaņojuma veiktas pārbūves vai pārplānojumi. Būvniecības valsts kontroles biroja direktore Svetlana Mjakuškina intervijā Latvijas televīzijai atklāja, ka ir pārbaudītas 549 publiskās ēkas, lielākā daļa no tām ir ārpus Rīgas. Viņa norādīja, ka nedrošo būvju, objektu vai ēku skaits saglabājas 7-8% apmērā. Tās ir ēkas, kur nepieciešams veikt būtiskus uzlabojumus. Daļa no tiem ir arī grausti. Līdz ar to tiek sekots līdzi tam, lai tiktu veikti nepieciešami pasākumi, kas neapdraudētu garāmgājējus. 16 objektos ir pilnībā vai daļēji slēgta ekspluatācija. 

Un vēl

Rīgas Brāļu kapos šodien pēcpusdienā notiks Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kauju atceres pasākums, kurā piedalīsies aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš un karavīri. Godinot Ziemassvētku kaujās kritušo latviešu strēlnieku piemiņu, pasākuma dalībnieki dosies svecīšu gājienā un iedegtās svecītes novietos pie Mātes Latvijas tēla un kritušo strēlnieku atdusas vietām. Ziemassvētku kaujas bija vienas no lielākajām un sīvākajām kaujām Latvijas teritorijā Pirmā pasaules kara laikā. Kaujas notika starp vācu 8. un krievu 12. armijas daļām, kuru sastāvā cīnījās astoņi latviešu strēlnieku pulki. Ziemassvētku kaujas norisinājās no 1916. gada 23.decembra līdz 29. decembrim pēc vecā stila jeb no 1917. gada 5.janvāra līdz 11. janvārim pēc jaunā stila.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno rosināt līdz jūnijam atlikt veselības pakalpojumu dalīšanu divos grozos; Krimināllietu pret bijušo bērnunama "Līkumi" vadītāju Boķi sāks iztiesāt pavasara beigās; un Jēkabpiliešus aicina pieteikties braucienam uz barikāžu atceres pasāukumu Zaķusalā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija rīt lems par priekšlikumu līdz 1.jūnijam atlikt veselības pakalpojumu dalīšanu divos grozos. Šāds solis tiks sperts, jo nav salāgotas nepieciešamās informācijas tehnoloģiju sistēmas. Tāpat joprojām nav zināms precīzs cilvēku skaits, kas paliek ārpus pilnā pakalpojumu groza. Tiek prognozēts, ka priekšlikums par divu grozu dalījuma atlikšanu rīt komisijas sēdē saņems vairākuma atbalstu. Atlikt grozu dalījumu ieviešanu aicināja arī Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, kura cita starpā norādīja uz trešās grupas invalīdiem, kuri uzreiz nav iekļauti no sociālā nodokļa maksājuma atbrīvoto personu sarakstā. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu nav konstatēts neviens likumpārkāpuma fakts, uz kā pamata šobrīd juridiski varētu atlaist pašreizējo domi. Vienlaikus juristi norādījuši uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra tiesībām vienpersoniski, bez Ministru kabineta lēmuma atstādināt Rīgas mēru no pienākumu pildīšanas. Rīgas domes atlaišanas rosināšanu VARAM pamato ar pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" darbību. 

Partijas "KPV LV" labklājības ministres amata kandidāte, Saeimas deputāte Ieva Krapāne atsaukusi savu kandidatūru uz labklājības ministres amatu topošajā "Jaunās Vienotības" (JV) politiķa Krišjāņa Kariņa valdībā. Kā trešdien žurnālistiem pavēstīja "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs, šādu lēmumu viņa pieņēmusi "veselības stāvokļa" dēļ. "KPV LV" nolēmusi labklājības ministra amatam izvirzīt Saeimas deputāti Ramonu Petraviču. 

Turpinām ziņas

Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī maijā sāks iztiesāt krimināllietu, kurā apsūdzība uzrādīta bijušajam bērnunama "Līkumi", tagad ģimenes atbalsta centrs "Saulstari" vadītājam Jurim Boķim, liecina tiesas publiskotā informācija. Pirmā tiesas sēde lietā notiks 29.maijā plkst.10. Pašlaik tā pieteikta kā atklāta. Lietu izskatīs Līga Baltmane-Zepa. Jau vēstīts, ka Boķim apsūdzība uzrādīta par desmit noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kad apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, pret bērnunama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas. Tāpat viņš apsūdzēts par divām epizodēm amatpersonas bezdarbībā un par vienu epizodi, kad viņš kādu jaunieti piespiedis veikt abortu.


Būvniekiem ziņas vienotajai darba laika uzskaites datubāzei būs jāsniedz no oktobra, nevis no šā gada sākuma, kā paredzēts iepriekš. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas šodien akceptētie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām". Atbildīgā Saeimas komsija šodien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā likuma grozījumus, kas paredz noteikt, ka elektroniski uzkrātā informācija par katras būvlaukumā strādājošās personas darba laiku vienotajā nozares elektroniskās darba laika uzskaites datubāzē būs jāsniedz, sākot ar šī gada oktobri. Pašlaik likumā bija noteikts, ka ziņas jāsniedz no šā gada 1.janvāra. Likuma grozījumi nepieciešami, lai Būvniecības valsts kontroles birojs informācijas sistēmā varētu iestrādāt jaunu moduli un uzsākt elektroniskās datubāzes darbību.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus līdz 12. janvārim pieteikties bezmaksas braucienam uz 1991.gada barikāžu atceres pasākumu Rīgā. Atceres pasākums norisināsies 13.janvārī Zaķusalā. Braucienam var pieteikties pa tālruni, zvanot Jānim Lācim tel. 29419895. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka pieteikšanās braucienam ir obligāta, jo vietu skaits autobusā ir ierobežots. Kā informē brauciena organizators Jānis Lācis, izbraukšana no Jēkabpils autoosta paredzēta 13. janvārī pulksten 15.00. Brauciena dalībnieku uzņemšana paredzēta šādās pieturās – Jēkabpils autoosta, Kurzemes iela, Krustpils kultūras nams, Krustpils pils, kā arī Degvielas uzpildes stacija Statoil. Braucējiem jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem.

Atstājiet komentāru