2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gadā 14.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gadā 14.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šorīt lielākajā daļā Latvijas teritorijas sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem; Jēkabpils SS handbolistes pārņem vadību virslīgas kopvērtējumā; un Šonedēļ Latviju šķērsos divi vai trīs cikloni.

Šorīt lielākajā daļā Latvijas teritorijas sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Sniegotos un slidenos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 186 Latvijas autoceļu uzturētāja ziemas dienesta tehnikas vienības. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī uz Daugavpils un Rēzeknes šosejām visa maršruta garumā, kā arī uz Kokneses šosejas visa maršruta garumā. Tāpat arī pa reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir visā Latvijā.

Ar ugunskuru iedegšanu Zaķusalā pie pieminekļa "Acis" svētdien vakarā atklāja barikāžu atceres pasākumus, pulcējot arī daudz jauniešu un zemessargu, kā arī Aizsardzības ministrijas un bruņoto spēku vadību. Pasākumā piedalījās arī vairāk nekā 60 jēkabpilieši, kas uz Zaķusalu bija devušies gan organizēti, gan individuāli. Kolektīvo braucienu organizēja barikāžu dalībnieks Jānis Lācis, finansiāli atbalstīja Jēkabpils dome. 

Jēkabpilieši barikāžu dienās Latvijas brīvību sargāja Zaķusalā. Tagad šajā vietā izveidots piemineklis “Acis”, kas simbolizē TV studijas un torņa aizsardzības laiku un nākotni, jo "Acis" turpina vērīgi raudzīties uz tiltu un sargāt brīvību un neatkarību.  

Svētdien vakarā, svinīgi solot aizsargāt un gādāt par valsts labklājību, 128 jaunieši papildinās jaunsargu rindas, viņu vidū arī jēkabpilieši. Pie ugunskura bijušie Zaķusalas aizstāvji kavējas atmiņās par notikumiem pirms 28 gadiem.

No šodienas līdz 28.februārim iespējams balsot par pagājušā gada labākajiem mediķiem, kuriem saskaņā ar balsojumu Latvijas Ārstu biedrība pasniegs "Gada balvas medicīnā". Šogad iecerēts paplašināt balvu saņēmēju klāstu, papildinot to ar nominācijām "Gada ģimenes ārsts" un "Gada ārsts speciālists", tā sniedzot iespēju atsevišķi balsot par tiem ārstiem, kuri strādā dažādās specialitātēs poliklīnikās un slimnīcās. Par labāko veselības aprūpes speciālistu var nobalsot arī nominācijās "Gada zobārsts", "Gada ārsta palīgs", "Gada māsa", "Gada vecmāte", "Gada farmaceits" un "Gada funkcionālais speciālists".  Balsot iespējams Latvijas Ārstu biedrības interneta vietnē "www.arstubiedriba.lv" un portālā "www.arsts.lv". 

Turpinām ziņas

Izsolēs piedāvā iegādāties "Latvijas naftai" piederošus deviņus nekustamos īpašumus Rīgā, Valmierā, Liepājā, Garkalnē un Jēkabpilī, kā arī Balvu, Krimuldas, Daugavpils un Krāslavas novadā ar kopējo sākumcenu 308 tūkstoši 900 eiro, liecina uzņēmuma mājaslapā pieejamā informācija. 11.aprīlī ar viena eiro sākumcenu tiks izsolīta degvielas uzpildes stacija 95,6 kvadrātmetru platībā Jēkabpilī, Zaļā ielā 32A, kas atrodas uz funkcionāli piesaistīta, fiziskai personai piederoša zemesgabala 2280 kvadrātmetru platībā.

Jēkabpils Sporta skolas komanda sestdien guva uzvaru Latvijas sieviešu handbola virslīgas mačā, vienlaikus arī pārņemot vadību kopvērtējumā. Jaunās turnīra līderes izbraukumā ar rezultātu 28:25 (11:11) uzvarēja LSPA vienību. Uzvarētājām 12 vārtus iemeta Simona Ārmane. Virslīgas kopvērtējuma vadībā ar 14 punktiem deviņās spēlēs ir Jēkabpils SS un Salaspils SS komandas. Tālāk ar astoņiem punktiem ir Ludzas "Latgols" un LSPA, kamēr bez punktiem ir "LAT-2002/"REIR Dobele". 2018./2019.gada sieviešu virslīgas čempionātā spēlē Ludzas "Latgols", Salaspils SS, Jēkabpils SS, LSPA vienības, kā arī "LAT-2002/"REIR Dobele", kas piedalās bez vietas izcīnīšanas tiesībām un izslēgšanas spēlēs nestartēs.

Un vēl

Tuvākajā nedēļā ciklonu ietekmē Latvijā daudz snigs un līs - gaidāms lielākais nokrišņu daudzums pēdējo mēnešu laikā, prognozē sinoptiķi. Saistībā ar pirmo ciklonu šodien ilgstoši snigs, vietām nedaudz līs. Līdz ar vēja pastiprināšanos Kurzemē un vēlāk arī valsts centrālajā daļā gaidāms putenis. Ciklonam aizejot, vēl līdz trešdienas rītam daudzviet snigs un puteņos. Gaisa temperatūra pārsvarā būs tuvu nulles atzīmei. Sagaidāms, ka otrā ciklona nokrišņi Latviju no rietumiem sāks šķērsot naktī uz ceturtdienu. Šis ciklons atnesīs siltāku laiku un visā valstī gaisa temperatūra pakāpsies līdz +1..+5 grādiem. Iespējams, nedēļas izskaņā ieradīsies trešais ciklons, no tā gaidāms sniegs, jo gaisa temperatūra pazemināsies. 

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai popularizētu novadu un vietējo amatnieku produkciju, Aglonas novada Tūrisma informācijas centrā turpmāk būs nopērkami vietējo amatnieku suvenīri. Lēmums pieņemts, lai popularizētu Aglonu kā tūrisma galamērķi, veicinātu un attīstītu novada vietējo amatniecību un produkcijas popularizēšanu, kā arī paplašinātu t5ūrisma un informācijas centra piedāvāto pakalpojumu klāstu. Lai ieceri realizētu, dome pilnvarojusi tūrisma informācijas konsultanti Lieni Baškatovu-Joksti iegādāties uz realizāciju un pārdot dažāda veida suvenīrus, kas oriģinālā veidā ataino un simbolizē Aglonas novadu. Suvenīriem, kuru vērtība ir līdz desmit eiro, dome noteikusi 20% uzcenojumu, bet dārgākiem - 10% uzcenojumu. Tas darīts, lai kompensētu pašvaldības resursu izmantošanu.

Piemiņas stēlas izveidei Lāčplēša Kara ordeņu kavalieriem Pļaviņu novada pašvaldība 2019.gada budžetā paredzēs līdz 5000 eiro eiro. Pļaviņu novada domē saņemts Jaunsardzes un informācijas centra piedāvājums piedalīties projektā "Atceries Lāčplēšus", kura īstenošanu centrs sācis 2014.gadā. Viens no apjomīgākajiem uzdevumiem projektā ir uzstādīt piemiņas zīmes Lāčplēša Kara ordeņu kavalieriem viņu dzimtajā pusē. Piedaloties projektā, pašvaldībām ir iespējams saņemt stēlu izgatavošanai nepieciešamo akmens izejmateriālu. Pašvaldībai jāsedz izdevumi par piemiņas zīmes izzāģēšanu, transportēšanu, gravēšanu un uzstādīšanu. Aplēsts, ka stēlas izmaksas ir aptuveni 4000-5000 eiro.

Latvijas drošības stiprināšanai Zemessardzē pērn ir pabeigts darbs pie paaugstinātas gatavības vadu izveidošanas katrā Zemessardzes bataljonā. Paaugstinātās gatavības vienībā ietilpst dažādas specialitātes, un šobrīd tiek attīstītas tādas spējas kā mīnmetēju un prettanku, inženieru, pretgaisa aizsardzības un snaiperu spējas. Jau ziņots, ka pērn notikusi arī Zemessardzes bāzu attīstība, gan paplašinot un attīstot esošos īpašumus, gan Aizsardzības ministrijas valdījumā pārņemot jaunus nekustamos īpašumus. Turpmākajos četros gados Aizsardzības ministrija plāno sākt sešu jaunu Zemessardzes bataljonu bāzu infrastruktūras attīstību - Jelgavas, Bauskas, Dobeles, Krustpils, Gulbenes un Rēzeknes novados.

Turpinām ziņas

21.janvārī plkst.10 Kokneses novada pašvaldība izsolīs 11 cirsmas īpašumā "Lantupīte" Kokneses pagastā, kuru sākumcena ir 197 tūkstoši eiro. Publiskotā informācija liecina, ka 11 zemes vienībās valdošās koku sugas ir baltalksnis un egle. Pašvaldības īpašumi tiek pārdoti kailcirtei. Izsolāmo vienību platība svārstās no 0,1 līdz pieciem hektāriem. Izsoles solis ir 10 tūkstoši eiro. Ja noteiktā termiņā izsolei būs reģistrējies tikai viens dalībnieks, izsoles komisija piedāvās viņam pirkt objektu, nosolot vienu soli. Piedalīties izsolē var gan fiziskas, gan juridiskas personas.

Šī gada pirmajā pusgadā klientus sāks uzņemt jaunais sociālās aprūpes centrs "Vārkava". Līdz šim līdzīgas iestādes novadā nav bijis, un pašvaldība aprūpes centra pakalpojumu nodrošināšanai iedzīvotājiem gadā tērējusi ap 30 tūkstoši eiro savstarpējos norēķinos ar citām pašvaldībām. Tāpēc, slēdzot Vārkavas pamatskolu, ēkā nolemts izvietot aprūpes centru. Paredzēts, ka centrs uzņems līdz 40 klientiem, kas tiks izmitināti vienvietīgās un divvietīgās istabiņās. Centra atvēršana nozīmē arī jaunas darba vietas novada iedzīvotājiem. Paredzēts, ka centrā darbs tiks nodrošināts apmēram 20 cilvēkiem. Līdzekļi centra uzturēšanai tiks paredzēti šī gada pašvaldības budžetā.

Un vēl

Mazā bānīša vēstures stacijas izbūve Viesītes novada Lonē izmaksās 27 tūkstoši 781 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, liecina novada pašvaldības noslēgtais iepirkuma līgums. Atbilstoši līgumam objekta izbūvi veiks SIA "Legāts", kas izvēlēta divu pretendentu konkurencē. Paredzēts, ka darbi Lonē notiks līdz jūnija beigām. Projekts paredz Saukas pagasta Lonē izvietot mazās arhitektūras formas un rotaļu iekārtas. Jau vēstīts, ka lēmumu par vēstures stacijas izveidi novada dome pieņēmusi 2018.gada pavasarī. Projektu līdzfinansē Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00- 14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Policija uzgājusi līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā; Augstākais "aplokšņu" algu saņēmēju īpatsvars - Rīgā, zemākais – Latgalē; un No šodienas skolēni var pieteikties "Ēnu dienas" vakancēm.

Valsts policija starptautiskās sadarbības rezultātā izņēmusi divas tonnas kokaīna, kas ir līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā. Veiksmīgas starptautiskās sadarbības rezultātā īstenota operācija kokaīna tranzīta apturēšanā, izņemot līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā - vairāk nekā divas tonnas. Vairāk par atklāto kravu šodien preses konferencē pastāstīs Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un  Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. Radio1 ziņās plašāk poar šo tematu klausieties dienas noslēgumā.

Kontroles dienests "ABLV Bank" likvidācijai kontrolei piesaistījis amerikāņu uzņēmumu "Kroll", kas savulaik tika piesaistīts "Moldovas lietas" izmeklēšanā par vairāku miljardu dolāru aizplūšanu, kas daļēji tika realizēts arī caur Latvijas bankām, intervijā laikrakstam "Diena" atzina dienesta vadītāja Ilze Znotiņa. Viņa piebilda, ka tikai no 1.janvāra dienests var reāli sākt nodot šo informāciju ārpakalpojumam, kas tiek arī darīts, bet no nākamās nedēļas "Kroll" sāk uz pilnu slodzi strādāt, lai palīdzētu saprast, kas notiek šajos "ABLV Bank" ziņojumos.

Latvijas uzņēmumam “Tilde” kopā ar Latvijas Universitātes pētniekiem izdevies radīt labākas mašīntulkošnas tehnoloģijas pasaulē. Šis sasniegums Latvijas Zinātņu akadēmijas ekspertu vērtējumiem ir viens no nozīmīgākajiem aizvadītajā gadā Latvijas zinātnē. Latvijā izstrādātās tehnoloģijas piedalījušās starptautiskos konkursos, kur satiekas eksperti no visas pasaules. 2017. gadā “Tilde” sasniedza labāko rezultātu ar latviešu un angļu valodas tulkojumiem, savukārt pērn ar igauņu un angļu valodas tulkojumiem. “Tilde” šo salīdzinoši sarežģīto valodu tulkošanas jomā ir krietni priekšā tādiem grandiem kā “Google” un “Microsoft”.

Turpinām ziņas

2017.gadā nedeklarētās jeb aplokšņu darba algas īpatsvars komercsektorā veidoja 19,9% un, salīdzinot ar 2016.gadu, tas ir samazinājies par 1,7 procentpunktiem, liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija. Saskaņā ar VID datiem, nozares ar vislielāko "aplokšņu" algu īpatsvaru 2017.gadā bija operācijas ar nekustamo īpašumu - 30,7%, specializētie būvdarbi - 28,7%, automobiļu un motociklu vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība un remonts - 27,3%, augkopība un lopkopība, medniecība un saistītās palīgdarbības - 25%, ēku būvniecība - 24%, kā arī ēdināšanas pakalpojumi – 23,6%. Kopumā "aplokšņu" algas saņēmēju īpatsvara sadalījums pa reģioniem ir vienmērīgs. Tomēr Rīgas reģionā ir vislielākais "aplokšņu" algas saņēmēju īpatsvars - 25%, savukārt Latgales reģionā vismazākais - 19%. 

Pērn kopumā Latvijā adoptēts 151 bērns, kas ir par 44 bērniem jeb vairāk nekā piektdaļu mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Labklājības ministrijas apkopotā informācija. No pērn adoptētajiem bērniem 49 bērni tika adoptēti uz ārzemēm, kas ir par 19 bērniem mazāk, savukārt Latvijas iedzīvotāji adoptējuši par 25 bērniem mazāk jeb 102 bērnus. Arī pērn Latvijas iedzīvotāji izvēlējušies adoptēt gados jaunākus bērnus, jo 93 no 102 adoptētajiem bērniem ir vecumā līdz desmit gadiem, bet tikai deviņi - no desmit līdz 18 gadiem. Savukārt uz ārvalstīm adoptēti 32 bērni no desmit gadu vecuma, bet gandrīz uz pusi mazāk jeb 17 bērni adoptēti vecumā līdz desmit gadiem.

Un vēl

No šodienas līdz 7.feruārim skolēni var pieteikties ikgadējās karjeras izglītības programmas "Ēnu diena" vakancēm. "Ēnu diena" šogad norisināsies 13.februārī. Lai skolu jaunatnei piedāvātu pēc iespējas plašāku iespēju klāstu iepazīties ar profesiju daudzveidību Latvijā, darba devēji - uzņēmumi, organizācijas un iestādes -, līdz 30. janvārim aicināti reģistrēt pieejamās vakances portālā "www.enudiena.lv". Savukārt no šodienas vakancēm var sākt pieteikties potenciālie ēnotāji – skolēni. Šogad "Ēnu dienas" mērķis ir atklāt profesiju daudzveidību dažādos uzņēmumos, aicinot jauniešus skatīties plašāk un iedziļināties kontekstā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kam bija paredzēta Kokneses novadā aizturētā no Ekvadoras sūtītā kokaīna krava? Latvijā sākusies gripas epidēmija; un Par šī gada koku izvēlēta Krimas liepa.

Kokneses novadā uzietā no Ekvadoras sūtītā kokaīna krava, visticamāk, nebija paredzēta Latvijas tirgum, šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. 8.janvārī valsts policija sadarbībā ar ASV tiesībsargājošo iestādi un pretterorisma vienību "Omega" Kokneses novadā uzgāja kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo - "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu. Lai arī galīgā ekspertīze vēl turpinās, daļā no izņemtajām briketēm konstatēts kokaīns, kura īpatsvars ir 80%, kas, pēc Grišina teiktā, ir ļoti augsts rādītājs. Vienā briketē bija 1000 grami vielas. Grišins pastāstīja, ka vairumtirdzniecības cena par kilogramu kokaīna ir 30 000 eiro, līdz ar to kopumā kravas vērtība varētu būt aptuveni 65 miljoni eiro. Pavairojot kokaīnu mazumtirdzniecībā, cena vairākkārt palielinās, līdz ar to mazumtirdzniecībā šādas kravas cena varētu "tuvoties miljardam" eiro, sacīja Grišins.

Valsts policija šajā lietā aizturējusi piecus Latvijas pilsoņus. Trīs personām piemērots apcietinājums, bet pārējiem, kuriem bija mazāka līdzdalība šajā noziegumā, noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Viena no piecām personām agrāk tiesāta par kontrabandu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Tagad policijas uzdevums ir skaidrot, kurā valstī bija paredzēts nogādāt Kokneses novadā uzieto kravu. Latvijas krimināllikums par minēto noziegumu kā maksimālo sodu paredz brīvības atņemšanu līdz 15 gadiem.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Valmierā gripas pacientu skaits sasniedzis epidēmijas slieksni, tāpēc no 15.janvāra Latvijā tiek izziņots gripas epidēmijas sākums. Šī gada otrajā nedēļā Rīgā reģistrēti 78,6 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Jelgavā - 57,7, Ventspilī - 45, Jūrmalā - 35,3, Daugavpilī - 22,8 un Liepājā - 13,1 uz 100 000 iedzīvotāju. Vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 52,8 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Par pagājušajā nedēļā stacionētiem pacientiem ar gripu ziņoja Rīgas, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes, Ventspils un Jēkabpils slimnīcas, kurās hospitalizēti 113 pacienti, no tiem 33 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopš gripas sezonas sākuma kopumā ziņots par 428 hospitalizētiem pacientiem, no tiem 72 gripas izraisītas pneimonijas gadījumos. Kā norāda mediķi, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm. Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija.

Desmit sporta būvēm Latvijā šī gada budžetā paredzēti 8,26 miljoni eiro, šodien lēma Latvijas Nacionālā sporta padome. Finansējumu plānots piešķirt arī Jēkabpils pilsētas pašvaldībai multifunkcionālās halles būvniecībai - 500tūkstoši eiro. Kopumā desmit sporta būvēm 2019.gadā plānots piešķirt 8 miljoni 266  tūkstoši 380 eiro.

Un vēl

Latvijas dendrologu biedrība par 2019.gada koku kopsapulcē ar balsu vairākumu nobalsojusi par Krimas liepu "Tilia x euchlora K. Koch". Krimas liepas izvēle bijusi atbalsta balsojums Ukrainas dendrologiem. Krimas liepa Latvijā ir svešzemju koku suga jeb precīzāk - parastās un Kaukāza liepas starpsugu hibrīds. Gada koka izcelsmes areāls ir Austrumukrainas teritorija, Krima. Koks sasniedz 25 metru augstumu un veido aptuveni 8-10 metru platu, pārkarenu, cilindriskas formas zaru vainagu. Krimas liepa zied jūlija beigās un augusta sākumā, pēc parastās liepas, un tās ziedi ir salīdzinoši lieli ar intensīvu smaržu.  Krimas liepai ir viena slikta īpašība - ziedēšanas laikā tā izraisa pastiprinātu kameņu un bišu bojāeju. Dendrologi norāda, ka kopumā, tā esot viena no skaistākajām liepām, ko Latvijā audzē jau no 19.gadsimta beigām. Koki vairāk izplatīti Latvijas centrālajā un rietumu daļā.

Atstājiet komentāru