2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00 -12.00
Radio1 ziņās klausieties:Jaunā valdība plāno turpināt nodokļu sloga pārnesi no darbaspēka nodokļiem uz netiešajiem nodokļiem; “Starptautiskās lidostas “Rīga”” prioritāte šogad un turpmākajos gados būst jauna pasažieru termināļa attīstība; un Anastasija Sevastova gada pirmajā "Grand Slam" turnīrā uzveic pretenieci no Vācijas.

Premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš uzrunājis pašreizējo Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieku Jāni Patmalnieku kļūt par jaunā premjera biroja vadītāju, ja Kariņa vadītā valdība tiks apstiprināta. Premjera amata kandidāts sacīja, ka viņš vispirms izraudzījies sava biroja vadītāju, bet vēlāk tiks komplektēts pilns Ministru prezidenta biroja sastāvs.

Jaunā valdība plāno turpināt nodokļu sloga pārnesi no darbaspēka nodokļiem uz netiešajiem nodokļiem, ceļot minimālo algu un tuvinot neapliekamo minimumu minimālajai algai, kā arī vienkāršojot darbaspēka nodokļu piemērošanu. Finanšu jomā jaunā valdība plāno īstenot atbildīgu fiskālo politiku, pilnībā ievērojot Fiskālās disciplīnas likumu un Latvijas, kā eirozonas dalībvalsts uzņemtās saistības. Stiprinot sociālo politiku un izmantojot nodokļu politikas instrumentus, plānots mazināt ienākumu nevienlīdzību Latvijā, t.sk. turpinot palielināt pensionāra neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām.

Kā viena no topošās Krišjāņa Kariņa valdības prioritātēm satiksmes un transporta jomā minēta lielo ostu pārņemšana pilnā valsts kontrolē, pārveidojot tās par valsts kapitālsabiedrībām.To paveicot, ostu pārvaldē plānots piemērot OECD valsts kapitālsabiedrību pārvaldības principus un nodrošināt efektīvāku resursu izmantošanu.

Turpinām ziņas

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ir atstādinājis no amata Zemgales rajona tiesas tiesnesi Ivetu Silicku, kura pērn novembrī pie automašīnas stūres bija sēdusies reibumā.
Janvāra sākumā Tiesnešu disciplinārkolēģija pieņēma lēmumu rosināt Silickas atcelšanu no amata.

“Starptautiskās lidostas “Rīga”” prioritātei šogad un turpmākajos gados jābūt jauna pasažieru termināļa attīstībai, šodien tiekoties ar lidostas vadību uzsvēra satiksmes ministrs Uldis Augulis . Pērn lidosta “Rīga” sasniedza jaunu rekordu, apkalpojot vairāk kā 7 miljonus pasažieru, kas ir par gandrīz 16% vairāk nekā 2017.gadā. Savukārt kravu apjoms lidostā pērn pieaudzis veido 51% no Baltijas valstu aviokravu tirgus.

Baltijas valstu, Polijas un Zviedrijas ārlietu ministri šodien devušies kopīgā vizītē uz Ukrainu un apmeklēs Mariupoli, kur Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins kolēģus iepazīstinās ar situāciju Azovas jūras ostās. Anektējot Krimu un uzbūvējot tiltu pāri Kerčas šaurumam, Krievija nopietni apgrūtinājusi Ukrainas Mariupoles un Berdjanskas ostu darbību.

Un vēl

Anastasija Sevastova gada pirmajā "Grand Slam" turnīrā šodien Melburnā divos setos 6-3, 6-1 droši uzveica vācieti Monu Bartelu Austrālijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā, liecina organizatoru informācija. Spēle ilga tikai mazliet vairāk nekā stundu. Šonedēļ pasaules rangā 12.vietā ierindotā Sevastova Austrālijas atklātajā čempionātā spēlē astoto reizi un līdz šim labākais sasniegums viņai ir 2011.gadā sasniegtais astotdaļfināls. Tikmēr Latvijas otrā rakete Aļona Ostapenko vakar vienspēlēs izstājās pirmajā kārtā pēc zaudējuma Grieķijas tenisistei Marijai Sakari un vēlāk atzina, ka pēc savainojuma sadziedēšanas vēl nav labākajā formā.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00



Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes Iecavas, Kalnciema, Vecumnieku un Pļaviņu novada posteņa ugunsdzēsēji glābēji no janvāra sākuma izsaukumos dodas ar jaunajām MAN 6x6 specializētajām ugunsdzēsības autocisternām, kuru ūdenstilpnes ietilpība ir 7 tonnas. Šie automobiļi ir piemēroti tieši lauku teritorijām, jo 6X6 riteņu piedziņa nodrošina labu caurbraucamību. Savukārt 7 tonnu ūdenstilpne ir liels atspaids ugunsdzēsējiem glābējiem teritorijās, kurās ūdens ņemšanas vieta atrodas vairāku kilometru attālumā no notikuma vietas. Tas ļauj apmēram trīs reizes ilgāk veikt dzēšanas darbus bez ūdens uzpildes nekā ar autocisternām, kas šobrīd ir VUGD tehniskā nodrošinājuma pamatā.

Ieviešot Valsts Kultūrkapitāla fonda un valsts AS "Latvijas Valsts meži" atbalstīto Zemgales Kultūras programmu, Zemgales plānošanas reģionā pērn īstenoti 60 projekti, kas ieguvuši 120 tūkstoši eiro atbalstu. Liela daļa projektu, pavisam 19, vērsti uz dažādu festivālu un koncertu organizēšanu reģionā, bet 14 - uz kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Līdztekus tam 14 citos projektos atbalstu guvusi vairāku simpoziju, meistarklašu un laikmetīgās mākslas izstāžu norise, kā arī grāmatu izdošana un tām veltītu svētku rīkošana. Līdzīgi kā citus gadus, atsevišķos projektos zemgalieši pievērsušies arī sakrālā mantojuma saglabāšanai un seno amata prasmju popularizēšanai.  Daudzo projektu vidū  Viesītes novada muzejā "Sēlija" iekārtota izstāde "Ieskats dziesmu svētku vēsturē", bet Raiņa muzejā Tadenavā īstenots projekts "Sēlijas ievērojamākie cilvēki tiekas Raiņa dzimtenē".

Turpinām ziņas

Pateicoties Salas novada pašvaldībai, Salas vidusskolā tika īstenots projekts "Latvijas skolu jaunatnes fotokonkurss "Mana zeme skaistā"". Projekta pirmajā kārtā kopumā piedalījās 220 skolas no visiem Latvijas reģioniem, tika iesniegti 5 tūkstoši 914 darbi, no kuriem 1 782 tika pārvērsti fotogleznās, lai tās saņemtu skolas, kur mācās foto īpašnieki. Projekta darba grupa no Zinātnes un inovāciju parka Liepājā nodrošināja visu aktivitāšu realizēšanu projektā. Lai projekts norisinātos veiksmīgi, ļoti nozīmīga bija sadarbība arī ar novada pašvaldību un uzņēmējiem. Projekta darba grupa izteica paldies Salas novada pašvaldībai, SIA "Rītausma" un SIA "Kontekss" par atbalst projekta īstenošanai Salas novadā.


19.un 20.janvārī pie Baļotes ezera pludmales Krustpils novada iedzīvotāji tiek aicināti izbaudīt ziemas priekus – slēpošanu! Ja kādam slēpot gribētājam nav slēpju, būs iespēja bez maksas izmantot nomas slēpes! Pasākums tiek īstenots projektā “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Krustpils novada iedzīvotājiem”. Pasākumu finansē Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem.


18.janvārī Aknīstes Bērnu un jauniešu centra zālē notiks seminārs  lauksaimniekiem. Tajā piedalīsies Valsts Vides dienesta  kontroles daļas Piesārņojuma kontroles sektora vecākā inspektore Leontīne Kravčuka un Atļauju daļas vecākā eksperte Aina Prokopoviča. Viņu prezentētā tēma - ”Vides aizsardzības prasības darbību veikšanai lauksaimniecības nozares uzņēmumos un dzīvnieku novietnēs.” Savukārt lauksaimniecības datu centra vecākās referentes Santa Ķimerāle un Gundega Eglīte informēs par aktualitātēm datu ievadē.   Bet Austrumzemgales Pārtikas veterinārā dienesta  vadītājas vietnieks Gunārs Rubīns stāstīs par svarīgāko dzīvnieku labturības nodrošināšanā. 

Un vēl

Trešdien, 16.janvārī, plkst.15.00 Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē līvānieši aicināti uz  tikšanos ciklā “Mūsējie”, kur viesosies pareiza uztura un veselīga dzīvesveida popularizētāja Daiga Barkāne. Tikšanās laikā risinās vienkāršus jautājumus: ko mēs ēdam un kā mēs ēdam, kā vajadzētu sabalansēt savu uzturu. Vai mūsu organisms saņem vajadzīgo ūdens daudzumu, vai mēs gana kustamies, kā mums uzlabot savu dzīves kvalitāti. Pasākumā laipni gaidīti visi interesenti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Topošās valdības partijas varētu vienoties tiekties uz pārpalikuma veidošanu valsts budžetā;  Norvēģijā norisinās Augstākās tiesas sēde arestētā Latvijas krabju zvejas kuģa lietā; un No šodienas latvijā izsludināts gripas epidēmijas sākums.

Topošās valdības partijas varētu vienoties tiekties uz pārpalikuma veidošanu valsts budžetā, kā arī budžeta sagatavošanas laikā nepiedāvāt papildu izdevumus, nenorādot to avotu, turklāt pamatā finansējumu nodrošinot konkrētās ministrijas budžeta ietvaros. Šādus punktus paredz fiskālās disciplīnas līgums, kas šodien piedāvāts topošās valdības partijām. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošais dokuments, tajā varētu iekļaut arī punktu par ilgtspējīgu uz ienākumu nevienlīdzības mazināšanu vērstu nodokļu politiku.

Šodien notiek Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Sporta apakškomisijas kopsēde, kurā diskutē par aktuālo situāciju sporta nozarē. Uz sēdi uzaicināti Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Olimpiskās komitejas, Latvijas Sporta federāciju padomes un Latvijas Paralimpiskās komitejas pārstāvji.

Eiropas Parlamenta  šodien Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā plānots apspriest Eiropas Savienības  samita iznākumu un patvēruma un migrācijas politikas reformu. Eiropas Parlamenta deputāti šodien atskatīsies uz 13. un 14.decembra ES līderu sanāksmi, bet pēc tam apspriedīs ES patvēruma un migrācijas politikas reformu. Galvenie jautājumi ES valstu līderu decembra samita dienaskārtībā bija ES ilgtermiņa budžets, ārējās attiecības, migrācija un vienotais tirgus. 13.decembrī 27 valstu vadītāji atsevišķi sprieda arī par “Brexit” jautājumiem.

Turpinām ziņas

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas speciālisti šodien tiksies ar vairāku iesaistīto pušu pārstāvjiem, lai spriestu par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu. Sanāksmē piedalīsies Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Valsts kancelejas un citu iesaistīto pušu pārstāvji. Sanāksmē plānots uzklausīt visu pušu priekšlikumus un iebildumus par izstrādāto likumprojektu, pēc kā institūcijām tiks dotas trīs dienas laika, lai savas ieceres rakstiski iesniegtu ministrijai.

Šodien norisināsies Norvēģijas Augstākās tiesas sēde arestētā Latvijas krabju zvejas kuģa lietā. Ārlietu ministrijā iepriekš norādīja, ka Norvēģijas Augstākā tiesa pieņēmusi lēmumu lietu skatīt atkāroti plašākā jeb 11 tiesnešu sastāvā. Ārlietu ministrija arī piebilda, ka oktobra sēde notika piecu tiesnešu sastāvā, un tajā nebija vienprātības.

Šodien norisināsies Latvijas Pašvaldību savienības valdes tikšanās ar Ministru prezidenta amata kandidātu Krišjāni Kariņu. Tikšanās laikā plānots diskutēt par vairākiem pašvaldībām būtiskiem jautājumiem, tai skaitā veidot izpratni par pašvaldību funkcijām, Eiropas vietējo pašvaldību hartu, pašvaldību vajadzībām, normatīvisma mazināšanu valstī u.c.

Un vēl

Pagājušajā nedēļā Valmierā gripas pacientu skaits sasniedzis epidēmijas slieksni, tāpēc no šodienas Latvijā tiek izziņots gripas epidēmijas sākums. Par pagājušajā nedēļā stacionētiem pacientiem ar gripu ziņoja Rīgas, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes, Ventspils un Jēkabpils slimnīcas, kurās hospitalizēti 113 pacienti, no tiem 33 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ministru prezidents Māris Kučinskis pēdējā valdības sēdē ministriem uzdāvinājis pildspalvas;  Latvijas laukos reģistrēta 121 aptieka; un Šogad pirmo reizi Purvīša balvas vēsturē pasniegs apbalvojumu par mūža ieguldījumu.

Valdība Valsts robežsardzes priekšnieka amatā šodien apstiprināja ģenerāli Gunti Pujātu, kurš laikā no 1998. līdz 2006.gadam ieņēma dažādus amatus Valsts policijā, strādājot kriminālizmeklēšanas jomā. Kopējais izdienas laiks dažādos amatos Iekšlietu ministrijas sistēmā Pujātam ir vairāk nekā 25 gadi. Sasniedzot izdienas pensijas vecumu, atvaļināties nolēma līdzšinējais Valsts robežasardzes priekšnieks Normunds Garbars, kuram vēl nebija beidzies pilnvaru termiņš. Garbars no dienesta tiks atvaļināts ar 22.janvāri.

Baltijas valstīs ir lielākais nabadzības riskam pakļauto pensionāru īpatsvars starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, liecina “Eurostat” dati, kas apkopoti par 2017.gadu. Latvijā nabadzības riskam pakļauto pensionāru īpatsvars veido 43,7% un lielāks tas ir fiksēts vien Igaunijā (46,1%).Lietuvā šādu pensionāru īpatsvars 2017.gadā bijis 36,7%. Baltijas valstīm šajā rādītājā seko Bulgārija  (32,4%), Horvātija (24,5%), Malta (21,8%) un Kipra (21,6%). Savukārt mazākais nabadzības riskam pakļauto pensionāru īpatsvars 2017.gadā bijis Francijā (7%), Slovākijā (7,6%), Dānijā (8,6%), Ungārijā (9,1%) un Luksemburgā (9,3%).

Ministru prezidents Māris Kučinskis pēdējā valdības sēdē ministriem uzdāvinājis pildspalvas, pateicoties par trīs gadu darbu viņa vadītajā vadībā.Pasniedzot pildspalvas, premjers sacījis, citēju: “Vienalga, kur atradīsimies, dzīvē mums vēl daudz atbildīgu parakstu būs jāliek”. Jāatgādina, ka patlaban tiek veidota partijas “Jaunā Vienotība” politiķa Krišjāņa Kariņa valdība. Ja to Saeima apstiprinās,  nākamnedēļ, 22.janvārī, notiks jaunās valdības svinīgā sēde. Bet gadījumā, ja Kariņa valdība netiks apstiprināta, Ministru kabineta sēde nākamnedēļ nenotiks.

Turpinām ziņas

Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras datiem Latvijas laukos reģistrēta 121 aptieka, taču ik gadus vairākas no tām slēdz, raksta portāls LSM. Pirms diviem gadiem Latvijas laukos izzuda sešas aptiekas, visvairāk Latgales pusē. Arī pērnais gads nebija izņēmums, kad lauku aptieku skaits samazinājās par divām. Tikmēr lauku iedzīvotāji stāsta, ka zāles tuvāk mājām nopirkt kļūst arvien sarežģītāk.

No aprīļa Latvijā būs pilnībā aizliegts nepilngadīgām personām apmeklēt solāriju. Līdz šim noteikumi paredzēja izņēmumu, ka nepilngadīgie drīkst apmeklēt solāriju, uzrādot ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu par veselības stāvokli.Tagad, lai pasargātu bērnus no paaugstināta riska saslimt ar ļaundabīgajiem ādas audzējiem, tai skaitā ar melanomu, valdība apstiprinājusi pilnīgu aizliegumu nepilngadīgajiem apmeklēt solāriju.  Ministru kabineta noteikumi stāsies spēkā 2019. gada 1. aprīlī.

Bijušais Latvijas izlases basketbolists Kaspars Kambala nākamtrešdien “Jūrmala”/”Betsafe” komandas sastāvā noslēgs profesionāļa karjeru. Kā norāda Kambala, viņš gribējis spēlēt līdz 40 gadu vecumam un tagad jūt, ka basketbolā vairāk vai mazāk savu potenciālu ir izmantojis. Pēdējos gados Kambala spēlēja Turcijas otrajā līgā un Ziemeļkipras čempionātā, bet pēdējo reizi Latvijā spēlēja 2014./15.gada sezonas sākumā.

Un vēl

Šogad pirmo reizi Purvīša balvas vēsturē pasniegs apbalvojumu par mūža ieguldījumu, ko saņems māksliniece Džemma Skulme. Līdzās godalgai Skulme saņems arī 10 000 eiro pēc nodokļu nomaksas.Piebilstams, ka “Latvijas laikmetīgā māksla redzama visos Džemmas Skulmes darbos – no 60.gadiem līdz šodienai”.

Atstājiet komentāru