2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

«Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.martā»

«Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.martā»

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Eiroparlamenta vēlēšanām iesniegti četri saraksti; Aizsardzības ministrs aicina risināt jautājumu par Jēkabpils pilsētas parkā izvietoto padomju lielgabalu; un «Facebook» piedzīvojis pastāvēšanas vēsturē lielākās tehniskās problēmas.


Vakar kandidātu sarakstu Eiropas Parlamenta vēlēšanām pieteikusi "Rīcības partija". Līdz ar to kopumā līdz šim vēlēšanām pieteikti četru partiju vai partiju apvienību saraksti. Tos iepriekš jau iesniegušas partijas Attīstībai/Par, Progresīvie un Saskaņa. Jau ziņots, ka no šīs nedēļas sācis darboties Centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālrunis par Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Tālruņa numurs ir 67049999, un, piezvanot uz šo numuru, var saņemt atbildes uz jautājumiem par vēlēšanu kārtību, balsošanas iespējām, kā arī no nākamās nedēļas - noskaidrot vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso, ja paziņojums par vēlēšanu iecirkni kādu iemeslu dēļ vēl nebūs saņemts. Eiropas parlamenta vēlēšanas notiks 25.maijā.

Lielbritānijas parlaments vakar ar minimālu balsu pārsvaru nobalsojis pret izstāšanos no Eiropas Savienības bez vienošanās. Pret bezvienošanās "Breksitu" balsoja 312 deputāti, bet šādu iespēju atbalstīja 308. Deputāti nobalsojuši par grozījumiem, kas pilnībā izslēdz Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības bez sarunu ceļā panāktas izstāšanās vienošanās. Atbalstītie grozījumi izslēdz izstāšanos bez vienošanās ne tikai noteiktajā beigu termiņā 29.martā, bet vispār.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks aicinājis Jēkabpils pilsētas pašvaldību nekavējoties vērsties Ārlietu ministrijā, lai risinātu jautājumu par pilsētas parkā Rīgas ielā izvietoto padomju lielgabalu. Pabriks vakar viesojies Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, kur viņam tika norādīts, ka 4.maijā Jēkabpilī par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai notiks Nacionālo bruņoto spēku militārā parāde, kas virzīsies pa Rīgas ielu tieši garām šim padomju laiku simbolam - lielgabalam. Uzsvērts arī, ka daudziem vietējiem iedzīvotājiem šī lielgabala atrašanās pilsētas centrā nav pieņemama.

Jau ziņots, ka lielgabala un šeit apbedīto karavīru mirstīgo atlieku pārcelšana uz kapiem jau ilgstoši tiek risināta starp Jēkabpils pilsētas pašvaldību, Aizsardzības, Ārlietu ministrijām un Krievijas vēstniecību. Šo tēmu vairākkārt ir aktualizējusi Jēkabpils domes deputāte Kristīne Ozola, aicinot pašvaldības vadību aktīvāk risināt jautājumu par pieminekļa pārvietošanu un šeit apglabāto karavīru pārapbedīšanu kapos. Šo jautājumu ir aktualizējis arī publicists Dainis Īvāns.

Turpinām ziņas

Salaspilī 20.martā tiks ielikts pamatakmens saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmai, kas izmaksās 7,228 miljonus eiro. Pašreiz pašvaldības uzņēmumā "Salaspils Siltums" tiek veikti sagatavošanās darbi, lai uzstādītu 1720 saules kolektorus ar kopējo aktīvo laukumu 21 tūkstotis 595 kvadrātmetri. Šī būs viena no lielākajām saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmām Eiropā.

Aprīlī Latvijā norisināsies Centrālās finanšu un līgumu aģentūras rīkoti semināri par labo praksi Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanā. Semināros aģentūra sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Patērētāju tiesību aizsardzības centru, Finanšu ministriju un ES fondu projektu īstenotājiem stāstīs par aktualitātēm Eiropas Savienības fondu ieviešanā, kā arī sniegs projektu īstenošanai noderīgu informāciju, piemēram, par izmaksas pamatojošajiem dokumentiem, komunikācijas iespējām Eiropas Savienības fondu projektos, būvdarbu iepirkumu un līgumu kontroli un materiālu drošumu un atbilstību būvniecības projektos. Pirmais seminārs notiks 3.aprīlī Rīgā, bet nākamie notiks Bauskā, Smiltenē, Kuldīgā un Rēzeknes novadā.

Un vēl

Sociālās saziņas vietnei “Facebook” vakar radās tās pastāvēšanas vēsturē lielākās tehniskās problēmas. Kompānija pārstāvji pagaidām neatklāj to cēloņus. Britu raidorganizācijas BBC interneta vietne ziņo, ka “Facebook” lietotāji visā pasaulē vakar vietnē nevarēja ievietot savus ziņojumus un veikt citas izmaiņas. Līdzīgas problēmas radās arī vietnēs “Instagram” un “Workplace”.  To, ka radušies tehniskie traucējumi, apstiprināja arī ASV bāzētās tehnoloģijas kompānijas pārstāvji. Speciālisti darot visu iespējamo, lai problēmas novērstu, tomēr par to iemesliem plašākus komentārus nesniedza.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien ar pasākumu "Efektīva pārmaiņu vadība" Aizkrauklē turpinās Uzņēmēju dienas, un to vadīs lektors Zuarguss Zarmass jeb Viesturs Dūle. Pasākuma mērķis ir izglītot, kā gudri un pārdomāti īstenot pārmaiņas uzņēmumā. Plānots informēt par to, ko stāsta globālie biznesa pētījumi par pārmaiņu sekmību vai nesekmību, kā izprast, ko var atļauties mainīt, kā arī informēt par pārmaiņu vadības astoņiem soļiem. Rīt paredzēta karjeras un izaugsmes diena "Atver durvis nākotnei" Aizkraukles profesionālajā vidusskolā. Savukārt sestdien 16.martā no plkst.9 līdz 15 novada Sporta centrā norisināsies izstāde-gadatirgus. "Uzņēmēju dienas" 17.martā noslēgsies ar tūrisma dienu "Iepazīsti Aizkraukles novadu".

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Krāslavas piens", kas simtsprocentīgi pieder uzņēmumam “Preiļu siers”, pagājušo gadu noslēdzis ar 7,901 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 20,8% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi bija 69 tūkstoši 902 eiro, pretēji 146 tūkstoši 440 eiro peļņai gadu iepriekš, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka kompānija plāno turpināt sekot līdzi produkcijas kvalitātes un energoefektivitātes paaugstināšanai. Uzņēmuma vadība arī meklēs risinājumus stingrākai vides prasību ievērošanai, kā arī plānots veikt pētniecības pasākumus notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas infrastruktūras uzlabošanas jomā.

Nodarbinātības valsts aģentūrā aicina darba devējus pieteikties dalībai vakanču gadatirgū, kas šī gada 10.aprīlī no plkst.11 līdz 13 norisināsies Preiļu novada Kultūras centrā. Vakanču gadatirgus ir iespēja darba devējiem atrast vajadzīgos darbiniekus, klātienē un vienuviet informējot darba meklētājus par brīvajām darba vietām, darba nosacījumiem un izaugsmes iespējām savos uzņēmumos, kā arī veicot pirmās darba intervijas ar piemērotākajiem kandidātiem. Tāpat vakanču gadatirgū darba devējiem tiek piedāvāta iespēja prezentēt savus uzņēmumus, veicinot to atpazīstamību darba tirgū.

Turpinām ziņas

Sestdien, 16. martā, plkst. 18.00 Līvānu evaņģēliski luteriskajā baznīcā būs iespēja noklausīties kora mūzikas koncertu, kurā piedalīsies Līvānu novada kultūras centra jauktais koris "RUBUS" un Kocēnu novada jauktais koris "Imera". Koncertā būs iespēja dzirdēt koncertprogrammu “Dziediet visi vienu dziesmu”, kurā izskanēs komponistu Emīla Zilberta un Ingmara Zemzara jaundarbu pirmatskaņojumi. Ieeja: bez maksas.

No 26. - 30. martam Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā norisināsies digitālā nedēļa 2019. Interesentiem būs iespēja saņemt praktisku palīdzību un konsultācijas par e-pakalpojumiem portālā latvija.lv. Jaunajiem lasītājiem būs pieejamas konsultācijas letonika.lv un e-grāmatu lietojumā. Sākot no 18. līdz 30. martam norisināsies konkurss “Tavs palīgs – elektroniskais katalogs”.26. martā norisināsies interaktīva tiešsaistes lekcija “Netērē papīru. Dari digitāli!”, kurā būs iespēja uzzināt kā ikdienas lietas veikt digitālajā vidē. No 26.marta līdz 7.aprīlim norisināsies konkurss “Gada monēta 2018” , piedalīšanās letonika.lv erudīcijas spēlē, bet 12.aprīlī notiks seminārs “Ievads medijpratībā”.

Un vēl

Ik gadu 16.martā uz Rīgu dodas pārstāvji no Jēkabpils un apkārtējiem novadiem, lai piedalītos leģionāru piemiņas dienas pasākumos – dievkalpojumā, gājienā un ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa. Arī šogad jau 14 reizi braucienu uz Rīgu un pēc tam piemiņas pasākumu Krustpils novadā organizē Gundars Kalve. Sarunā ar Radio1 viņš sacīja, ka izbraukšana uz Rīgu ir sestdien, 16.martā pulksten 7 no rīta no Vecpilsētas laukuma Jēkabpilī, braukt gribētājus ap pulksten 7.10 uzņems arī pieturā pie Krustpils pils. Aicināti piedalīties visi interesenti. Paredzēts, ka brauciena dalībnieki Rīgā Svētā Jāņa baznīcā piedalīsies šai dienai veltītajā dievkalpojumā, pēc tam dosies gājienā līdz Brīvības piemineklim, kur noliks ziedus.Vēlāk dosies uz Lesteni, lai piedalītos šai dienai veltītajā pasākumā. Pēc tam atgriezīsies Krustpils novadā, kur pulksten septiņos vakarā Kūku pagasta estrādē “Mārdadzis” tiks iekurts ugunskurs leģionāru piemiņai. Pēc tam - pulksten pusastoņos vakarā notiks leģionāru piemiņas pasākums Zīlānu kultūras namā, kur uzstāsies Lielvircavas Zemessardzes 52.kājnieku bataljona vokālais ansamblis "Junda".

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizdomās par angļu valodas eksāmena mutvārdu daļas nelikumīgu izpaušanu aizturēta skolotāja; Jēkabpilī izsludināts konkurss bērnu vasaras nometņu organizēšanai; un Nedēļas nogalē izgaismos platāko ūdenskritumu Eiropā – Ventas rumbu.

Valsts policija aizdomās par angļu valodas eksāmena mutvārdu daļas nopludināšanu aizvadītajā naktī aizturējusi kādas Rīgas skolas pedagogu. Persona savu vainu izdarītajā pārkāpumā atzīst un viņai piemērots aizdomās turētās statuss. Policijā sākts kriminālprocess par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, atklāšanu, ja to izdarījusi persona, kas nav valsts amatpersona. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Uz izmeklēšanas laiku aizdomās turētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Jau ziņots, ka Valsts Izglītības satura centrs vaka vērsās policijā, informējot par, iespējams, nelikumīgi izpaustiem 12.klases angļu valodas centralizētā eksāmena uzdevumiem. Par eksāmenu "noplūdi" centram kļuva zināms pēc tam, kad kāda interneta portāla rīcībā bija nonākušas fotogrāfijas, kurās redzama centralizētā angļu valodas eksāmena mutvārdu daļa.

Saeima šodien kā steidzamus galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par valsts noslēpumu", kas noteic, ka pieeja valsts noslēpumam un tiesības to izmantot savu amata pienākumu veikšanai ir arī Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam. Veikto izmaiņu mērķis ir sniegt CVK priekšsēdētājam iespēju iegūt pilnvērtīgu informāciju vēlēšanu sagatavošanas un vadīšanas laikā, ļaujot sekot līdzi iespējamiem riskiem un apdraudējumiem, kas var kompromitēt vai citādi negatīvi ietekmēt vēlēšanu procesu un radīt apdraudējumu nacionālajai drošībai, skaidrots akceptēto likuma izmaiņu anotācijā.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks šodien paziņoja, ka lūgs Eiropas Savienības dalībvalstis apsvērt ilgu Lielbritānijas izstāšanos no bloka, ja Lielbritānija to uzskatīs par nepieciešamu. Jau ziņots, ka Lielbritānijas parlamenta deputāti šodien balsos par to, vai lūgt Eiropas Savienībai pagarināt izstāšanās termiņu no bloka, kas šobrīd ir paredzēta 29.martā. Valdība lūgs likumdevējus atbalstīt tās plānu, lai tuvākajās dienās tiktu sarīkots vēl viens balsojums par "Breksita" vienošanos, un pieprasīt izstāšanās termiņa atlikšanu neatkarīgi no iznākuma. Izstāšanās tiktu atlikta līdz 30.jūnijam, ja "Breksita" vienošanās tiktu beidzot apstiprināta. Tiesa gan, tā jau divas reizes - janvārī un šonedēļ - parlamentā ar lielu balsu pārsvaru tikusi noraidīta.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” ir pabeiguši būvdarbus Viestura ielā 44. Pilnībā nojaukta daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, veikta būvgružu drupināšana un izvešana, kā arī teritorijas labiekārtošana. Kā iepriekš ziņots, 2018. gada 18. decembrī tika uzsākta daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas nojaukšana Viestura ielā 44, Jēkabpilī. Pilnībā grausts tika nojaukts 20.decembrī. Ņemot vērā Jēkabpils būvvaldes un vairāku citu institūciju atzinumu, būve bija nonākusi tādā tehniskā stāvoklī, ka kļuvusi bīstama, lai novērstu tās radīto sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējumu un Jēkabpils pilsētvides degradāciju, būve bija jādemontē. Darbus Viestura ielā 44 bija pilnībā plānots pabeigt līdz šī gada 30. septembrim.


Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsludinājusi konkursu Jēkabpils pilsētas bērnu un jauniešu vasaras brīvdienu nometņu projektu iesniegšanai. Konkursa mērķis ir nodrošināt pilnvērtīgu Jēkabpils pilsētas bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanu skolēnu vasaras brīvdienās. Līdzekļi bērnu un jauniešu vasaras nometņu rīkošanai tiks piešķirti konkursa kārtībā, ņemot vērā pieteikumu iesniegšanas laiku un 2019.gadā budžetā paredzēto finanšu līdzekļu apmēru, kopā- 6 tūkstoši eiro. Konkurss ir atklāts, tajā var piedalīties jebkura fiziska vai juridiska persona. Vienas Jēkabpils pilsētas bērnu un jauniešu vasaras brīvdienu nometnes organizēšanai finansējums no Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta nevar pārsniegt 600 eiro. Pieteikumi jāiesniedz līdz 29.aprīlim.

Un vēl

Tikai divus vakarus – 15. un 16. martā Kuldīgā ar unikālu gaismas šovu tiks izgaismots platākais ūdenskritums Eiropā – Ventas rumba. Tā ir viens no Kuldīgas pilsētas simboliem un lepnumiem. Vietējie iedzīvotāji zinājuši teikt, ka ūdenskritums esot bijis izgaismots arī agrāk, 1960. gados. Kopš tā laika Ventas rumba palikusi tumsā, tāpēc vēl jo vairāk šī būs unikāla iespēja Kuldīgas iedzīvotājiem un viesiem apskatīt Ventas ūdenskritumu vēl neredzētā krāšņumā. Ūdenskritums tiks izgaismots tikai divus vakarus piektdienas un sestdienas vakarā no pulksten 21 līdz 23.30. Ik pēc pusstundas paredzēti gaismas šovi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Izskatīšanai Saeimas komisijās nodod šā gada budžeta projektu; Veselības ministrija izstrādājusi vērienīgas izmaiņas Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā; un Latvijas valsts meži kokaudzētavās šogad kopumā plānots realizēt 52 miljonus stādu.

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" nolēmusi piesaistīt ekspertus, kas izvērtēs uzņēmuma sadarbību ar "Rīgas karti". Uzņēmums uztur transporta e-talonu sistēmu, autostāvvietu aparātus un termināļus skolu ēdnīcās, kuros bērni pīkstina savas "Rīdzinieku kartes", lai saņemtu bezmaksas pusdienas. 51% "Rīgas kartes" pieder "Rīgas satiksmei", bet 49% - Francijas uzņēmumam "Conduent Business solutions". Zināms, ka "Rīgas kartei" regulāri tiek maksātas ievērojamas summas un pārbaudes mērķis būs konstatēt, vai nav tādi izdevumi, kas nav attiecināmi uz sistēmas uzturēšanu, kā arī, vai nav izveidoti kādi mākslīgi sadārdzinājumi.

Aizdomas par korupciju pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" ietekmēs uzņēmuma iespējas aizņemties nākotnē, aģentūrai LETA atzina "SEB bankas", kas ir viens no kompānijas kreditoriem, valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere. Viņa norādīja, ka "SEB banka", kopš kļuva par "Rīgas satiksmes" kreditoru, rūpīgi seko pieejamajai informācijai par uzņēmuma saimniecisko darbību un reputāciju, kā arī pārvaldības jautājumiem. Lai atrisinātu uzņēmumā samilzušās finansiālās problēmas un maksimāli izvairītos no korupcijas riskiem, bankas vadītāja aicināja nopietni pievērsties profesionāla un neatkarīgas vadības komandas izveidei pēc iespējas ātrāk, lai neradītu riskus finansējuma piesaistei nākotnē, kas apgrūtinātu arī Eiropas Savienības finansējuma apguvi.

Saeima šodien izskatīšanai parlamenta komisijās nodeva šā gada valsts budžeta projektu un ar to saistītos likumu grozījumus. Tā dēvētajā budžeta paketē ir arī 15 pavadošie likumprojekti. Izskatot budžetu Saeimā, tajā nav paredzēts būtiskas izmaiņas. Plānots, ka pirmajā lasījumā 2019.gada budžets tiks pieņemts 20.martā, bet gala lēmumu paredzēts pieņemt 3.aprīlī. Gadījumā, ja budžeta pieņemšana prasīs vairāk laika, tad tas tikšot darīts nākamajā dienā, proti, 4.aprīlī. Atbildīgā par budžeta likumu ir Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, bet to vērtēs arī visas pārējās parlamenta komisijas.

Turpinām ziņas

Publiskajā telpā izskanējusī valsts amatpersonu retorika par Jēkabpilī izvietoto padomju lielgabalu var aizkavēt sarunas par tā pārvietošanu, aģentūrai LETA pauda pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP). Pilsētas mērs stāstīja, ka laikā, kad Krievijas vēstnieks Latvijā bijis Aleksandrs Vešņakovs, pašvaldībai teju izdevies panākt vienošanos ar kaimiņvalsti par objekta pārvietošanu. Taču, mainoties vēstniekam, sarunas noklusušas, un ticis plānots, ka aprīlī pašvaldībā ieradīsies vēstniecības pārstāvis, lai pārrunātu iespējamo lielgabala pārvietošanu. Taču, pēc Ragaiņa teiktā, aizsardzības ministra Arta Pabrika paustā retorika sarunas var aizkavēt. Viņš stāstīja, ka lielgabala un zem tā esošu apbedījumu patvaļīgu pārvietošanu liedz starp Latviju un Krieviju noslēgtais līgums, kas paredz arī Latvijas karavīru apbedījumu uzturēšanu Krievijas teritorijā. Pilsētas mērs uzskata, ka Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem bija iespēja sazināties ar pašvaldību pa tiešo, neizraisot ažiotāžu sabiedrībā. Turklāt objektu varēja novākt arī uzreiz, vēl pagājušā gadsimta pēdējā desmitgadē.

Veselības ministrija izstrādājusi vērienīgas izmaiņas Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā, tajā skaitā iecerēts pārskatīt vairākus tarifus, uzlabot pakalpojumu pieejamību pacientiem ar diagnosticētiem psihiskiem traucējumiem, kā arī veikt citas izmaiņas, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi. Tie paredz virkni dažādu uzlabojumu cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem. Tāpat pārskatīts bērnu psihiatra un psihiatra sniegto veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas modelis un citi jauninājumi. Lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību bērniem, kuriem ir perinatālajā periodā radušies veselības traucējumi, tiks noteikta apmaksa par papildu pediatru vai neonatologu diennakts dežūrām Liepājas reģionālā slimnīcā, Jēkabpils reģionālā slimnīcā un Vidzemes slimnīcā.

Un vēl

Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" kokaudzētavās šogad kopumā plānots realizēt 52 miljonus stādu, kas ir iepriekšējā gada līmenī, kad LVM kokaudzētavās kopumā tika realizēti 52,3 miljoni stādu. Kompānijā arī norāda, ka kokaudzētavās pavasara darbi jau ir sākušies, lai gan brīžiem uznāk sals un pēkšņs sniegputenis. Pirmos meža stādu sēšanas darbus uzsākusi Mazsilu kokaudzētavas (Abavas pagastā, Talsu novadā) darbinieki un šos darbus izdevies uzsākt savlaicīgi, pateicoties kokaudzētavās uzbūvētajām siltumnīcām. Kā pirmie tiek sēti sējeņi, lai izaudzētu egļu stādus ar uzlabotu sakņu sistēmu.