2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu piketa gaidās koalīcija skolotājiem piedāvā vienošanos; Zināms, cik Jēkabpilī februārī izmaksājusi apkure SIA “Jēkabpils siltums” klientiem; ASV fiksē milzīgu meteorīta sprādzienu

Koalīcijas partijas piedāvā pedagogiem vienošanos - budžeta likumprojektos paredzēt, ka jau šogad tiks izskatīta iespēja palielināt skolotāju atalgojumu, ja tam būs nepieciešamie līdzekļi un tiks veiktas nepieciešamās reformas izglītības jomā, vakar pēc koalīcijas sanāksmes paziņoja premjers Krišjānis Kariņš (JV). Koalīcija aicina arodbiedrības uz sadarbību, nevis uz pretnostatījumu, kā tas ir pašlaik, norādīja Kariņš. Premjers skaidroja, ka LIZDA pārstāvji ir aicināti šodien uz Ministru kabinetu, lai varētu rast vienošanos.

Jau ziņots, ka ņemot vērā 2019.gada budžeta projektā neiekļauto pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, rīt pie Saeimas notiks vismaz 2 tūkstoši 500 pedagogu pikets. Ja arī pēc protesta akcijas līdzekļi algu paaugstināšanai no šī gada septembra netiks rasti, pedagogi gatavi streikam.

Latvijā pagājušā gadā bija vidēji 22 tūkstoši 700 brīvu darbavietu, kas ir par 5 tūkstoši 700 jeb 33,4% vairāk nekā 2017.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tajā skaitā sabiedriskajā sektorā 2018.gadā bija vidēji 6 tūkstoši 800 brīvu darbavietu, kas ir par 12% vairāk nekā 2017.gadā, bet privātajā sektorā - 15 tūkstoši 900, kas ir pieaugums par 45,3%. Lielākais brīvo darbavietu īpatsvars bija kvalificētu strādnieku un amatnieku pamatgrupā - 4% no visām darbvietām šajā pamatgrupā, kā arī iekārtu un mašīnu operatoru un izstrādājumu montieru pamatgrupā - 3%. Gada laikā straujāk audzis pieprasījums pēc iekārtu un mašīnu operatoriem un izstrādājumu montieriem, pakalpojumu un tirdzniecības darbiniekiem, kvalificētiem strādniekiem un amatniekiem, vienkāršu profesiju darbiniekiem un kalpotājiem. Savukārt brīvo darbvietu skaits gada laikā ir samazinājies vadītāju pamatgrupā.

Saistībā ar vakar notikušo apšaudi Utrehtā, kuras laikā nogalināti trīs cilvēki, Nīderlandes policija aizturējusi trešo personu, atsaucoties uz likumsargiem, ziņo laikraksts "Telegraaf". Cik lielā mērā trešais aizturētais ir saistīts ar noziegumu, nav zināms, un sīkākas ziņas varasiestādes nav sniegušas. Kā ziņots, aizdomās par apšaudes sarīkošanu Utrehtas tramvajā, kurā vēl pieci cilvēki guvuši ievainojumus, pirmdienas vakarā tika aizturēts Turcijā dzimušais 37 gadus vecais Gokmens Taniss. Joprojām nav arī zināmi Tanisa motīvi, lai gan iepriekš varasiestādes pieļāva iespēju, ka tas ir terorakts. Iekšlietu ministrija tomēr paziņojusi, ka pārbaudīta tiek arī versija par personīga rakstura motīviem.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām februārī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bijusi bez PVN 54.22 eiro, savukārt vidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 1,11 eiro jeb par 0,42 eiro lētāk nekā janvārī. Visdārgāk apkure februārī zmaksājusi mājas Liepu ielā 22 iemītniekiem, - 1,78 eiro kvadrātmetrā jeb par 0,80 eiro mazāk nekā janvārī. Tāpat arī dārgāk nekā vidēji pilsētā par apkuri maksā Brīvības ielas 2g/1 iemītnieki –1,71 eiro kvadrātmetrā, kā arī Brīvības ielas 286a – 1,54 eiro kvadrātmetrā. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri bijuši siltināto māju iemītniekiem, kā arī mājas Viesītes ielā 41 iemītniekiem – 0,75 eiro, Nameja 32 – 0,78 eiro kvadrātmetrā, Viestura ielā 14b, kur kvadrātmetrs apkures izmaksājis – 1,13 eiro, kā arī Bebru ielas 7 iemītnieki – 0,79 eiro. Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis  apkures kvadrātmetrs februārī, skatieties SIA “Jēkabpils siltms” mājaslapā publiskotajā tabulā.

Mēneša laikā ir nedaudz uzlabojies iedzīvotāju vērtējums par Krišjāņa Kariņa valdības darbu, liecina pētījumu centra SKDS Latvijas barometra dati. Šī gada februārī iedzīvotājiem ticis lūgts norādīt, kā viņi pašreiz vērtē Latvijas valdības darbu. Vairums iedzīvotāju ar valdības darbu februārī kopumā bija neapmierināti. Vērtējot Latvijas valdības darbu, 20% respondentu 2019.gada februārī bija ar to apmierināti, bet neapmierinātību pauda 69% pētījuma dalībnieku. Vadības darba vērtējums indekss februārī bija mīnus 37 punkti. Salīdzinot ar šī gada janvārī, vērtējuma indekss pieaudzis par pieciem punktiem.

Un vēl

Zemes atmosfērā decembrī uzsprāgusi milzīga ugunsbumba, atsaucoties uz ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes teikto, raksta britu raidsabiedrība BBC. Meteorīts eksplodējis virs Beringa jūras. Sprādziens bijis otrs lielākais pēdējo 30 gadu laikā un lielākais kopš 2013. gada, kad ugunsbumba sprāga virs krievijas pilsētas Čeļabinskas. Eksplozijas spēks bijis 10 reizes lielāks, nekā atombumbai, kas sprāga Japānas pilsētā Hirosimā 1945. gadā, atzīmē medijs. Meteorīts sprādzis 25,6 kilometrus virs Zemes virsmas. Sprādzienu fiksējuši militārie satelīti, un NASDA par to uzzināja no ASV Gaisa spēkiem. Meteorīts lidojis netālu no zonas, kuru izmanto komerciālās lidmašīnas, ceļojot starp Ziemeļameriku un Āziju.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Salas novada pašvaldības un SIA "Vīgants" vadība un speciālisti rīkos informatīvas tikšanās uz kurām aicināti Salas novada iedzīvortāji, lai iepazīstinātu tos ar paveikto iepriekšējā gadā, plānotajiem darbiem šim gadam un uzklausītu iedzīvotāju priekšlikumus. Tikšanās paredzētas nākamajā nedēļā. Pirmdien, 25.martā pulksten sešos vakarā pasākums notiks Salas kultūras namā, otrdien, 26.martā pulksten 16.30 Sēlpils 2.bibliotēkā un pulksten sešos vakarā Sēlpils kultūras namā. Savukārt trešdien 27.martā tikšanās ar iedzīvoitājiem paredzēta Ošānos, bet pulksten sešos vakarā Biržu kultūras namā. Galvenie jautājumiu, kas tiks pārrunāti ar iedzīvotājiem ir informācija par pašvaldības darbu, ko sniegs novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšana un atkritumu šķirošana un pašvaldības ceļu uzturēšana.

Pagājušajā nedēļā apsekojot Viesītes novada pašvaldības īpašumu Meža ielā ,,Riekstu meža,, teritorijā, pašvaldības policija konstatēja, ka pie garāžām izveidotājā transportlīdzekļu uzbrauktuvē netiek ievēroti drošības pasākumi, sakarā ar ko tiek piesārņota vide. No transportlīdzekļiem vecā eļļa tiek lieta tieši uz zemes, vai atstāta traukos turpat uz vietas. Teritorijā mētājas remontos izlietotās rezerves daļas. Viesītes pašvaldības policija aicinājusi līdz 29.martam garāžu īpašniekus, kas remontē iepriekš minētajā vietā savus transportlīdzekļus sakopt vidi. Pretējā gadījumā pašvaldības policija aizliegs šajā vietā remontēt transporta līdzekļus.

Turpinām ziņas

Koknes novada folkloras kopa Tīne pagājušajā nedēļā piedalījās Piedaugavas novada sarīkojumā/skatē "Upe nesa ozoliņu ar visāmi bitītēm". Skate norisinājās Jaunjelgavā un tajā piedalījās 10 bērnu un jauniešu folkloras kopas no apkārtējiem novadiem. Divām kopām par sniegumu bija 2.pakāpe, pārējām 1.pakāpe. Kokneses novada folkloras kopa "Tīne" ieguva 1.pakāpes diplomu.

Sestdien, 23. martā, 17.00 Līvānos Mūsdienu mākslas galerijas izstāžu zālē atklās Gata Vanaga un Harija Dainas Liepiņa fotoizstādi “DEFORMA”.  Izstāde būs apskatāma līdz 27.aprīlim. Ar šo izstādi Mūsdienu mākslas galerija. Atklās šī gada sezonu. “DEFORMA” ir divu fotogrāfu Gata Vanaga un Harija Dainas Liepiņa kopizstāde, kurā abi autori atraduši vienojošo individuālajos fotoprojektos, kuru fokusā ir mūsdienu ainavas dekonstrukcija un estētikas meklējumi ainavas žanrā.

Neretas novada novadpētniecības muzejā līdz 5. aprīlim apskatāmas divas izstādes — Sēlpils fotogrāfa Aloiza Savicka fotogrāfiju izstāde “Latvija gaismas gleznās” un podnieces Silvijas Bergas-Berķes melnās keramikas darbu izstāde.  Sēlpilietis Aloizs uz Neretu atvedis plašu fotogrāfiju klāstu — dabas ainavas dažādos gadalaikos, lauku mājas, ieputinātas bagātīgos ziemas sniegos, zaķu iemītas taciņas uz kaimiņu mājām, siena ruļļus ugunīgi liesmojošu vasaras debesu ainavas fonā, brēcošu stirnu meža nomalē, arī portretus un sadzīviskus mirkļus. Savukārt keramiķes darbos var vērot darinājumus ar ļoti senu keramikas trauku apstrādes veidu, kur trauki tiek apdedzināti līdzīgi kā vairākus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras – kad tos apdedzināja zemē ieraktā bedrē.

Un vēl

Rīt, 20. martā notiks informatīvi dabas skaitīšanas semināri Aknīstē un Viesītē. Aknīstē pulksten 10tos tikšanās paredzēta novada pašvaldības ēkā, savukārt Viesītē pulksten 12tos kultūras pilī. Seminārā skaidros dabas skaitīšanas mērķus, ieguvumus un sniegs atbildes uz jautājumiem. Jau ziņots, ka 2017. gada jūnija sākumā visā Latvijā ir uzsākta dabas skaitīšana jeb Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekts „Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā", kura gaitā tiek veikta Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamo biotopu jeb dzīvotņu izplatības un kvalitātes apzināšana, kas ilgs līdz šī gada nogalei.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Juridiskā komisija centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja amatam virza Kristīni Bērziņu; Bērnu vakcinācijas kalendāru papildina ar vakcināciju pret gripu; un Visus interesentus aicina piedalīties gājienā "Tauta. Gods. Tērpi."

Saeimas Juridiskā komisijas vairākums Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja amatam nolēma atbalstīt Kristīnes Bērziņas kandidatūru. Bērziņa pašlaik ir CVK Informācijas nodaļas vadītāja. Par Bērziņu balsoja septiņi deputāti, pret bija trīs, bet viens parlamentārietis balsojumā nepiedalījās. Savukārt pašreizējā CVK vadītāja Arņa Cimdara kandidatūru atbalstīja divi komisijas deputāti, astoņi bija pret, bet viens deputāts balsojumā nepiedalījās. Tāpat Juridiskā komisija šodien atbalstīja visus kandidātus, kas izvirzīti CVK locekļu amatiem.

Bez pamatotiem skaidrojumiem par nepietiekami iesāktajām un, iespējams, vēl nepieciešamām reformām Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība varētu nepiekrist koalīcijas piedāvājumam saistībā ar pedagogu algu celšanai nepieciešamā finansējuma iekļaušanu 2019.gada budžetā. Kā aģentūrai LETA sacīja pedagogu arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga, arodbiedrība valdības sēdē jau iepriekš informēja, ka izglītības nozarē ir sākta virkne reformu. Tādā gadījumā ir jāsaprot, kādu reformu ir par maz. Jāsaprot, kāds ir Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vērtējums bijušā izglītības ministra Kārļa Šadurska (JV) darbam, ja norāda, ka reforma nav pietiekama. Vanaga uzsvēra, ka Latvijā ir jāpilda spēkā esošie likumi un citi normatīvie akti, kas nozīmē, ka būtu jāpilda arī Izglītības likumā noteiktais un iepriekš valdībā apstiprinātais pedagogu darba samaksas grafiks.

NATO ir veiksmīgākā alianse pasaules vēsturē, rakstā, kas veltīta Ziemeļatlantijas alianses paplašināšanai, uzsvēris NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš norādīja, ka šogad ne tikai svin 70.gadadienu kopš NATO dibināšanas, bet lepojas svinēt kopā ar virkni sabiedroto. Ir pagājuši 20 gadi, kopš Čehija, Ungārija un Polija, 15 gadi, kopš Bulgārija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Rumānija, Slovākija un Slovēnija, un desmit gadi, kopš Albānija un Horvātija noteica savu nākotni, iestājoties NATO. Stoltenbergs uzsvēra, ka atvērto durvju pieeja ir iekļauta NATO dibināšanas - Vašingtonas līgumā. Un tā ir palikusi nemainīga 70 gadus. Baltijas valstis pievienojās Ziemeļatlantijas aliansei jeb NATO 2004.gada 29.martā.

Turpinām ziņas

Administratīvi teritoriālajā reformā ir jāmaina pašvaldību finansēšanas principus, norādījusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padome pēc tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP). Kameras pārstāvji min, ka administratīvi teritoriālās reformas viens no galvenajiem uzdevumiem ir būtiski mazināt Pašvaldību izlīdzināšanas fonda ietekmi, mainot gan pašreizējos pašvaldību finansēšanas principus, gan radot citus instrumentus ienākumu piesaistei, gan arī ceļot izdevumu un funkciju efektivitāti. Tāpat kamerā atzīmēja, ka tās mērķis ir panākt, ka pašvaldības ir motivētas noturēt esošos uzņēmumus un piesaistīt jaunu biznesu, radot motivācijas sistēmu, kurā uzņēmējdarbības nodokļu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksa tiktu sasaistīta ar pašvaldības budžeta ienākumiem pēc citiem kritērijiem, nekā tas ir pašreiz, lai tie novadi, kas sadarbojas un atbalsta biznesu, būtu ieguvēji.

Turpmāk Bērnu vakcinācijas kalendārā iekļaus bērnu vecumā no sešiem līdz 23 mēnešiem, kā arī grūtnieču vakcināciju pret gripu, liecina šodien valdībā apstiprinātie grozījumi Vakcinācijas noteikumos. Kā norāda Veselības ministrija (VM), vakcinācijas kalendāra papildināšana nepieciešama, lai mazinātu slogu ārstiem un uzlabotu pretgripas vakcīnas pieejamību, kā arī lai nodrošinātu vienotu pieeju no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātu vakcīnu nodrošināšanai. Tāpat veselības ministrija piebilst, ka, piemēram, pērn no gripas nomira divi bērni. Vakcinācija pret gripu vakcinācijas kalendārā tiks sākta šī gada rudenī, sākoties sezonālajai gripai.

Un vēl

Pirms trīs gadiem Latvijā tika aizsākta jauna tradīcija – tautastērpu gājiens "Tauta. Gods. Tērpi.". Gājiens ik gadu notiek 4. maijā – Latvijas neatkarības atjaunošanas dienā, un tajā aicināts piedalīties ikviens interesents, kuram ir tautastērps. Organizatori gājienam aicina pieteikties jau tagad un stāsta - kam nav tautastērpa, vēl ir iespējams to paspēt uzšūt vai iegādāties. Pasākuma organizatori arī aicinājuši Saeimu un Ministru kabinetu rast iespēju apvienot gājienu ar  svinīgo ziedu nolikšanas ceremoniju pie Brīvības pieminekļa. Tādējādi varētu tikt aizsākta jauna tradīcija, proti, šajā brīdī valsts amatpersonas būtu kopā ar tautu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Labklājības ministrija rosinās pasākumus pensiju palielināšanai; Lielo pilsētu asociācija atbalsta pedagogu arodbiedrības prasības par algu palielināšanu jau šogad; un Pieaugs mopēda vadīšanas eksāmena maksa.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien nolēma izskatīšanai pirmajā lasījumā virzīt 2019.gada valsts budžeta projektu. Komisija likumprojektu vienbalsīgi atzina par izskatāmu steidzamības kārtā. Priekšlikumus likumprojektam varēs iesniegt līdz 21.marta plkst.17. Izskatot budžetu Saeimā, tajā nav paredzētas būtiskas izmaiņas. Plānots, ka pirmajā lasījumā 2019.gada budžets tiks pieņemts 20.martā, bet gala lēmumu paredzēts pieņemt 3.aprīlī. Gadījumā, ja budžeta pieņemšana prasīs vairāk laika, tad tas tikšot darīts nākamajā dienā, proti, 4.aprīlī.

Labklājības ministrija pieteiks prioritāros pasākumus pensiju palielināšanai, kas izmaksātu vairākus desmitus miljonus eiro, liecina labklājības ministres Ramonas Petravičas paustais Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. Aģentūrai LETA ministre norādīja, ka daļa no iecerētajām izmaiņām ierobežotā finansējuma dēļ būs jāievieš vairāku gadu laikā. Par piedāvājumu vēl būs diskusijas, tāpēc ministre atturējās paust, cik lielu papildus naudas summu sagaida 2020.gada budžetā.

Ministru kabinets šodien sēdes slēgtajā daļā apstiprināja Latvijas pozīciju, kas paredz Latvijas gatavību atbalstīt "Breksita" pagarināšanu, ja Lielbritānija to lūgs. Paredzams, ka dalībvalstu līderi par "Breksita" atlikšanu lems šajā nedēļā Briselē gaidāmajā ES samitā. Ja Lielbritānijas puse lūgs izstāšanās datuma pagarinājumu, 21.marta Eiropadomē Eiropas Savienības 27 valstu un valdību vadītājiem būs jāvienojas par Eiropas Savienības piekrišanu pagarinājumam un tā nosacījumiem.

Turpinām ziņas

Latvijas Lielo pilsētu asociācija atbalsta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības prasības par pedagogu algu palielināšanu jau šogad. Pārstāvot Latvijas pilsētas un tajās strādājošos pedagogus, asociācija nosūtījusi atbalsta vēstuli valdībai ar aicinājumu pildīt tiesību aktos paredzētos nosacījumus par skolotāju algu palielināšanu. Tāpat asociācija atbalstīs pedagogu arodbiedrības organizētās protesta aktivitātes.

Lielākai daļai deputātu atturoties, Aglonas novada dome noraidījusi izpilddirektores Inetas Pogas prasību par tiesāšanās izdevumu tiesvedībā ar domi atlīdzināšanu. Pērnā gada beigās Daugavpils tiesa Preiļos noraidījusi novada pašvaldības prasību par Pogas atlaišanu, bet šogad 16.janvārī tiesas spriedums stājies spēkā. Pēc tiesas lēmuma stāšanās spēkā zvērināta advokāte Lilija Kalniņa vērsusies domē ar vēstuli par tiesāšanās izdevumu 700 eiro apmērā atlīdzināšanu Pogai. Diskutējot par izdevumu atlīdzināšanu izpilddirektorei, deputāti pārmetuši gan vāju pašvaldību interešu aizstāvību tiesā, gan to, ka tiesa lietu nav izskatījusi pēc būtības. Tāpat izskanējis ierosinājums lēmumprojektu atlikt uz nākamo domes sēdi. Taču, sešiem deputātiem balsojumā atturoties un trim balsojot pret līdzekļu atlīdzināšanu, Pogas advokātes juristes iesniegums tikai noraidīts.

Un vēl

Ceļu satiksmes drošības direkcijā par mopēda vadīšanas eksāmenu turpmāk būs jāmaksā 2,5 reizes vairāk nekā pašreiz, paredz valdības šodien apstiprinātie grozījumi CSDD publisko maksas pakalpojumu cenrādī. Grozījumi paredz, ka par mopēda vadīšanas eksāmenu būs jāmaksā 19,69 eiro ar pievienotās vērtības nodokli pašreizējo 7,88 eiro vietā, bet par mopēda izmantošanu eksāmena laikā - 8,99 eiro pašreizējo 3,45 eiro vietā. Turklāt CSDD publisko pakalpojumu cenrādī iekļauts jauns punkts, kas noteic, ka atkārtots mopēda vadīšanas eksāmens maksās 16,17 eiro.