2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Zīlāni atdalīsies no Jēkabpils pilsētas un Krustpils novada

Zīlāni atdalīsies no Jēkabpils pilsētas un Krustpils novada

Šodien notika Zīlānu aktīvistu sanāksme, kurā nolemts atdalīties no Jēkabpils pilsētas un Krustpils novada, proti, apvienojot pilsētas un lauku Zīlānus, izveidot jaunu pašvaldību.

Aktīvisti aprēķinājuši, ka ar pašreizējo Zīlānos dzīvojošo iedzīvotāju skaitu tā būs viena no mazākajām pašvaldībām Latvijā, atņemot šo godu Baltinavas novadam. Tomēr, aktīvisti lēmuši, ka labāk būt mazam centram nekā visu aizmirstai nomalei. Zīlāni atrodas ģeogrāfiski izdevīgā vietā, līdzās ir Rēzeknes šoseja, dzelzceļš, pašiem sava meteostacija un bagāta vēsture. Jaunās pašvaldības administratīvo centru paredzēts izvietot pašreizējā Kūku pagasta ēkā.

Aktīvisti gatavojas referenduma rīkošanai, jo ir skaidrs, ka sarunu ceļā nebūs iespējams vienoties nedz ar Jēkabpili, nedz Kūku novadu par atdalīšanos. Lielo pašvaldību deputāti jau pauduši savu sašutumu par zīlāniešu lēmumu un norādījuši, ka šādai rīcībai sekos daudzi sarežģījumi. Piemēram, kas turpmāk nodrošinās 8.maršruta autobusa kursēšanu, sadzīves atkritumu savākšanu, ielu remontus un izgaismošanu, pašvaldības policijas patrulēšanu, Zīlānu labiekārtošanu. Līdz šim par to atbildīgas bija abas lielās pašvaldības, kuras, Zīlāniem atdaloties, sola to labā vairs nekustināt ne pirkstu. Aktīvistus gan šādi draudi neizbiedē, jo Zīlāniem, kā nomalei, liela labuma līdz šim arī neesot ticis. Tieši pretēji, izveidojot patstāvīgu pašvaldību un kļūstot par centru, zīlānieši būs tikai ieguvēji.

Jēkabpili un Krustpils novadu arī satrauc, ka jaunā pašvaldība vēlēsies uzsākt cīņu par pieeju Daugavai, lūdzot VARAM piešķirt nepieciešamo zemes teritoriju, jo Zīlānu aktīvisti atklājuši, ka vēlas attīstīt brīvdienu tūrismu.

Zināms, ka Zīlānu aktīvisti referenduma pieteikumu par atdalīšanos no Jēkabpils un Krustpils novada, lielajām pašvaldībām iesniedza 1.aprīlī. Turpināsim jūs informēt par situācijas tālāku attīstību.

Foto: google maps

Atstājiet komentāru