2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Valsts krievu tautas instrumentu orķestris „METEĻICA”

Valsts krievu tautas instrumentu orķestris „METEĻICA”

Mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents – Krievijas nopelniem bagātais mākslinieks Igors Toņins.

Soliste – starptautisko konkursu laureāte Jeļena Smirnova (tautas dziesmas)

Valsts krievu tautas instrumentu orķestris „METEĻICA” ir viens no labākajiem Krievijas Federācijas tautas instrumentu orķestriem. Pēc preses, publikas un profesionālo aprindu atzinuma, visi orķestra „Meteļica” pasākumi norit augstā profesionālā līmenī. Viņi ir uzstājušies Vācijā, ASV, Igaunijā, Latvijā, Baltkrievijā. Par veiksmīgo uzstāšanos liecina sajūsmu pilnas atsauksmes presē, ASV Kongresa biedru vēstules. Vācu avīzes „Kultūra” recenzents rakstīja: „Valsts krievu tautas instrumentu orķestris „METEĻICA” ir interesants ar savu oriģinalitāti. No citiem orķestriem tas izdalās ar savu mūsdienīgo skanējumu. „Meteļica” ir unikāls fenomens mūsdienu krievu mākslā, apvienojot vienkopus īstus virtuozus”.
Orķestra vadītājs Igors Toņins ir beidzis N.Rimska-Korsakova vārdā nosaukto Ļeņingradas Valsts konservatoriju, bet jau no 8 gadu vecuma viņš spēlēja krievu tautas instrumentu orķestrī.
Orķestris „Meteļica” tika nodibināts 1989.gada 14.martā N.Rimska-Korsakova dzimtenē Tihvinā, Krievijas ziemeļu senā pilsētā. 1992.gadā krievu tautas instrumentu orķestrim „Meteļica” tika piešķirts Valsts orķestra statuss. Viena no svarīgākajām orķestra izpildes manierēm ir rotaļas-spēles moments, kura pirmsākumi nāk no krievu muzikantu-ākstu mākslas.
Orķestra dalībnieki ir ne tikai virtuozi izpildītāji uz krievu tautas instrumentiem (domra, balalaika, bajāns), bet arī brīvi māk spēlēt uz mandolīnas, ģitāras, bandžo, harmonikas u.t.t. Orķestrī uzņem tikai pašus labākos Ļeņingradas konservatorijas absolventus un jaunos pedagogus.
Kolektīvā aktīvi apgūst folkloras tradīcijas, piedaloties dažādās etnogrāfiskajās ekspedīcijās.
Uz šodienu „Meteļica” ir mūsdienīgs (pēc tehniskā aprīkojuma, izpildītāju sastāva, repertuāra un daiļrades virziena) krievu tautas instrumentu orķestris, spējīgs risināt visaugstākā līmeņa mākslas un izpildītāju uzdevumus.
Krievijas Federācijas Tautas mākslinieks, profesors, akadēmiķis Nikolajs Kaļiņins saka tā: „Pats par sevi kolektīvs ir pelnījis augstu vērtējumu. Pašu augstāko. Diriģents Igors Toņins – sava darba profesionāls. Šeit ir sapulcējušies interesanti izpildītāji. Entuziasti. Jūs paskatieties, kā viņi izskatās uz skatuves, kā viņi dzīvo līdzi tam, ko viņi dara. Tas tik tiešām ir teātris! Tautas mūzikas teātris.... Un to var ne tikai klausīties, bet arī skatīties”.

Uzlūdzam Jūs uz ilgi gaidīto tikšanos ar Krievijas Federācijas Sankt-Pēterburgas māksliniekiem – Valsts krievu tautas instrumentu orķestri „Meteļica”.  Koncerts notiks Jēkabpils Tautas namā 2018.gada 8.jūnijā plkst. 18:00. Koncerts notiek Krievu kultūras dienu Latvijā ietvaros. Koncerts bez ieejas maksas.

Nataļja Čehova,
Jēkabpils krievu biedrība „Rodņik”

Atstājiet komentāru