2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

“Sēļu sētā” nodegušās rijas atjaunošanai nepieciešami aptuveni 100 000 eiro

“Sēļu sētā” nodegušās rijas atjaunošanai nepieciešami aptuveni 100 000 eiro

Jēkabpils vēstures muzejs aprēķinājis, lai atjaunotu nodegušo vēsturisko riju nepieciešami aptuveni 100 000 eiro, turklāt to nāksies būvēt no jauna, jo izdegušās konstrukcijas vairs nav atjaunojamas.

Jēkabpils vēstures muzeja direktore Inese Berķe sacīja, ka Jēkabpils būvvaldes speciālisti apsekoja izdegušo ēku un secināja, ka tā vairs nav atjaunojama un ir nojaucama. Tas nozīmē, ka jāceļ no jauna autentiska ēka bojā gājušās vietā, ievērojot visas būves vēsturiskās īpatnības vai jāatrod šāda rija kādā no Sēlijas lauku mājām un vienojoties ar īpašniekiem jāpārved uz “Sēļu sētu”.

“Esmu sazinājusies ar Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja krājumu glabātāju Mārtiņu Kuplo, kas ir zinošs etnogrāfisko ēku jautājumos un viņš sacīja, ka šādas rijas Sēlijas lauku saimniecībās nav. Ar mums sazinājās cilvēki no Vidzemes un piedāvāja rijas ēku, taču tā neder Sēļu sētai, jo Vidzemē rijām jumtus būvēja atšķirīgi no Sēlijas,” skaidro Inese Berķe.

Viņa izteica cerību, ka līdz brīvdabas muzeja “Sēļu sētas” jaunās sezonas atklāšanai 2.maijā izdosies novākt nodegušās rijas ēkas gruvešus vai to ierobežot, lai neapdraud “Sēļu sētas” apmeklētāju drošību. Ugunsdzēsēji esot aizlieguši muzeja darbiniekiem iet izdegušā grausta iekšpusē, jo tā konstrukcijas esot nestabilas un varot sabrukt jebkurā brīdī.

Savukārt izglābtos metāla darbarīkus – arklus, ecēšas un citus visticamāk izdosies restaurēt. Vēsturiskā rijas ēka “Sēļu sētā” nebija apdrošināta, jo apdrošināšanas firmas nevēloties uzņemties risku apdrošināt viegli uzliesmojošas ēkas jeb “pulvermucas”, kādas ir vecās ēkas ar skaidu un niedru jumtiem.

Pagaidām nav vēl aprēķināts finansiālais zaudējums. Inese Berķe sacīja, ka visi priekšmeti, kas atradās rijā ir uzskaitīti un laika gaitā tiks aprēķināti precīzi zaudējumi. Tāpat arī viņa piebilda, ka jaunas autentiskas rijas būvniecības projekta izstrāde un būvniecība ir vairāku gadu jautājums, jo šim nolūkam nepieciešams budžetā atvēlēt līdzekļus.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī Sēļu sētā naktī uz sestdienu, 14.aprīli, izcēlās ugunsgrēks, kurā gandrīz pilnībā nodega kultūrvēsturiskā ēka rija. VUGD Jēkabpils brigādes komandiera vietnieks Ivars osma sacīja, ka ugunsdrošības signalizācija nostrādāja un izsaukums uz notikuma vietu tika saņemts ap pusvieniem naktī. Ierodoties Sēļu sētā secināts, ka viena no ēkām deg ar atklātu liesmu, ēka degusi visā platībā – 120 kvadrātmetros. Notikuma vietā strādāja divas ugunsdzēsēju brigādes, kurām izdevies veiksmīgi lokalizēt liesmas, lai tās neskartu citas līdzās esošās vēsturiskās ēkas. Pagaidām nav zināmi ugunsgrēka izcelšanās iemesli, tos izmeklēs policija. Tiek pieļauts, ka varētu būt notikusi ļaunprātīga dedzināšāna, jo “Sēļu sētā” ievēroti visi ugunsdrošības noteikumi, ēka nav pievienota elektroenerģijas padevei un pati no sevis aizdegties nevarēja.

Ieraksts Jēkabpils vēstures muzeja mājaslāpa liecina, ka Brīvdabas nodaļas “Sēļu sēta” ekspozīciju veido septiņas 19.gadsimta Augšzemes lauku celtnes, darba rīki, sadzīves priekšmeti u.c. Rija celta 19. gadsimta sākumā, pārvesta no Salas ciema Boķu dzirnavu apkārtnes. Ēka sastāv no rijas, piedarba un nojumes. Piedarbs celts bez zāģa pielietošanas no apaļiem Baļķiem. Rijai baļķi tēsti, pakšu gali gludi apzāģēti. Šai ēkā bija redzami kulšanas un linu apstrādāšanas darba rīki un piederumi.

Saistītas ziņas:

Jēkabpilī Brīvdabas muzejā "Sēļu sēta" naktī uz sestdienu nodegusi rija (FOTO)

Komentāri (0-4/4)

  • apdrošinātājs
    02.07.2018 18:36
    Vieteejais:
    Viesis:
    Kaut kādu summu taču saņems no apdrošināšanas.

    Rija nebija apdrošināta. Apdrošinātāja atsaka apdrošināšanu šādām viegli degošām koka ēkām, neies taču riskēt, apdrošina tikai to, kas jau tāpat ir drošs... diemzēl taada ir taa apdrošināšana... zemniekiem nelaimē nepalīdz, vēsturiskas ēkas neapdrošina...


    Nevajag pārspīlēt, ka neko neapdrošina!
  • esssssssss
    02.07.2018 18:36
    Nav ko uztraukties, nauda būs. lai dome pārstāj finansēt ar 100 000 eiro gadā no budžeta BK Jēkabpils, kas šajā sezonā bija zem katras kritikas, zaudēja visiem pēc kārtas...nav vajadzīgs domei uzturēt elitāru zaudētāju komandu, tie kas grib un speej uzvareet kaa piemēram volejbolisti to izdara ar savu talantu un bez visaam domes simts štukām, arī basim nevajag, ja grib uzvareet lai speelee un uzvar ar saviem spēkiem un lai ;šos 100 000 eiro nākamjā gadā no budzheta atdod vēsturiskās rijas atjaunošanai.
  • Vieteejais
    02.07.2018 18:36
    Viesis:
    Kaut kādu summu taču saņems no apdrošināšanas.

    Rija nebija apdrošināta. Apdrošinātāja atsaka apdrošināšanu šādām viegli degošām koka ēkām, neies taču riskēt, apdrošina tikai to, kas jau tāpat ir drošs... diemzēl taada ir taa apdrošināšana... zemniekiem nelaimē nepalīdz, vēsturiskas ēkas neapdrošina...
  • Viesis
    02.07.2018 18:36
    Kaut kādu summu taču saņems no apdrošināšanas.

Atstājiet komentāru