2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Krustpils kultūras nams aicina uz pasākumu "Mana tautas tērpa stāsts"

Krustpils kultūras nams aicina uz pasākumu "Mana tautas tērpa stāsts"

Tuvojas Latvijas simtgade, reize, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji svētkos vēlas uzvilkt mugurā kaut ko latvisku – vislabāk tautastērpu. Mūsdienās arvien vairāk cilvēku meklē savu garīgo piederību un sakņu sajūtu, interesējoties par latviešu tautastērpa pareizu darināšanu un valkāšanu. Latvijas 100. dzimšanas dienas gadā gatavot sev tautastērpu ir īpaši patriotiski, emocionāli un ļoti iedvesmojoši.


Gatavojoties Latvijas simtgadei un atsaucoties uz aicinājumu “Katram savu tautastērpu”, Krustpils kultūras namā 12. maijā plkst. 12.00 tiks rīkoti jau divpadsmitie Rakstu svētki, šoreiz ar nosaukumu “Mana tautastērpa stāsts”.


Šo svētku būtība ir vēstīt Jēkabpils sabiedrībai par tautastērpa, kā nemateriālā kultūras mantojuma, saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.


Mūsdienās vēlme pēc sava tautastērpa ir ļoti liela. Jēkabpils Vēstures muzejs un Krustpils kultūras nama lietišķās mākslas studija “Saulgrieži” jau trīs gadus praktizē radošo meistardarbnīcu ciklu “Darini pats savu tautastērpu”. Tautastērpa gatavošana ir smalks un sarežģīts process, tāpēc šis cikls bija sadalīts vairākās kārtās, un nu ir pienācis laiks novērtēt rezultātu. Svētku laikā paredzēta tikšanās ar “Saulgriežu” audēju studijas meistarēm, kuras demonstrēs Krustpils novada tautastērpus. Būs stāstījums par to, kā tapa šie tērpi, par to komplektēšanas un valkāšanas tradīcijām.


Pie mums ciemos ieradīsies Limbažu lietišķās mākslas studija “Dzilna”, kas savus lielos darbus parādīs izstādē ”Daba krāso, “Dzilna” auž”, kā arī demonstrēs trīs tautastērpus - pagājušo Dziesmu un Deju svētku tērpu skates laureātus. Svētkos piedalīsies arī biedrība “Mans tautastērps” no Jelgavas, kas atvedīs izstādi tieši par tautastērpiem, kā arī tos demonstrēs. Svētkus muzikāli kuplinās Atašienes folkloras kopa “Vīraksne”.


Rokdarbi joprojām ir modē. Pasākuma otrajā daļā vietējie amatnieki un mājražotāji rādīs savas prasmes un pastāstīs arī interesentiem kā tas darāms. Notiks dažādu amatu paraugdemonstrējumi – jostu aušana un pīšana, pērļošana, klūdziņu pīšana, apaļās lupatu segas aušana, tapošana, koka apstrāde, vērpšana ar ratiņu u.c. Darbosies arī lietišķās mākslas izstrādājumu tirdziņš. Lūdzam amatniekus, rokdarbnieces tajā piedalīties, iepriekš piesakoties pa tel. 65221051.
Uz Rakstu svētkiem aicinām visus, kas vēlas gūt zināšanas par tautastērpu izgatavošanu, visus, kam ir tuva lietišķā māksla, visus, kuri vēlas iemācīties kaut ko jaunu un noderīgu!
Ieeja: 2 eiro.

R.Kalniņa,
Krustpils kultūras nama vadītāja

Foto: Vikipēdija

Attēlā:  Dziedātājas Krustpils tautastērpos IX latviešu Dziesmu svētkos 1938. gadā

Atstājiet komentāru