2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Latvijas muzeju kopizstāde “LATVIJAS GADSIMTS”

Latvijas muzeju kopizstāde “LATVIJAS GADSIMTS”

No šī gada 4. maija Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32, apskatāma valsts simtgadei veltīta izstāde “Latvijas gadsimts” .

Vērienīgākajā muzeju nozares sadarbības projektā kopš valsts neatkarības atjaunošanas ir iesaistījušies 68 valsts, pašvaldību un privātie muzeji, tādējādi vienkopus izstādītas vēstures liecības no Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Rīgas. Izstādē piedalās arī Jēkabpils Vēstures muzejs ar muzeja krājuma 10 priekšmetiem un fotogrāfijām.

Latvijas valsts pastāvēšanas simts gadi izstādē “Latvijas gadsimts” raksturoti kā nemitīgas mainības un reizē arī pēctecības stāsts – sarežģīts, daudzveidīgs, nereti pretrunīgs dažādu politisko nosacījumu apstākļos. Izstādes veidotāji tiekušies rast atbildi, kā mainījusies Latvijas idejas nozīme vairāk kā simts gadu garumā.

Izstāde “Latvijas gadsimts” veidota kā hronoloģisks stāsts par Latvijas idejas nozīmi latviešu nācijas un sabiedrības dzīvē. Tajā iekļauti dažādo laikmetu politiskie konteksti, katra laikposma kultūras, sabiedrisko vai saimniecisko dzīvi raksturojoši priekšmeti un cilvēku dzīvesstāsti. Simt gadu ceļš atainots desmit tematiskajās sadaļās, papildus atspoguļojot arī laiku pirms valsts izveides: Latvijas idejas tapšana; Ceļš uz Latvijas valsti. Pirmais pasaules karš (1914–1918); Latvijas valsts aizstāvēšana. Neatkarības karš (1918–1920); Latvija – jauncelsmes ideāls. Demokrātiskā republika (1920–1934); Latviskā Latvija. Kārļa Ulmaņa autoritārais režīms (1934–1940); Aizliegtā valsts. Okupētā Latvija Otrajā pasaules karā (1940–1945); Aizlauztā Latvija. Staļina laiks (1945–1953); Personīgā Latvija. Padomju lielvalsts sastāvā (1953–1986); Valstsgribas atdzimšana. Latvijas neatkarības atjaunošana (1986–1991); Sarežģītā demokrātija. Mūsdienu Latvijas tapšana (1991–2004).

Izstādes interneta vietnē www.latvijasgadsimts.lv var detalizētāk iepazīties ar izstādes koncepciju un aktualitātēm. Plašāku popularitāti jau guvusi šīs vietnes sadaļa Gadsimta albums, kuru joprojām ikviens aicināts līdzveidot ar savu stāstu un fotogrāfiju par dzimtas, ģimenes vēsturē svarīgu notikumu, personību vai vietu. Šie attēli un apraksti virtuālajos ekrānos aplūkojami arī izstādes noslēguma zālē.

Izstādes dizainu veidojis starptautiski godalgotais dizaina birojs H2E.

Izstāde “Latvijas gadsimts” būs nozīmīga gan Latvijas iedzīvotājiem, sniedzot iespēju padziļināti izzināt Latvijas vēsturi, gan ārvalstu viesiem, kas apmeklēs Latvijas valsts simtgades norises. To iecerēts piedāvāt apskatei līdz pat 2021. gada maijam.


Informāciju sagatavoja:

Kate Riekstiņa

Jēkabpils Vēstures muzeja

Komunikāciju nodaļas vadītāja

Atstājiet komentāru