2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Muzeju nakts Raiņa muzejā “Tadenava”

Muzeju nakts Raiņa muzejā “Tadenava”

19. maijā no 19.00 līdz pat 22.00 atzīmēsim Muzeju nakti ar tēmu “Šūpulis”. Tadenavā – vietā, kur kārts latviešu dzejas dižgara Raiņa šūpulis – notiks radošs ceļojums mākslā, mūzikā un prozā. Kā bērnības muzejam pienākas, pasākums būs ar bērniem un priekš bērniem un visiem, visiem, kuriem prieks, daba un saule ir sirdī!

19.00 sāksim ar Jēkabpils mākslas skolas Zasas filiāles audzēkņu keramikas darbu izstādes “ŠŪPUĻA PASAKAS” atklāšanu. Bērni izgatavojuši vairāk kā 100 keramikas darbu – latviešu tautas pasaku tēlus. Un šī būs reize, kad ar lepnumu viņi prezentēs savu paveikto skolotājas, keramiķes Andas Svarānes vadībā. Katrs audzēknis izvēlējies vienu latviešu tautas pasaku, iemūžinot mālā piecus sešus tēlus no pasakas. Atklāšanas reizē uzzināsim, kā viņiem ir veicies un kā top darbi – no idejas līdz rezultātam.

No 20.00 notiks Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras ilustrācijas kursa studentu un pasniedzēju izstādes “JAUNVĀRDI” atklāšana, kas veltīta radīšanas procesam – Raiņa darinātajiem jaunvārdiem latviešu valodā. Ar Raini latviešu dzejas valodā un arī plašākā valodas lietojumā ir ienākuši tādi vārdi kā mīla, vizma, dima, veldze, tāle, brīve, brīns u.c. 25 jaunvārdi un 25 ilustrācijas – katram vārdam sava, katrai ilustrācijai savs autors. Tā ir simboliska, jēdzieniska savienošanās ar Raiņa jaunradītāja garu, paverot plašāku skatu uz viena vārda simbolisko jēgu un radot savdabīgu vizuālu Raiņa jaunvārdu vārdnīcu. Izstādes koordinators ir Aleksejs Koškins, kuratores – Rūta Briede un Patrīcija Vilsone. Izstādē piedalās: Ieva Baumgarte, Aina Bikše, Rūta Briede, Ivita Brūdere, Jekaterina Fraimene, Linda Jākobsone-Viškere, Eila Kalve, Maija Kikuste, Renāte Kloviņa, Agate Lielpētere, Rebeka Lukošus, Kristīne Martinova, Līva Ozola, Normunds Ozols, Juris Petraškevičs, Andrejs Sidoss, Sanita Skvarnaviča, Vivianna Maria Staņislavska, Artjoms Tarasovs, Didzis Upens, Baiba Vanaga, Patrīcija Māra Vilsone, Gvido Vizulis, Kristiāna Zihmane, Anna Zvaigzne.

Rakstniece LAURA VINOGRADOVA būs sarūpējusi radošu aktivitāti gan maziem, gan lieliem – būs iespēja iesaistīties Lauras jaunās grāmatas ilustrāciju un vizuālo tēlu tapšanā. Ļoti ticams, ka kāda zīmētā ilustrācija nonāks arī reālas grāmatas lapaspusēs! Kā arī, būs lasījums no viņas jaunākās grāmatas bērniem “Snīpulītis no Snīpuļciema”. Laura ikdienā strādā Latvijas Neredzīgo bibliotēkā un ir mamma brīnišķīgam puikam. Sestdienās apmeklē prozas meistardarbnīcas Literārajā akadēmijā.

Pasākumu noslēgs mūziķe ANNELI ARRO ar savu koncertprogrammu. “Šovakar skaņas ir silta upe vakara dienvidu vēju dejā, puteksnis, kas pazūd lapotnēs, paceļas un savijas ar koku šalkoņu galotnēs. Aizplūst līdz debesīm, aizķeras aiz putna spārna, laideni nolaižas ligzdā un gandrīz pusčukstus stāsta savu stāstu, “ Anneli Arro. Viņas mūzikā ir vienkāršība, patiesums, melodisks vijīgums un maigums. Dziesmas ir mirklīgas kompozīcijas balsij un instrumentam, kurās apdomāties un būt. Anneli par dziesmu tapšanu: "Ļauties dziesmai, kā tā aizved, nes, atbrīvo un pati noslēdzas." Igauņu izcelsmes Latvijā dzimusī Anneli Arro, kura spēlē perkusijas arī latviešu indie-pop grupā “Sus Dungo”, sadarbībā ar Tomu Taukuli 2016. gada pavasarī izdeva savu pirmo solo albumu "Lucas", kopš tā laika radot oriģinālkompozīcijas. Ļaujoties melodiju un valodas plūdumam dziesmas līdz šim tapušas angļu valodā. Koncertā izskanēs gan dziesmas, kas iekļautas albumā “Lucas” (2016), gan tās, kas tapušas pēc albuma izdošanas.

Uz satikšanos Tadenavā!

Vēl pačukstēsim, ka ir vērts paņemt līdzi kādu siltāku apģērbu un pretodu līdzekli – patīkamāka vakara nodrošināšanai.

Pasākuma apmeklējums BEZ MAKSAS, un vakarā muzejs apmeklētājiem atvērts līdz plkst. 23.00.

Pasākums tiek īstenots ar Zemgales plānošanas reģiona Kultūras programmas, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Valsts mežu finansiālu atbalstu.

 

Raiņa muzejs “Tadenava”

Dunavas pagasts, Jēkabpils novads

tadenava@memorialiemuzeji.lv

T. +371 29250484; +371 65 229 391

Atstājiet komentāru