2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Ar 55 gadu novēlošanos Jēkabpils galvenajā bibliotēkā nodota svešvārdu vārdnīca

Ar 55 gadu novēlošanos Jēkabpils galvenajā bibliotēkā nodota svešvārdu vārdnīca

Jēkabpils Galvenā bibliotēka 25. jūlijā sociālajā tīklā "Facebook" saviem sekotājiem dalījās savā pārsteigumā, jo saņēmusi neparastu sūtījumu – grāmatu, kuras nodošanas termiņš kavēts 55 gadus.

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas vadītāja Zinaīda Rabša sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka grāmatu bibliotēka saņēmusi pa pastu no Ogres. Viņa arī piebilda, ka šī ir pirmā reize, kad pēc tik ilgi nokavēta nodošanas termiņa grāmata tomēr tiek nodota atpakaļ. Grāmata ir krievu valodā, 1951. gadā izdotā Mazā svešvārdu vārdnīca, kas bibliotēkai bija jāatdod 1963. gadā.

Tā vietā tā ir tikusi nosūtīta pa pastu 2018. gada 13. jūlijā, kā liecina pasta zīmogs, izsūtīta no Ogres, ne no Jēkabpils. Grāmatas lasītājs pielicis zīmīti: "Atvainojos, ka savlaicīgi nenodevu grāmatu!" Zinaīda Rabša teic, iespējams, grāmatu lasītājs bibliotēkā ņemis studiju gados un vecumdienās nolēmis to atgriezt bibliotēkai.

Soda naudu par kavējumu neesot iespējams pateikt, jo nav zināms, vai laikā, kad grāmata tika paņemta bibliotēkā, tāda bijusi apstiprināta. Tāpēc par kavējumu soda nauda netiks iekasēta un tas arī neesot galvenais, svarīgākais esot lasītāja godprātība, kas nolēmis, lai arī pēc 55 gadiem, tomēr grāmatu bibliuotēkai atdot. Tiesa gan šī grāmata no bibliotēkas fonda sen jau ir "norakstīta". Tagad grāmata bibliotēkā būs kā sava veida interesanta relikvija.

Informācijas avots un foto: Jēkabpils galvenā bibliotēka/ Facebook.com