2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Notiks koncerts: Jāzeps Vītols un citi dārgakmeņi

Notiks koncerts: Jāzeps Vītols un citi dārgakmeņi

Jēkabpils Tautas namā 2. decembrī plkst. 16.00 skanēs simfoniskās mūzikas koncerts “Jāzeps Vītols un citi dārgakmeņi”. Programmas nosaukums aizgūts no austrumnieciski krāšņās latviešu komponista svītas “Dārgakmeņi”.

Jēkabpils ir Jāzepa Vītola bērnības pilsēta. Latviešu tautas dižgars, Latvijas konservatorijas (tagad Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmija) dibinātājs, savulaik viens no cienījamākajiem Pēterburgas konservatorijas profesoriem Latvijas simtgadē cienīgi un simboliski atgriežas vietā, kur ir gūti pirmie dzīves iespaidi. Skats uz austrumiem mūziķa rokrakstā, sava veida reveranss tiem mūzikas ģēnijiem, kas iedvesmoja Jāzepu Vītolu, ir arī programmas pirmās daļas koncepcijas pamats, kur svītu “Dārgakmeņi” spoži ietvers divi izcili Austrumeiropas mūzikas paraugi. Koncertu atklās briljantā, dzirkstošā, dzīvespriekā putojošā Mihaila Gļinkas uvertīra operai “Ruslans un Ludmila”.

Pirmā koncerta daļa noslēgsies ar austrumnieciskā kolorītā un virtuozās solista skaņās gleznoto Aleksandra Arutunjana koncertu trompetei, kur solista lomā aicināts Jānis Porietis. Koncerta otrā daļa – “citi dārgakmeņi” šoreiz būs saldais ēdiens operas vai vismaz to uvertīru cienītājiem. Skanēs trīs no visu laiku izcilākajiem piemēriem šajā žanrā - Džuzepes Verdi uvertīra operai “Likteņa vara”, Džoakīno Rosīni uvertīra operai “Vilhelms Tells” un Riharda Vāgnera operas “Tanheizers uvertīra”.

Solists Jānis Porietis (trompete).

Diriģents Mārtiņš Bergs.

Biļetes Jēkabpils Tautas nama kasē. Biļetes cena 3 €.

Atstājiet komentāru