2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpilī atklās goda plāksni tēlniekam Laimonim Blumbergam

Jēkabpilī atklās goda plāksni tēlniekam Laimonim Blumbergam

25.janvārī plkst.11 Jēkabpilī tiks atklāta goda plāksne tēlniekam akmeņkalim Laimonim Blumbergam, liecina Jēkabpils  pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību noda;ļas sniegtā informācija..

Plāksne tiks atklāta pie Blumberga dzimtas mājas Blaumaņa ielā 18 par godu mākslinieka 100.gadadienai. Pēc atklāšanas interesenti aicināti Jēkabpils Valsts ģimnāzijas Baltajā zālē uz sarunu un filmu par mākslinieka dzīves gaitām.

Blumbergs ir viens no pirmajiem un nedaudzajiem tēlniekiem latviešu tēlniecībā, kurš pievērsies tiešās kalšanas metodei, skaidroja pašvaldībā. Viņš ir strādājis stājtēlniecībā un memoriālās tēlniecības jomā, paralēli pievēršoties savdabīgajai mazo formu tēlniecībai. Blumberga mākslā dominē sieviešu tēli. Mākslinieks darbiem izmantoja galvenokārt granītu, marmoru, labradorītu, kaļķakmeni, profīra laukakmeni.

Mākslinieka darbi glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, kā arī daudzās privātās kolekcijās Šveicē, Dānijā, Zviedrijā, Beļģijā, Itālijā, Vācijā, ASV, Kanādā un citur. Īpašu ievērību guvusi nelielo skulptūru sērija "Akmens sievas", kurā ir uzsvērta akmens struktūras un plastikas savdabība.

Blumberga darbi ir sastopami arī daudzviet Jēkabpilī - tas ir gan skulptūru dārzs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas zaļajā zonā, gan memoriālās plāksnes pie daudzu ievērojamu jēkabpiliešu namiem un darbavietām. Savukārt Jēkabpils kapos redzami mākslinieka vairāki veidotie kapu pieminekļi izcilām personībām.

Atstājiet komentāru