2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Krustpils kultūras namā Valentīndienā atklāta izstāde “Mīlestības krāsas”

Krustpils kultūras namā Valentīndienā atklāta izstāde “Mīlestības krāsas”

Krustpils kultūras nama lielajā zālē valentīndienā atklāta mākslinieču apvienības 4 elementi izstāde “Mīlestības krāsas”. Izstādē ar saviem darbiem piedalās mākslinieces Daina Eglīte, Gunta Terēzija, Evita Skrebinska un Sandra Sabīne Jaundaldere.

Sarunā ar Radio1.lv Daina Eglīte sacīja, ka visas mākslinieces turas kopā no studiju gadiem, kur bija kursa biedrenes, regulāri rīkojot izstādes. Šī ir mākslinieču apvienības desmitā izstāde. Pirms tam izstādes notikušas: 2002."Karaliene dejo" , Mencendorfa nams, Rīga; 2005."Dvēseļu gadalaiki", J. Rozentāl un R. Blaumaņa muzejs, Rīga; 2009."Gada kārtu lapas",  Lielvārdes Kultūras nams; 2009. Rēzeknes Kultūras un vēstures muzejs; 2010."4Elementi"  J.Rozentāla un R. Blaumaņa muzejs, Rīga; 2010. Rēzeknes Kultūras un vēstures muzejs; 2011. Latvijas Valsts arhīvs; 2012. Rēzeknes Centrālā bibliotēka; un  2014. "Debespuses", Rēzeknes KVM.

Šoreiz izstāde ir par Mīlestību, to veidojot mākslinieces jautāja savām sirdīm - kāda ir Mīlestība?

Katra māksliniece nāk no savas pilsētas – Daina Eglīte ir no Jēkabpils, patlaban dzīvo Krustpils novadā, Gunta Terēzija no Rīgas, Evita Skrebinska no Rēzeknes, bet Sandra Sabīne Jaundaldere no Lielvārdes, patlaban dzīvo Rīgā. Daina Eglīte sacīja, ka saskaņā ar horoskopiem katra pārstāv savu stihiju – Daina zemi, Sandra Sabīne ūdeni, Gunta uguni, bet Evita gaisu, tāpēc radošajai apvienībai dots nosaukums – “4Elementi”.

Daina Eglīte ir māksliniece, grafiķe un gleznotāja, strādājusi kā mākslas pedagoģe Jēkabpils mākslas skolā, mākslinieču apvienības 4ELEMENTI dalībniece.Viņa strādā dažādās tehnikās, dažādos materiālos, vienmēr cenšas izmēģināt ko jaunu. Izglītību ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijā Grafikas nodaļā un Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā dekoratīvās noformēšanas nodaļā. Kopš 1996.gada piedalās gan vietējās nozīmes, gan starptautiskās grupu izstādēs. Dainai Eglītei ir bijušas deviņas personālizstādes, kā arī piedalījusies vairākos starptautiskos plenēros un izstādēs. 

Runājot par izstādi „Mīlestības krāsas”, autore teic: „Mans iedvesmas avots ir daba, jo tajā vienmēr valda harmonija. Es aicinu nedaudz atrauties no dienišķās Zemes un ļauties fantāzijas lidojumam, neaizmirst debesis, kuras mūs aicina augšup, pacelties kā putniem mazliet virs zemes, saskatīt vairāk nekā redzams, nojaust vairāk nekā pasacīts un izjust to, kas nebaudīts, mēģināt domāt mazliet savādāk nekā pierasts mūsu materiālajā pasaulē.”

Izstādes tēma - mīlestība priekš autores izrādījās ne tik viegli paceļama, kā sākumā šķita. Katrs autors to saprot un spēj attēlot savādāk, jo tā ir plaša tēma. Mīlestība ir visa pamatā. Māksliniece savos darbos attēlo sajūtas, domas, savu skaistā redzējumu. Māksla autorei ir kā tilts starp prātu un sajūtām, tas ir viņas subjektīvais pasaules redzējums. Šajā izstādē māksliniece centās attēlot savu mīlestības izpratni. Viņai tā ir tiekšanās pēc ķermeņa un dvēseles, lai kopīgi radītu, turpinātu dzīvību un dzīvotu mūžam. No filozofiskā viedokļa šķiet visprecīzāk šo terminu un arī autores domu izteicis Valērijs Siņeļnikovs „Mīlestība tā ir jaunrade, sevis radīšana dzīves un apkārtējās pasaules uzplaukuma vārdā.”
Daina Eglīte izstādē, tāpat kā citas mākslinieces, piedāvā apskatei trīs gleznas - “Debesu un Zemes savienība”,  “Augošs mēness” un  “Mīlestības trīsvienība”. 

Gunta Terēzija ir māksliniece, Rakstniecības un mūzikas muzeja mākslas darbu kolekciju krājuma glabātāja un mākslinieku apvienības 4ELEMENTI dalībniece. Bijusi 10 gadu pieredze mākslinieces-maketētājas darbā poligrāfijas darbu sagatavošanā reklāmas aģentūrās un izstāžu noformēšanā Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzejā. Veidojusi grafisko dizainu Latvijas Republikas Prokuratūras un Valsts robežsardzes apbalvojumiem un Pļaviņu novada ģerbonim. Izstādēs piedalās kopš 1996.gada.

Izstādē „Mīlestības krāsas” māksliniece piedāvā gleznas “Bērns trīs mīlestības līmeņos”, kuras tapa viņas piecgadīgās meitiņas Telmas-Annas ierosmē. “Bērna pārliecība ir, ka mīlestība ir daudzkrāsaina un spilgta. Uzgleznoju kailu bērna ķermeni, tas horizontāli levitē ieskauts daudzkrāsainās un mirdzošās tuvāko cilvēku vijās uz trīs foniem – zila, sarkana un zaļa. Krāsas simbolizē Svētās Trīsvienības mīlestību. Zils – Dieva Gara krāsa – žēlastība. Sarkans – Dieva Dēla krāsa – patiesība. Zaļš – Dieva Tēva krāsa – taisnīgums,” tā savus darbus raksturo Gunta Terēzija. 

Evita Skrebinska ir māksliniece, interešu izglītības skolotāja un Mākslinieku apvienības 4ELEMENTI dalībniece. Austrumlatgales radošo pakalpojumu centrā “Zeimuļs”, Rēzeknē māca 8.-12. gadus mazām meitenēm šūšanu, vada radošās darbnīcas. “Esmu ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā un šobrīd papildinu savu izglītību studējot glezniecības restaurāciju Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē. Mākslas darbi atrodas Latvijā, Igaunijā, Lielbritānijā,” teic māksliniece. 

Vairāk viņas gleznas skatāmas blogā: http://evitaskrebinskaart.blogspot.com

Izstādei „Mīlestības krāsas” Evitas Skrebinskas glezna “Svētais klusums” radīta tiešā saistībā ar studijām LMA Latgales filiālē, kur viņa apgūst ikonu un gleznu restaurāciju, kā arī atceroties iepriekš notikušu ceļojumu uz Ļvovu un tur redzētām pareizticīgo ikonām. “Dievs ir visa pirmsākums un mīlestības avots. Viņš ir bezgalīgs, neredzams un vienmēr klātesošs. Dieva Dēls ir Viņa mīlestība un labā vēsts cilvēkiem. Mīlestība un Dievs pieskaras mums klusumā. 

Gleznas “Saruna” iedvesmas avots ir mana ģimenes dzīve, radīta domājot par attiecībām. Satiekoties, mēs katrs esam individualitāte, un  sākumā nevar saprast vai mēs protam sarunāties, sadzirdēt? Dzīve mums jautā ko esam gatavi dot no sevis un ko pieņemt no otra. No katra paša ir atkarīgs cik daudz patiesas mīlestības būs šajā divu cilvēku sarunā. Un varbūt tā ir saruna par ikdienišķo. 

Gleznā “Melodija” gribēju izteikt savu mīlestību uz mākslu. Viss, ko cilvēks mīlestībā radījis, šeit uz Zemes sastopas ar Laiku un pārvēršas putekļos. Daži fragmenti, lauskas, mākslas darbi, melodijas un leģendas ir vienīgais, kas mums liecina par agrākiem mīlas stāstiem. Klavesīns klusē un, varbūt, gaida kādas prasmīgas rokas, kas palīdzēs viņam izstāstīt savu stāstu.  Gleznas iedvesmas avots ir Varakļānu pils zāle ar tās sienu gleznojumiem, kam nepieciešama restaurācija, un seno mūzikas instrumentu – fisharmoniju sienas nišā,” tā savus darbus raksturo Evita Skrebinska.

Sandra Sabīne Jaundaldere ir māksliniece, dzejniece, dejotāja, bijusī Zinību biedrības GAISMAS DĀRZS Lielvārdē vadītāja, Tautas tradīciju kopas AUSTRAS KOKS un Mākslinieku apvienības 4ELEMENTI dalībniece. “Esmu ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, mācījusies Rakstnieku savienības „Literārās akadēmijas” Dzejas, Prozas un Drāmas meistardarbnīcās. Apgūstu tautas tradīciju, rotaļas, dziesmas, tradicionālo svētku svinēšanu. Vadu radošās darbnīcas un izglītojošas nodarbības mākslas un tautas tradīcijas jomā bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Ir metodika tradicionālo rakstu sapratnei „Lielvārdes jostas raksti”. Ilustrēju grāmatas, dejoju mākslas performances, sakrālo, meditatīvo un tautas deju – dančus. Video redzami You tube. Mākslas darbi atrodas Latvijā, Lietuvā, Itālijā, Vācijā, Kanādā, Spānijā, Lielbritānijā,” teic māksliniece.

Sandrai Sabīnei Jaundalderei ir publicētas vairākas grāmatas: „Kampūrijas stāsti un pasakas” (Zvaigzne ABC.2010), „Desmit Dziesmas par Balto Bruņinieku” (Lielvārdes domes izdevums. 2013). Ar viņu lasāmas intervijas žurnālos: „Sajust sevi kā Uguni, kā Dzirksteli, kā Vēju”. „Mistērija” 2014.#4.  „Praktiskā astroloģija” 2015.februāris. Versija par tradicionālo masku gājienu tēliem kā baltu zodiaku. „Citādā pasaule” 2014.Nr.14.”Ļaut Karalienei valdīt”. Par mākslu kā meditāciju. Uzvedumi: Lugas „Kāzas martā”(Ķegums), „Vēla rieta” (Krāslava). Koncertiestudējumi „Elpojiet dziļi”, „Visskaistākais gadalaiks”( Ķegums, Lēdmane). Mākslas blogs:  www.sandrasabineart.blogspot.com un literārais blogs: www.sandrasabinelitera.blogspot.com

Izstādei „Mīlestības krāsas” māksliniece gleznas radījusi seno grieķu mītu iespaidā. “Grieķija aizvien ir tepat līdzās arī Latvijā - gan arhitektūrā, gan pasaules redzējumā, tomēr visdzīvāk – pašā Peloponēsā, kur siltā naktī piepeši dzirdi kā spēlē kāds, kura vārds var būt vienīgi Orfejs, alkaini gribās būt Eiridīkei un skriet uz olīvkoku birzi viņu meklēt. Grieķijā, ar tās cilvēku drošo , dzīvīgo garu, var saprast Aleksandra neprātīgo vēlmi iekarot pasauli un, kad ar karavadoņa veiksmi nepietiek, kaislīgi iekārot Roksanu. Var saprast arī romieša Cēzara Augusta kāri uz valdīšanu, kuram bija jāpiemājina pati Nīke. Ar Orfeju, Aleksandru un Augustu attēloju vīrieša kaisli. Sievietei izraudzījos Sirēnas tēlu. Tiek teikts, ka tās nav labas. Bet es redzēju būtni , kura ir daļēji putns. Lai spētu lidot , putni ir ziedojuši rokas. Sirēnu iedabā esot vilināt, bet mītiski spārni ir arī iedvesmas un uzvaras nesējiem. Kad sirēnas aicina, vīrieši mēdz aizbāzt ausis vai lūdz, lai tos kā Odiseju piesien pie masta. Viņi bīstas, ka esot dzirdīgi un noticot, tiks pazudināti. Taču blēdis Odisejs nav pateicis, ka dzirdot sirēnu aicinājumu, kļūst par tādiem vīriem kā Orfejs, Aleksandrs un Augusts. Sirēnas spārni un dziesma nozīmē spēju un drosmi pacelties pāri ikdienišķajam. Protams, tās ir tikai kāpnes uz patiesu mīlestību. Tikai viens no pakāpieniem – oranžs, kurā plaiksnī arī nākamo mīlestības pakāpienu krāsas. Lai iedvesma dzīvot un tiekties augšup,” tā māksliniece raksturo savus izstādē skatāmos darbus.

Radošās apvienības 4 ELEMENTI izstāde “Mīlestības krāsas” Krustpils kultūras namā būs skatāma līdz 18.martam.

Atstājiet komentāru