2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Atzīmējot Sirds mazspējas dienu, aicina bez maksas konsultēties ar speciālistiem

Atzīmējot Sirds mazspējas dienu, aicina bez maksas konsultēties ar speciālistiem

Ik gadu maijā pasaulē atzīmē Sirds mazspējas dienu. Lai vērstu uzmanību šai nopietnajai diagnozei un rastu iespēju gan pacientiem, gan viņu tuviniekiem, kā arī ikvienam citam interesentam uzzināt vairāk par sirds mazspēju 22. un 23. maijā no plkst. 9.00 līdz 17.00 darbosies konsultatīvais tālrunis, pa kuru Sirds mazspējas speciālistu komanda sniegs bezmaksas konsultācijas.

SIRDS MAZSPĒJAS

konsultatīvais tālrunis

t.20334489

22. – 23. maijs 9.00 – 17.00

Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja kardioloģe Ginta Kamzola: “Sirds mazspēja ir slimība, kas var attīstīties jebkuras savlaicīgi nediagnosticētas un neārstētas sirds slimības rezultātā. Svarīgi ir sirds mazspēju savlaicīgi atpazīt un uzsākt ārstēšanu. Izplatītākie slimības simptomi ir: pieaugoša tūska kājās, sākot no potītēm uz augšu, elpas trūkums, nogurums un nespēks, paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī. Lai noteiktu sirds mazspējas diagnozi vai tieši otrādi – pārliecinātos, ka ar veselību viss ir kārtībā, ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš tālāk nosūta uz atbilstošiem izmeklējumiem un kopā ar citiem speciālistiem lemj par diagnozi un piemērotāko ārstēšanu, ja tāda ir nepieciešama.”

Pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa: “Lai arī mūsdienās sirds mazspējas ir slimība, ko var lielākoties gan savlaicīgi diagnosticēt, gan sekmīgi ārstēt, krietni uzlabojot pacienta veselības stāvokli un dzīves kvalitāti, tā ir arī diagnoze, kas no pacienta prasa ļoti rūpīgu sekošanu ārsta norādījumiem un savas veselības kontroli visa mūža garumā. Daudzās pasaules valstīs, lai konsultētu pacientus un palīdzētu viņiem sadzīvot ar savu slimību, ir pieejami speciālisti Sirds Mazspējas klīnikās. Latvijā diemžēl šādas klīnikas vēl nav, tāpēc, lai rastu iespēju pacientiem, viņu tuviniekiem un citiem interesentiem uzzināt vairāk par sirds mazspēju, aicinām izmantot iespēju – zvanīt uz konsultatīvo tālruni, kā arī saņemt bezmaksas informatīvos materiālus.”

 

Zvanot uz konsultatīvo tālruni, varēs saņemt atbildes uz sekojošiem jautājumiem:

  • Kādi ir sirds mazspējas simptomi? Kā tos atpazīt?

  • Vai un ko var darīt, lai izvairītos no sirds mazspējas vai mazinātu tās komplikācijas?

  • Man ir sirds mazspēja – vai es visu daru pareizi? Ko vēl es varu darīt?

  • Kādām dzīvesveida izmaiņām jāpievērš īpaša uzmanība (uzturs, fiziskās aktivitātēs utml.)

  • Kur vērsties, ja ir aizdomas par sirds mazspēju?

  • Kāpēc un kādi izmeklējumi jāveic, lai diagnosticētu sirds mazspēju?

  • Kā palīdzēt tuviniekam ar sirds mazspēju? u.c.

Vēršam uzmanību, ka, zvanot uz bezmaksas konsultatīvo tālruni, netiks nodrošināta diagnozes uzstādīšana un/vai ārstēšana!

 

Līdz pat 31.maijam Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas A korpusā (jaunajā korpusā) būs izvietots informācijas stends ar izglītojošiem materiāliem par sirds mazspējas simptomiem, ārstēšanu, tuvinieku atbalsta nozīmi, kā arī par sirds un asinsvadu slimībām un to profilaksi.Visus materiālus interesenti varēs saņemt bez maksas.

Sirds mazspēja ir progresējošs, potenciāli dzīvībai bīstams stāvoklis, kas skar vairāk nekā 60 miljonus cilvēku visā pasaulē. Cilvēkiem ar sirds mazspēju ir raksturīga dzīves kvalitātes pasliktināšanās, biežas hospitalizācijas (aptuveni 2 – 5% no visām neatliekamajām hospitalizācijām) un augsta mirstība. Sirds mazspēja ir biežākais hospitalizācijas iemesls cilvēkiem virs 65 gadiem. Tomēr – ja to laicīgi atklāj un efektīvi ārstē, cilvēks var dzīvot ar šo diagnozi daudzus gadus.

Uzziniet vairāk par sirds mazspēju: www.parsirdi.lv

Plašākai informācijai:

Inese Mauriņa

Pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja

Tel.29197957

Atstājiet komentāru