2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

"Conexus Baltic Grid" plāno celt tarifus, mājsaimniecībām gaidāmi lielāki gāzes rēķini

"Conexus Baltic Grid" plāno celt tarifus, mājsaimniecībām gaidāmi lielāki gāzes rēķini

Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pirmdien, 22.oktobrī, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniedza jauno pārvades tarifu projektu. Tas izstrādāts atbilstoši situācijai Latvijas dabasgāzes tirgū un paredz tarifu kāpumu, informē "Conexus" pārstāvji.

Tarifu projekts paredz, ka mājsaimniecībām, kas dabasgāzi patērē ēdiena gatavošanai, rēķinos maksa par pārvades un uzglabāšanas pakalpojumiem pieaugs par 0,04 eiro mēnesī. Savukārt tiem, kas gāzi izmanto apkurei, siltā ūdens sildīšanai, rēķinos maksa par pārvades un uzglabāšanas pakalpojumiem pieaugs par 1,50 eiro mēnesī, skaidro uzņēmumā.

"Conexus" norāda, ka saskaņā ar noteiktajām prasībām dabasgāzes pārvades sistēmas operatoram līdz katra gada 1.februārim jāiesniedz SPRK izvērtēšanai:

- tarifu projekts un tam atbilstošās izmaksas 12 mēnešu periodam;
- informācija par tarifu pārskata ciklā plānotajiem jaudas rezervēšanas pakalpojuma nepieciešamiem ieņēmumiem;
- kā arī informācija par iepriekšējā kalendārā gada ieņēmumiem no jaudas rezervēšanas pakalpojuma un kopējām faktiskām pārvades sistēmas jaudas rezervēšanas pakalpojuma izmaksām.
- "Conexus" jauno tarifu projektu iesniedz oktobra beigās, lai jau laikus sagatavotos jaunajai iesūknēšanas sezonai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Inčukalna PGK), norāda uzņēmumā.

Salīdzinot ar iepriekšējo tarifu ciklu, iesniegtajā pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu projektā paredzēts izmaksu pieaugums, kas saistīts ar 2018.gada 18.maijā valdībā pieņemtajiem noteikumu grozījumiem. Tie nosaka: pārvades sistēmas operatoram ir jānodrošina, ka laika posmā no dabasgāzes iesūknēšanas sezonas beigām līdz nākamā gada 1.martam Inčukalna PGK atrodas aktīvās dabasgāzes daudzums, kas nav mazāks par 3,16 miljoniem megavatstundu (MWh).

Lai nodrošinātu valdībā noteiktā pienākuma izpildi, "Conexus" šogad organizēja četras izsoles par dabasgāzes pieejamības nodrošināšanu pārvades sistēmas starpsavienojumā ar krātuvi 2018./2019. gada krātuves ciklam. Izsoles nosacījumi paredz tirgotāju pienākumu uzglabāt aktīvās dabasgāzes daudzumu no izņemšanas sezonas sākuma līdz 2019.gada 1.martam, enerģētiskās krīzes laikā nodrošinot diennaktī nepieciešamo jaudu dabasgāzes izņemšanai no Inčukalna PGK.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru