2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Bezdarba līmenis Latvijā trešajā ceturksnī samazinājies līdz 7%

Bezdarba līmenis Latvijā trešajā ceturksnī samazinājies līdz 7%

Latvijā šogad trešajā ceturksnī bija 68,8 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir 7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie darbaspēka apsekojuma rezultāti.

Salīdzinājumā ar 2017.gada trešo ceturksni Latvijā bezdarba līmenis ir samazinājies par 1,5 procentpunktiem, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni bezdarba līmenis ir sarucis par 0,7 procentpunktiem.

Vienlaikus bezdarbnieku skaits 2018.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu sarucis par 15,3 tūkstošiem, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - par 6,6 tūkstošiem.

Statistikas pārvaldē atzīmēja, ka šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2017.gada trešo ceturksni par trim procentpunktiem palielinājies ilgstošo bezdarbnieku, kuri nevar atrast darbu 12 mēnešus un ilgāk, īpatsvars bezdarbnieku skaitā, sasniedzot 43,1%. Savukārt ilgstošo bezdarbnieku skaits sarucis par 4,2 tūkstošiem, un šogad trešajā ceturksnī bija 29,4 tūkstoši.

Vienlaikus jauniešu vidū bezdarba līmenis šogad trešajā ceturksnī bija 11%, kas ir par 6,6 procentpunktiem mazāk nekā pirms gada un par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Gada laikā jauniešu bezdarbnieku skaits ir samazinājies par 5,6 tūkstošiem.

Šogad trešajā ceturksnī no visiem bezdarbniekiem 7,7 tūkstoši jeb 11,2% bija jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem. To īpatsvars kopējā bezdarbnieku skaitā gada laikā samazinājies par 4,6 procentpunktiem, bet, salīdzinot ar otro ceturksni - palielinājies par 1,3 procentpunktiem.

Pēc statistikas pārvaldes datiem, šogad trešajā ceturksnī 40,7% no visiem jauniešiem bija ekonomiski aktīvi, proti, bija nodarbināti vai aktīvi meklēja darbu (bezdarbnieki), bet 59,3% jauniešu bija ekonomiski neaktīvi - pārsvarā vēl mācījās un darbu nemeklēja.

Vienlaikus 2018.gada trešajā ceturksnī 29,8% jeb 420,7 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem bija ekonomiski neaktīvi, proti, nebija nodarbināti un aktīvi nemeklēja darbu. Gada laikā ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 12,3 tūkstošiem jeb 2,8%, bet, salīdzinot ar otro ceturksni, ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju skaits ir sarucis par 7,3 tūkstošiem jeb 1,7%.

Šogad trešajā ceturksnī 17,2 tūkstoši jeb 4,1% ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju bija zaudējuši cerību atrast darbu, kamēr gadu iepriekš šo ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju īpatsvars bija 4,5%, bet otrajā ceturksnī - 2,6%.

Darbaspēka apsekojumā par ekonomisko aktivitāti šogad trešajā ceturksnī piedalījās 4,1 tūkstotis mājsaimniecību, kurās aptaujāja 7,3 tūkstošus iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Atstājiet komentāru