2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks

Sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks

Svētdien tiek atzīmēta pirmā advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai.

Advente ir četru nedēļu periods. Tieši ar pirmo adventes svētdienu sākas kristīgās baznīcas jaunais gads. Advente ir laika posms no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem, tas ir pieklušanas un pārdomu laiks pirms Kristus piedzimšanas.

Baznīca māca, ka adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Tas ir laiks, kad katram pašam sevī jānožēlo savi grēki un jāpiedod visiem vienādi.

Simboliska nozīme ir arī adventes rotai - vainagam. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum.

Advente ir četru nedēļu periods, kas sākas svētā Andreja svētkiem tuvākajā svētdienā, kas šogad ir 2.decembris, un ilgst līdz 23.decembra vakaram.

Šogad ceturtā advente tiks atzīmēta dienu pirms Ziemassvētku priekšvakara.

Tikmēr ugunsdzēsējiem adventes laiks saistās ar paaugstinātiem drošības riskiem, kas rodas, cilvēkiem adventes vainagos un citu viegli uzliesmojošu svētku rotājumu tuvumā dedzinot sveces, kā arī lietojot nedrošas vai pārtaisītas elektrisko spuldzīšu virtenes.

Sagaidot pirmo adventes svētdienu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus ievērot drošības padomus, lai no mazas svecītes neizceltos liels ugunsgrēks, portālu Radio1.lv informēja VUGD.

Pagājušajā gadā adventes laikā ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 23 ugunsgrēkus, kuri izcēlās degošas svecītes adventes vainagā dēļ vai Ziemassvētku eglītē, vai arī ugunsgrēks bija izcēlies no degošām svecēm, kas atstātas bez uzraudzības. Dzīvojamās telpās pērn adventes laikā dzēsti 11 ugunsgrēki, virtuvē trīs, bet tirdzniecības telpā - divi. 2017.gadā šādos ugunsgrēkos cieta seši cilvēki, bet seši tika izglābti. Savukārt šogad līdz novembra beigām reģistrēti jau desmit šādi ugunsgrēki, kas izcēlušies bez uzraudzības atstātu sveču dēļ, un vienā no tiem ir cietis viens cilvēks.

Lielākoties adventes vainagi darināti no degtspējīgiem materiāliem, un tie, līdzīgi kā telpās novietotas Ziemassvētku eglītes, viegli aizdegas no sveces liesmas. Lai degoša svece neizraisītu ugunsgrēku, VUGD aicina ievērot drošības padomus.

Pirms sveču aizdegšanas tās jāatbrīvo no visa veida iepakojuma, sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas. Tāpat svecēm jāatrodas drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem un lietām.

Ugunsdzēsēji iesaka nepieļaut liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo karstuma ietekmē tie var saplīst.

Atstājiet komentāru