2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

RTU zinātnieki izstrādā tehnoloģiju termoiepakojuma izgatavošanai no skuju koku zaleņa

  • 24 janvaris 2019 --

2019. gada 24. janvārī – Pasaulei arvien dziļāk slīkstot plastmasas atkritumos, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta zinātnieki piedāvā tehnoloģiju videi draudzīga termoiepakojuma izgatavošanai no Latvijā ļoti plaši pieejamā skuju koku zaleņa – smalkiem zariņiem un skujām.

Skuju koku zalenis faktiski ir mežizstrādes atlikums, tā pielietošanas iespējas ir ievērojami plašākas par šobrīd izmantotajām. Skujas un smalkie koku zariņi, kas paliek pēc mežizstrādes, tiek izmantoti šķeldas ražošanai, zemsedzei, lai sliktos laikapstākļos tehnika varētu pārvietoties pa mežu, kā arī medicīnai un farmācijai nepieciešamu ķīmisko vielu ieguvē. RTU zinātnieki uzskata – lai iegūtu maksimālu ekonomisko, sociālo un vides labumu, zaleni jāizmanto pilnībā, radot vienlaikus vairākus augstas pievienotās vērtības produktus, piemēram, pēc skuju ekstraktvielu iegūšanas ekstraģēto materiālu, kas pārsvarā kļūst par bioloģisko atkritumu, var izmantot siltumizolācijas materiāla ražošanai. 

RTU zinātnieki no skuju koku zaleņa un organiskas saistvielas piedāvā ražot siltumizolācijas materiālu – dažādu preču pārvadāšanai piemērotu termoiepakojumu, kas spētu pasargāt preci no ārējās temperatūras svārstībām pārvadāšanas vai uzglabāšanas laikā un būtu izturīgs pret mehāniskiem bojājumiem. 

«Šobrīd tirgū ir dažāda izmēra termoiepakojumi no nelielām kastītēm siltas pārtikas līdzņemšanai restorānos vai pārtikas veikalos līdz milzīgiem konteinera veida iepakojumiem liela izmēra produkcijas pārvadāšanai. Mēs orientējamies uz izmērā un formā līdzīgiem iepakojumiem, lai varētu konkurēt, piedāvājot alternatīvu esošajiem. Liela izmēra termoiepakojums lielākoties tiek ražots no putuplasta. Mūsu materiāla galvenā vērtība – tā dzīves cikla laikā netiek radīta nelabvēlīga ietekme uz klimatu, vidi un cilvēku veselību, tas sadalās dabā,» uzsver RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta vadošā pētniece Indra Muižniece. 

Pētniecība un izstrāde notiek ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansiālu atbalstu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētā programmā «Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai». 

Plašāka informācija par iespējām skuju koku zaleni izmantot siltumizolācijas materiāla izgatavošanā –  https://www.rtu.lv/lv/universitate/masu-medijiem/zinas/atvert/iepakot-skujas



Informāciju sagatavoja:
Lāsma Vaivare,
RTU Sabiedrisko attiecību departamenta
projektu vadītāja

Atstājiet komentāru