2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Ieva: Nokusis sniegs un visa apkārte, atvainojos, vienos sūdos. Kāpēc pašvaldības policija suņu saimniekus nesauc pie atbildības?

Ieva: Nokusis sniegs un visa apkārte, atvainojos, vienos sūdos. Kāpēc pašvaldības policija suņu saimniekus nesauc pie atbildības?

Līdz ar pavasara iestāšanos un sniega nokušanu daudzviet atklājas ne sevišķi pievilcīgs skats – mētājas pārtikas iesaiņojumi, pudeles, izsmēķi un, protams, dzīvnieku izkārnījumi. Neskatoties uz to, ka par suņa ekskrementu nesavākšanu saimniekam draud naudas sods, tikai retais ir godprātīgs un šos atkritumus patiešām savāc.

Suņu izkārnījumi daudzdzīvokļu māju pagalmos visvairāk satrauc jaunās māmiņas. Sarunā ar Radio1.lv divu bērnu māmiņa Ieva sacīja: “Nokusis sniegs un visa apkārte vienos, atvainojos, sūdos, bērni nevar iziet ārā, nemaz nerunājot par spēlēšanos smilšukastē, lai neiekāptu sūdos, daudzi, pat pašvaldībā strādājošie kaimiņi savus suņus ved pastaigā turpat pagalmā un mēslus nesavāc, savukārt kaķi tiek vienkārši izlaisti paskraidīt savā vaļā. Ne reizi nav manīts, ka daudzdzīvokļu māju pagalmos patrulētu pašvaldības policija, nav arī dzirdēts, ka kādu no suņu vai kaķu saimniekiem, kas nesakopj aiz saviem mīluļiem, pašvaldības policija butu saukusi pie atbildības un sodījusi. Jēkabpils domes pārstāvji ne reizi vien ir teikuši, ka Jēkabpils tiek veidota kā draudzīga pilsēta ģimenei ar bērniem. Vērtējot, atvainojiet, pēc suņu un kaķu izkārnījumiem pagalmaos un to, ka ar šo problēmu neviens necīnās, jāsecina, ka Jēkabpils drīzāk ir draudzīga pilsēta mājdzīvnieku īpašniekiem nevis ģimenēm ar bērniem”.

Sarunā ar Jēkabpils pašvaldības policijas inspektori Ingu Ostrovsku skaidrojām, kā un vai pašvaldības policija cīnās ar mājdzīvnieku īpašniekiem, kas nesavāc ekskrementus aiz sava mīluļa.

Inga Ostrovska norāda, ka suņu ekskrementu nesavākšana pēc mīluļu izvešanas pastaigā Jēkabpilī ir aktuāla problēma. Ministru kabineta noteikumi „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” 52.3.punkts paredz, ka dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājas (istabas) dzīvnieka ekskrementus. Atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106.pantam, sods par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu ir brīdinājums vai fiziskajām personām naudas sods no 7 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām - no 15 līdz 700 eiro.

Inga Ostrovska atzina, ka diemžēl Jēkabpils pašvaldības policijai nav izdevies pie atbildības saukt nevienu mājdzīvnieka īpašnieku, jo pieķert tos pie “rokas” vai šī pārkāpuma brīdī, esot gandrīz neiespējami. Tāpēc pašvaldībai palīgā aicināti iedzīvotāji, jo īpaši jaunās māmiņas, kuras šī problēma skar vistiešāk. Inga Ostrovska sacīja, ka redzot šāda veida pārkāpumu, iedzīvotājiem jāpiefiksē pārkāpuma datums un laiks. Būtu labi, ja būtu veikts fotouzņēmums (tagad to var izdarīt arī ar tālruņa palīdzību). Pēc tam jāraksta iesniegums pašvaldības policijai, norādot pārkāpuma vietu, datumu, laiku un, ja zināms, tad informāciju par suņa īpašnieku (vārdu, uzvārdu, dzīvesvietu). Pie iesnieguma pievienot fotouzņēmumu (ja tāds ir). Būtu labi, ja iedzīvotāja vārdus varētu apliecināt vēl kāda cita šo pārkāpumu redzējusi persona.

Tas nozīmē, ka Jēkabpilī pagaidām cīņa ar negodprātīgiem mājdzīvnieku saimniekiem vairāk vai mazāk paliek pašu iedzīvotāju rokās, jo, kā tika paskaidrots, pašvaldības policijai fiziski nav iespējams dežūrēt katrā daudzdzīvokļu mājas pagalmā.

Jau ziņots, ka marta sākumā Jēkabpils dome apstiprināja Jēkabpils pilsētas domes 09.03.2017. saistošos noteikumus Nr.5 „Saistošie noteikumi par mājas dzīvnieku turēšanu Jēkabpils pilsētā” un paskaidrojuma rakstu. Noteikumi paredz, ka iekasētā nodeva tiks izlietota klaiņojošo mājdzīvnieku izķeršanas organizēšanai, dzīvnieku patversmes uzturēšanai, speciālu suņu pastaigas laukumu ierīkošanai un uzturēšanai, dzīvnieku kapsētas iekārtošanai un uzturēšanai.

Pirms šo noteikumu pieņemšanas deputātu vidū izraisījās diskusija, ka līdz šim taču tā arī neesot tikts līdz suņu pastaigu laukuma ierīkošanai. Taču domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs to pārtrauca ar iebildi, ka laukumam vajag vairākus desmitus tūkstošus eiro, un to nodevās iekasēt nevar. Turklāt kāda jēga ierīkot vienu laukumu, ja no otra pilsētas gala tik un tā uz to neviens suņus nevedīs – vedīs pastaigā tuvāk mājām. Viņš arī norādīja, ka, paļaujoties tikai uz nodevām, nevarētu ne dzīvnieku patversmi uzturēt, ne kapsētu ierīkot, ja dome tam neatvēlētu budžeta naudu. Turklāt suņu īpašnieki mudinājuši ierīkot nevis vienkārši pastaigu laukumu, bet tādu, kas derētu suņu apmācīšanai. Tāda izveidei pagaidām domē atbalsta nav. Deputāte Kristīne Ozola jautāja, kāpēc noteikumos, ko apstiprina pašvaldība, nav uzsvērta mājdzīvnieku īpašnieku atbildība par savu mīluļu ekskrementu savākšanu. Uz to tika norādīts, ka šo atbildību nosaka Ministru kabineta noteikumu un pašvaldības saistošajos noteikumos šī atbildība atkārtoti nav jāuzsver.

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.5 „Saistošie noteikumi par mājas dzīvnieku turēšanu Jēkabpils pilsētā” ir nosūtīti izskatīšanai Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai un tiks publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Pēc noteikumu stāšanās spēkā tos publicēs Jēkabpils pašvaldības mājaslapā. Tie noteiks mājas dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas sesku – turēšanas kārtību.

Piedāvājam iepazīties ar šo noteikumu lēmuma projektu, kas tika pieņemts Jēkabpils pilsētas pašvaldības domes sēdē.

APSTIPRINĀTS
ar Jēkabpils pilsētas domes
09.03.2017. lēmumu Nr.59

09.03.2017. Saistošie noteikumi Nr.5

Saistošie noteikumi par mājas dzīvnieku turēšanu Jēkabpils pilsētā
Izdoti saskaņā ar likuma „Par pašvaldībām”
43.panta pirmās daļas 10.punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma 8.panta trešo un ceturto daļu,
Ministru Kabineta 2011.gada 21.jūnija noteikumu Nr.491”Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība” 3.punktu,
Ministru Kabineta 2006.gada 4.aprīļa noteikumu Nr.266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņa apmācībai” 13.punktu,
Ministru kabineta 2012.gada 2.oktobra noteikumu Nr.678 “Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas dzīvnieku - suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas dzīvnieku īpašnieka tiesības un pienākumus Jēkabpils pilsētā, kā arī nosaka pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.
2. Mājas dzīvnieka īpašnieks Noteikumu izpratnē ir persona, kurai pieder vai kuras rīcībā un aprūpē atrodas mājas dzīvnieks.
3. Noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīgu un tīru vidi Jēkabpils pilsētā, lai mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazināt mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst dzīvnieku klaiņošanu, kā arī nodrošināt mājas dzīvnieku reģistrācijas un nodevas nomaksas uzraudzību un kontroli.
4. Jēkabpils pilsētā esošie mājas dzīvnieki ir jāreģistrē normatīvos aktos noteiktajā kārtībā.
5. Par mājas dzīvnieku turēšanu ir jāmaksā ikgadējā pašvaldības nodeva saskaņā ar Jēkabpils pilsētas domes saistošajiem noteikumiem par nodevām Jēkabpils pilsētā.
6. Līdzekļi, kas tiek iegūti no ikgadējās nodevas par mājas dzīvnieku turēšanu tiek izlietoti mājas dzīvnieku izķeršanas organizēšanai, dzīvnieku patversmes uzturēšanai, speciālu suņu pastaigas laukumu ierīkošanai un uzturēšanai, dzīvnieku kapsētas iekārtošanai un uzturēšanai.
7. Namu pārvaldēm, namu īpašniekiem, namu apsaimniekotājiem vienu reizi gadā līdz 1.martam jāiesniedz informācija Jēkabpils pilsētas pašvaldībai par mājas dzīvnieku uzskaiti viņiem piederošajās (pārvaldāmajās) mājās.

II. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība

8. Mājas dzīvnieku īpašnieks nodrošina mājas dzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.
9. Mājas dzīvnieka īpašnieks nodrošina, lai kaķim vai mājas (istabas) seskam, kuram nav implantēta mikroshēma, atrodoties ārpus tā īpašnieka valdījumā vai turējumā esošas teritorijas, būtu pašvaldības izsniegts žetons vai aplikta kakla siksna ar norādi par dzīvnieka īpašnieka tālruni.
10. Mājas dzīvnieka īpašniekam ir pienākums:
10.1. normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrēt mājas dzīvnieku, kas apzīmēts ar pasīvu lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīci, mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datu bāzē;
10.2. nomaksāt ikgadējo pašvaldības noteikto nodevu;
10.3. nodrošināt, lai mājas dzīvnieks, atrodoties ārpus tā īpašnieka valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, būtu identificējams;
10.4. pēc mājas dzīvnieka pazušanas konstatēšanas nekavējoties ziņot iestādei, ar kuru pašvaldība ir noslēgusi attiecīgu līgumu, t.i., SIA „Jēkabpils pakalpojumi”;
10.5. nepieļaut, ka mājas dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī pilsētas sabiedriskajās vietās;
10.6. nebarot mājas dzīvniekus daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās.
11. Personām, kas baro mājas dzīvnieku sabiedriskā vietā (pie kaķu mājām), jānodrošina barošanas vietas sakopšana.
12. Bezsaimnieka kaķus atļauts izmitināt dzīvojamo māju koplietošanas telpās un tai pieguļošā teritorijā, ja atbilstoši īpašnieku noteiktajai kārtībai ir saņemta tās nekustamā īpašuma koplietošanas telpu daļas, kurā paredzēts kaķus izmitināt, īpašnieku un apsaimniekotāja rakstiska atļauja.
13. Pilsētā ārpus norobežotās teritorijas - suņu pastaigu laukumos un pilsētas zaļajā zonā suns bez pavadas īpašnieka uzraudzībā un redzeslokā var atrasties tādā attālumā, kādā īpašnieks spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot sekojošas vietas Jēkabpils pilsētā, kur suns jāved pavadā:
13.1. Brīvības iela 25/27 (Brīvības-Neretas ielas krustojuma skvērs);
13.2. Dambja iela 23, Vienības iela 4, Vienības iela 4A (Kena parks);
13.3. Kapu iela 1 un Kapu iela 2 (Jēkabpils pilsētas kapsēta);
13.4. „Krustpils saliņa”;
13.5. „Mežaparks” (Mežaparks un Radžu ūdenskrātuves peldvieta);
13.6. Palejas iela 28A (Palejas ielas skvērs);
13.7. Pulkveža Oskara Kalpaka laukums;
13.8. Rīgas iela 205 (Uzvaras parks);
13.9. Rīgas iela 216K (Pils parks);
13.10. Skvērs pie Brīvības un Plostu ielas krustojuma;
13.11. Strūves iela 10 (Strūves parks).

III. Klaiņojošu, bezpalīdzības stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas dzīvnieku izķeršana

14. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam, jāpaziņo SIA “Jēkabpils pakalpojumi” vai Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijai.
15. SIA „Jēkabpils pakalpojumi” organizē un nodrošina Jēkabpils pilsētas teritorijā klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu dzīvnieku patversmē, kā arī nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu.
16. Mājas dzīvnieka klaiņošanas gadījumā dzīvnieka īpašniekam ir pienākums segt visus izdevumus, kas radušies dzīvnieka izķeršanas, transportēšanas, veterinārmedicīniskās aprūpes un uzturēšanas patversmē rezultātā. SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, nosakot samaksas apmēru dzīvnieka īpašniekam, piemēro izcenojumus, kas nepārsniedz publiskā iepirkumā, kurā ieguvis tiesības sniegt pakalpojumu, norādīto cenu piedāvājuma apmēru.
17. Mājas dzīvnieka īpašnieks, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, izņem mājas dzīvnieku no dzīvnieku patversmes ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas atļauju, uzrādot mājas dzīvnieka reģistrācijas dokumentu un vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, transportēšanu, izmitināšanu un aprūpi.
18. Mājas dzīvnieku var eitanizēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vai atdot turējumā citai personai, ja 14 dienu laikā pēc mājas dzīvnieka ievietošanas dzīvnieku patversmē tā īpašnieks tam piederošo mājas dzīvnieku neizņem no patversmes vai mājas dzīvnieks nav identificējams.
19. Par bojā gājušu dzīvnieku jāziņo SIA “Jēkabpils pakalpojumi”.
20. Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā no sabiedriskām vietām bojā gājušo mājas dzīvnieku līķus savāc SIA „Jēkabpils pakalpojumi” divu stundu laikā no paziņošanas brīža.

V.Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

21. Par šo Noteikumu 10.-13.punktos (izņemot 10.1.apakšpunktu) noteikto prasību neievērošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 7 euro līdz 350 euro.
22. Par šo Noteikumu 10.1.apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu vainīgo personu sauc pie normatīvajos aktos noteiktās atbildības.
23. Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija kontrolē Noteikumu izpildi, sastāda administratīvā pārkāpuma protokolus, kā arī veic noteikumu par mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.
24. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata Jēkabpils pilsētas pašvaldības Administratīvā komisija.

VI. Noslēguma jautājums

25. Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils pilsētas domes 2013.gada 25.maija saistošos noteikumus Nr.20 “Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtību Jēkabpils pilsētā”.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs (personiskais paraksts) L.Salcevičs

Komentāri (0-10/14)

  • rezumē
    02.07.2018 18:34
    Vislielākie kaitnieki ir aizgaldu barokļi. Nez, ko ar tiem darīt?
  • xyxyx
    02.07.2018 18:34
    Man identiska pieredze kā Suņa saimniecei.
    Pirmo gadu pēc suņa iegādes savācām pilnīgi visus suņa izkārnījumus, un metām VIENĪGAJĀ pieejamajā miskastē mūsu iecienītajā pastaigu maršrutā - autobusa pieturas atkritumu urnā. Viss korekti ielikts maisiņos, maisiņi aizsieti ciet. Diemžēl atbildīgā persona par atkritumu savākšanu šos maisiņus ignorēja - visus citus atkritumus lasīja ārā, bet šos atstāja. Kad pēc gada puse no šīs miskastes bija tikai mūsu maisiņos, sapratām, ka tā vairs nevar. Miskasti iztīrījām paši, bet turpmāk vairs suņa izkārnījumus nevācam, ja suns nokārtojas zālājā ārpus daudzīvokļu mājas pagalmiem. Jo tur šie izkārnījumi sadalīsies daudz ātrāk, nekā aizsietā maisiņā miskastē, ja neviens to neizvāc. Ja būtu kur šos izkārnījumus mest, esmu pārliecināta, ka vairāk cilvēki arī tos savāktu... Tā kā par šo problēmu ir jārunā ne tikai ar suņu saimniekiem, bet arī ar atbildīgajiem dienestiem. Dažreiz viņu bezdarbība noved pie tā, ka cilvēki sāk pārkārt likumu!
  • Suņa saimniece
    02.07.2018 18:34
    Nu gan nepiekrītu, ka Jēkabpils ir draudzīga pilsēta suņu saimiekiem. Nav ne speciālu suņu pastaigu vietu, ne speciālo atkritumu urnu suņu izkārnījumiem, kā tas piemēram ir Madonā un citās pilsētās. Lai gan mums pagalmā nav pat parasto atkritumu urnu :) Es gan liekot roku uz sirds varu teikt, ka savācu izkārnījumus aiz sava suņa, jo pašai nepatīk iekāpt citu suņu izkārnījumos. Jāpiemin gan ka esmu saņēmusi aizrādijumu no sētnieces ka atļaujos izmest maisiņu (aiztaisītu ciet) atkritumu urnā autobusa pieturā, takā ej nu saproti, ko darīt, nesavāc aiz suņa - slikti, savāc - atkal kādam slikti :)
    Par ieteikumu fotografēt vispār iesmeju, foto ar kakājošu suni jau jebkurš var uztaisīt, bet tas jau nenozīmē ka saimnieks aiz viņa nesavāc, tad jau jāuzņem video, ka tas tā tiešām ir, jo neviens jau saimnieks nestāv ar maisiņu zem suņa dibena, bet savāc pēc tam kad suns visu izdarījis, kā tad pēc foto pierādīs, ka saimieks tik tiešām nesavāca?
  • Zanda
    02.07.2018 18:34
    Kas ir suņa, vai kaķa kakas,kuras pēc laika tāpat sadalās laikapstākļu ietekmē un nekaitē dabai,salīdzinājumā ar visiem citiem mēsliem, kas mētājas katrā stūrī,pagalmā un citās vietās mūsu pilsētā.
    Pudeles,čipsu pakas,izsmēķi un cita draza...
  • ***
    02.07.2018 18:34
    Jaaaa, dažādi priekšmeti lido pa mašīnām.
    Pāris mēnešus atpakaļ diezgan vēlu nesu miskasti un bija jau tumšs. Eju un dzirdu, ka pret mašīnām kaut kas sitas, skatos sīkais no 4.stāva met ar kaut ko, uzgāju augšā, bet neviens nevēra durvis vaļā, nākamajā dienā gāju atkal un atvēra durvis sīkā mamma - izrunājām visu. Cerams ka puika saprata, ka var sanākt mammai nepatikšanas.
  • Aaa
    02.07.2018 18:34
    Nopietni aiz kaķiem? Kā? Atrakt un izņemt ārā?
    Tad jautājums māmiņam pieskatiet ko dara Jūsu berni
    It īpaši,kad spēlējoties mēt akmeņus pa auto.
  • Dora
    02.07.2018 18:34
    22.aprīlī notiks Lielā talka! Nemeklēsim skabargu otra acī, sāksim ar sevi! Ja vēlamies dzīvot sakoptā pilsēta, arī pašiem jābūt aktīviem un atsaucīgiem. ;)
  • kvbnvjcxnvj
    02.07.2018 18:34
    kapec uzreiz sodit saimniekus kas pastaigajas ar suni.Ko tikai majas suni nokartojas,Bet klainojosie tura sevi visu...Smiekligi.Vispirms vajaga atbrivoties no klainojusiem,kuru apkart ir pa pilnam.
  • Dora
    02.07.2018 18:34
    Vai tad mazi bērni vēl aukstajos pavasara mēnešos pēc tikko nokusuša sniega jāsēdina jau smilšu kastē spēlēties?
  • Laima
    02.07.2018 18:34
    Pirms prasit,lai maksa nodoklus par suniem,iekartojiet sunu pastaigas vietas!!!
12

Atstājiet komentāru