2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Pagaidām neplāno reorganizēt Zasas vidusskolu, kurā ir pieci desmitklasnieki

Pagaidām neplāno reorganizēt Zasas vidusskolu, kurā ir pieci desmitklasnieki

Pašvaldība pagaidām neplāno reorganizēt Zasas vidusskolu, kuras 10.klasē ir tikai pieci skolēni, saka Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Aivars Vanags ("Savam novadam").

Domes vadītājs apgalvoja, ka, reorganizējot izglītības iestādes apkārtējos novados, Jēkabpils novadā šogad kopumā skolēnu skaits ir audzis, un pašvaldība riskējusi, atverot Zasas vidusskolas internātu. Vanags skaidroja, ka pašlaik izglītības iestādes 9.klasē ir 15 skolēnu, kas dod cerības, ka nākamgad mācības 10.klasē sāks desmit skolēni. Pieaudzis esot arī pirmklasnieku skaits.

Novada vadītājs atcerējās, ka savulaik, pirms pēdējās administratīvās reformas, pašvaldībām ticis solīts, ka pagastu centrus savienos asfaltētie ceļi, bet solījums nav izpildīts, un "ceļi ir tādi, ka braucot zobi krīt ārā". Viņaprāt, uzlabojot ceļu stāvokli, arī situācija lauku skolās varētu mainīties.

Tāpat pašvaldība domā par iespēju radīt izglītības iestādē kādu mācību programmas novirzienu, kas varētu piesaistīt tai jauniešus. Arī jaunie speciālisti būtu viens no skolas plusiem, tāpēc pašvaldība risina dzīvokļu jautājumu, daļai dzīvokļu nosakot īpašu statusu un paredzot tos tieši iestādēs nepieciešamajiem speciālistiem.

Pērn publiskotajā pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" Zasas vidusskolu ieteikts pārveidot par pamatskolu. Pētnieki paredzējuši, ka vecāko klašu skolēni mācības varētu turpināt Jēkabpilī.

Jau vēstīts, ka Latvijas mazākajā desmitajā klasē ir tikai trīs skolēni. Izglītības un zinātnes ministrijas dati liecina, ka trīs desmitklasnieki ir Skrundas vidusskolā. Lai arī Skrundas vidusskolā ir pietiekams pamatskolēnu skaits, to skaitam 1.-9.klasē sasniedzot 297, trīs vidusskolas klasēs kopumā mācās tikai 29 jaunieši - trīs 10.klasē, 11 skolēni 11.klasē un 15 skolēni 12.klasē. Kopumā šajā izglītības iestādē reģistrēti 326 izglītojamie.

Trīs 10.klases skolēni ir arī Valmieras Gaujas krasta vidusskolā - attīstības centrā. Kopumā 1.-12.klasē šajā skolā mācās 162 izglītojamie.

Pa četriem desmitklasniekiem ir Alojas Ausekļa vidusskolā, Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā, Ķeguma Komercnovizriena vidusskolā.

Par vienu 10.klases skolēnu vairāk, proti, pieci demitklasnieki, ir Zasas vidusskolā.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru