2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Vecumnieku novadā lielā platībā dega saimniecības ēka

Vecumnieku novadā lielā platībā dega saimniecības ēka

Aizvadītajās svētku brīvdienās, laika posmā no šī gada 22.decembra plkst. 6.30 līdz 27.decembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 37 izsaukumus – 18 uz ugunsgrēku dzēšanu, 16 uz glābšanas darbiem un trīs no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 12.26 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Engures novadu, kur ugunsgrēks bija izcēlies vienstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ēka deg pilnā platībā 150m2 platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks. Plkst. 17.26 ugunsgrēks tika likvidēts.

Svētdien, plkst. 16:42, Bauskas un Iecavas ugunsdzēsēji devās uz Iecavas novadu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju dega divstāvu dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu ķieģeļu ēkas pirmā stāva dzīvoklī deg gaitenis un istaba 20m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas bija evakuējušies 12 cilvēki. 

Svētdien, plkst. 20:51, VUGD saņēma informāciju, ka Bauskas novada Brunavas pagastā deg ēka. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāvu dzīvojamā māja jau deg ar atklātu liesmu pilnā 120m2 platībā. Ūdens ugunsgrēka dzēšanai tika pievests no divu kilometru attālumā esošā dīķa. Ugunsgrēka dzēšanas darbi noslēdzās plkst.02:43. 

Otrdien, plkst. 16:58, ugunsdzēsēji glābēji devās uz Kalnciemu, kur piecstāvu dzīvojamās mājas piektajā stāvā dega dzīvokļa durvis 2m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no dzīvokļa izglāba vienu cilvēku, kas tika nodots mediķiem. 

Trešdien agri no rīta, plkst. 04:22, VUGD saņēma informāciju, ka Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā deg saimniecības ēka. Jau tuvojoties notikuma vietai, ugunsdzēsēji glābēji redzēja, ka daļa angāra tipa saimniecības ēkas jau deg ar atklātu liesmu un tai ir iebrucis jumts, savukārt otrai daļai deg jumta daļa. Nekavējoties ugunsdzēsēji glābēji veica pasākumus, lai apdzēstu degošo jumtu un no liesmām pasargātu vēl nedegošo ēkas daļu, blakus esošo malkas šķūni un mājlopu fermas ēku. Kopējā ēkas platība bija 900 m2, bet degšanas platība bija 360m2. Nodegušajā ēkas daļā atradās salmi, kuru dzēšanu apgrūtināja uz tiem sakritušās skārda loksnes. Lai apdzēstu degošos salmus, ar traktortehnikas palīdzību tie tika izvesti un pēc tam salieti ar ūdeni. Ugunsgrēka dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 14:44. Tajos piedalījās Vecumnieku, Iecavas, Bauskas un Baldones ugunsdzēsēji glābēji.

Trešdien, plkst. 15:31, VUGD saņēma informāciju, ka Neretas novadā kokapstrādes uzņēmuma ražošanas ēkā ir izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg daļa no 525m2 lielās vienstāvu ķieģeļu ēkas. Ugunsgrēkā dega ēkas jumta konstrukcijas, aprīkojums un gatavā produkcija kopumā 200m2. Dzēšanas darbos piedalījās Neretas, Aizkraukles, Vecumnieku un Jaunjelgavas ugunsdzēsēji glābēji. Tie noslēdzās plkst.23:42. 

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās uz vairākiem ugunsgrēkiem, kuru izcelšanās iemesls iespējams bija saistīts ar neuzmanīgu svecīšu dedzināšanu. Svētdien Jelgavas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Paula Lejiņa ielu Jelgavā, kur daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpā bija izveidojies sadūmojums. Pārbaudot dzīvokļus, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienā no tiem no svecītes bija aizdegusies eglīte. Savukārt, naktī uz pirmdienu, plkst. 02:10, ugunsdzēsēji glābēji devās uz Eleju, kur dzīvojamajā mājā dega virtuve 30m2 platībā, koka sienas un koka pārsegums. Ugunsgrēks iespējams bija izcēlies no tā, ka adventes vainagā bez uzraudzības bija atstātas degošas sveces, kā rezultātā aizdegās vainags un pārējās telpas. 

VUGD atgādina, ka šobrīd adventes vainagi un eglītes ir kļuvušas sausas, tāpēc tie var aizdegties ne tikai saskaroties ar degošas svecītes liesmu, bet arī no svecītes radītā karstuma. Lai izvairītos no ugunsnelaimes, ugunsdzēsēji glābēji aicina Ziemassvētku eglītē un adventes vainagos svecītes nededzināt!

Svētku brīvdienās ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī dzīvniekiem. Otrdien no rīta Loka maģistrālē Jelgavā ugunsdzēsēji glābēji atbrīvoja starp žoga stabiem iesprūdušu stirnu. Ar hidraulisko instrumentu palīdzību stabi tika atspiesti un stirna atbrīvota. 

Plašākai informācijai:
Viktorija Gribuste
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Zemgales reģionā

Atstājiet komentāru