2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Kokneses pagastā dzīvojamai koka mājai dedzis jumts

Kokneses pagastā dzīvojamai koka mājai dedzis jumts

Aizvadītajās trijās diennaktīs, laika posmā no šī gada 11.janvāra plkst. 6.30 līdz 14.janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 16 izsaukumus – astoņus uz ugunsgrēku dzēšanu, trīs uz glābšanas darbiem un vēl pieci no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien, plkst. 13.09, VUGD saņēma izsaukumu uz Ozolnieku novadu, kur divstāvu dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties, konstatēts, ka no ēkas otrā stāva redzami dūmi. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotā dzīvokļa izglāba divus cilvēkus, kuri bija cietuši un tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem, kā arī suni. Ugunsgrēkā 2m2 platībā dega malka un pie plīts esošās sadzīves mantas. Plkst. 14.35 ugunsgrēks tika likvidēts.  

Aizvadītajās diennaktīs Zemgalē lielās platībās dega vairākas dzīvojamās mājas.

Piektdien, plkst. 14:48, Jelgavas, Elejas un Bauskas ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Jelgavas novada Sesavas pagastu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju dega divstāvu dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg neapdzīvotas mājas pirmais stāvs 70m2 platībā un otrais stāvs 100m2 platībā. Ugunsgrēka dzēšanu apgrūtināja netīrītais piebraucamais ceļš un tas, ka tuvākā ūdens ņemšanas vieta atradās 9 km attālumā no notikuma vietas. Ugunsgrēka dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 22:20. 
Svētdien no rīta, plkst. 08:12, VUGD saņēma informāciju, ka Jelgavas novada Zaļenieku pagastā deg divstāvu dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg ēkas pirmais stāvs 50m2 platībā un otrais stāvs 100m2 platībā. Ugunsgrēka dzēšanas darbos piedalījās Jelgavas un Elejas ugunsdzēsēji glābēji un Tērvetes brīvprātīgie ugunsdzēsēji. Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtināja tas, ka tuvākā ūdens ņemšanas vieta bija viena kilometra attālumā. Darbi tika pabeigti plkst. 12:58.

Svētdienas vakarā, plkst. 21:21, Aizkraukles un Pļaviņu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Kokneses novada Kokneses pagastu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju deg dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu koka dzīvojamajai mājai deg jumts ar atklātu liesmu pilnā platībā. Ugunsdzēsēji glābēji paralēli ēkas dzēšanas darbiem īstenoja arī pasākumus, lai no liesmām pasargātu blakus esošo saimniecības ēku. Kopējā degšanas platība bija 90m2. Ūdens ugunsgrēka dzēšanai tika nodrošināts no 50 metru attālumā esošās Daugavas. Dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 03:51.

VUGD aicina iedzīvotājus uzmanīgi apieties ar uguni un nesmēķēt telpās, nepārkurināt krāsnis un nenovietot degtspējīgus priekšmetus pie krāsns, kā arī uzstādīt savos mājokļos dūmu detektoru, kas savlaicīgi brīdinās par izcēlušos ugunsnelaimi.

Plašākai informācijai:
Viktorija Gribuste
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Zemgales reģionā

Foto: Ilustratīvs attēls