2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Preiļos aizvadīts janvāra barikāžu atceres pasākums

21. janvārī Preiļos, Raiņa bulvāra laukumā pulcējās skolu jaunatne, pedagogi un citi interesenti, lai pieminētu 1991. gada barikāžu laika notikumus un līdzcilvēkus, kas aizstāvēja valsts brīvību pret iespējamām militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem.

Atceres pasākums Preiļos iesākās ar barikāžu atmiņu ugunskura iedegšanu. Gods piemiņas liesmu aizšķilt bija uzticēts barikāžu dalībniekiem un novada domes vadībai. 

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste Ināra Krusta, uzrunājot pasākuma dalībniekus, atgādināja par pirms 28 gadiem notikušajiem vieniem no visu laiku nozīmīgākajiem Latvijas vēstures notikumiem - Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kas bija nevardarbīgās pretošanās izpausme, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem pret vienu no lielākajām pasaules armijām.  

Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda savā uzrunā izteica pateicību barikāžu dalībniekiem par pašaizliedzību un drosmi, stājoties pretī nezināmajam. Priekšsēdētāja aicināja ikvienu novērtēt un sargāt mūsu valsts brīvību, iestāties par savas valsts stiprināšanu, un vienmēr pieminēt tos, kuri savas dzīvības ziedoja mūsu valsts labā.

Barikāžu dalībnieki kavējās atmiņās par satraukumu pilno laiku, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju. Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņu Ilgas un Agra lasījumā pasākuma apmeklētāji tika iepazīstināti ar barikāžu dalībnieku Jura Pastara un Jāņa Jaudzema atmiņu stāstiem.  

Pasākuma turpinājumā dalībnieki baudīja tradicionālo barikāžu putru. Pēc tam Preiļu Kultūras namā iedzīvotājiem bija piedāvāta iespēja bezmaksas kinoseansā noskatīties Ginta Grūbes dokumentālo filmu “LUSTRUM”, kas stāsta par VDK darbības metodēm 80. gados un 90. gadu sākumā, liekot izprast padomju totalitāro sistēmu, kas Latvijas inteliģences ziedam vēl aizvien liek analizēt, melot, nožēlot, atzīties, taisnoties vai skaidrot.

Pasākumu rīkoja Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs un Preiļu novada Kultūras centrs. 

Jolanta Upeniece,
Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore

Komentāri (0-1/1)

  • Janka
    24.01.2019 15:48
    10 cilvēki:))labi ka nav piespiedu kārtā atvesti skolnieki!

Atstājiet komentāru