2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Āfrikas cūku mēri pirmo reizi konstatē Rubenes pagastā

Āfrikas cūku mēri pirmo reizi konstatē Rubenes pagastā

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 24 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, tostarp pirmo reizi vīruss konstatēts vienai mežacūkai Jēkabpils novada Rubenes pagastā, kur iepriekš saslimšana netika konstatēta, liecina PVD publiskotā informācija.

Saslimšana ar ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēta arī trim mežacūkām Saldus novada Lutriņu pagastā, kā arī pa divām mežacūkām Dobeles novada Zebrenes pagastā, Saldus novada Nīgrandes pagastā, Vārkavas novada Rožkalnu pagastā, kā arī Vecumnieku novada Skaistkalnes pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts pa vienai mežacūkai Alūksnes novada Ziemera pagastā, Daugavpils novada Nīcgales pagastā, Dobeles novada Dobeles pagastā, Kandavas novada Zemītes pagastā, Kuldīgas novada Vārmes pagastā, Ogres novada Meņģeles pagastā, Olaines novada Olaines pagastā, Saldus novada Kursīšu pagastā, Talsu novada Laucienes pagastā, Tukuma novada Lestenes un Sēmes pagastos, kā arī Viļānu novada Dekšāres pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēta 103 mežacūkām 38 novadu 69 pagastos un vienā pilsētā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Atstājiet komentāru