2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Viesītē Paula Stradiņa skolā izveidota jauna ekspozīcija “Vēstures klase”

No 2019. gada 21. februāra Viesītes muzeja “Sēlija” apmeklētājiem atvērta pilnīgi jauna ekspozīcija – Vēstures klase. Tā iepazīstina ar Viesītes pilsētas un tuvākās apkārtnes vēsturi gadsimta garumā.

Veiksmīgi īstenojot Valsts Kultūrkapitāla fonda Muzeju nozares attīstības programmas atbalstīto projektu “Tematiskās ekspozīcijas “Vēstures klase” projekta realizācija”, muzeja nodaļā Paula Stradiņa skola apmeklētājiem pieejama jauna ekspozīcija par pilsētas vēsturi.

Projekta gaitā iekārtota mūsdienīga ekspozīcija, kurā izmantoti ne vien priekšmeti no muzeja “Sēlija” krājuma, bet arī plašs fotogrāfiju materiāls par Viesītes pilsētu un tās ļaudīm. Telpas māksliniecisko koncepciju izstrādāja uzņēmums SIA Bonus Eventus. Kopējais projekta finansējums no Valsts Kultūrkapitāla fonda ir 9 923,96 eiras, bet vēl 13 918,73 eiras telpas remontam tika piešķirtas no pašvaldības budžeta. Projekts īstenots 2018. gada laikā.

Telpa piemērota dažādu semināru un izglītojošo programmu norisei. Tā aprīkota ar ekrānu un audio iekārtu, lai apmeklētājiem varētu demonstrēt dažādus vēsturiskus videomateriālus. Īpaša vieta ekspozīcijā atvēlēta Sēlijas Televīzijai, kas dibināta 1992. gadā un pastāvēja līdz 2008. gadam. Īpašos gadījumos video varēs pārraidīt no šaurfilmu kino demonstrēšanas iekārtas, kas senāk izmantota Viesītes kinoteātrī.

Šī projekta īstenošana ir vēl viens solis uz priekšu Paula Stradiņa skolas sakārtošanā. Līdztekus jaunizveidotajai Vēstures klasei, šī muzeja nodaļa iepazīstina ar novada  ievērojamām personībām – Paula Stradiņa dzimtu un Veco Stenderu. Tāpat šeit ir aplūkojami seni medicīnas instrumenti un aktuālās muzeja izstādes.

Muzeja nodaļa Paula Stradiņa skola izveidota 2011. gadā. Tā atrodas bijušajā Eķengrāves pagastskolas ēkā, kas celta 1880. gadā. Šajā vēsturiskajā ēkā  kristīts un vēlāk arī mācījies Viesīte dzimušais profesors Pauls Stradiņš, kura vārdā nosaukta šī Viesītes muzeja “Sēlija” nodaļa.


Sagatavoja Jānis Dzimtais
Viesītes muzeja „Sēlija” izglītojošā darba 
un darba ar apmeklētājiem speciālists

Komentāri (0-1/1)

  • juris
    21.02.2019 06:30
    Tak Viesītes zīmes vietā drīz varēs rakstīt ''Muzejs''!

Atstājiet komentāru