2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Pasaule sagaida 2019.gadu: Laimīgu Jauno gadu!

Pasaule sagaida 2019.gadu: Laimīgu Jauno gadu!

Pasaule ar krāšņām svinībām un uguņošanu sākusi sagaidīt jauno, 2019.gadu, kas daudzviet jau iestājies.

Kā pirmie gadumiju sagaidījuši Klusā okeāna salu valsts Kiribati iedzīvotāji, kuri nākotnē gan raugās ar bažām, jo zemos salu krastus apdraud globālās sasilšanas izraisītā okeāna līmeņa celšanās, kā dēļ jau applūduši piekrastes ciemi un saldūdens daudzviet kļuvis sāļš, liekot raizēties, vai salinieki varēs sagaidīt savā dzimtenē vēl arī nākamo Jaungadu, tādēļ kiribatieši gadumiju lielākoties atzīmēja diezgan klusi.

Tikmēr Jaunzēlandē daudzi tūkstoši cilvēku Jaungadu sagaidīja gleznainajās pludmalēs un pilsētu ielās un vēroja uguņošanu pie 328 metrus augstā Debesu torņa Oklendā.

Apmēram miljons austrāliešu Sidnejā bija pulcējušies uz krāšņu uguņošanu ar vairāk nekā 100 000 pirotehniskajiem efektiem. Iespaidīgais salūts zelta, purpura un sudraba krāsās pulsēja līdzi šogad mūžībā aizgājušās mūzikas leģendas Aretas Franklinas dziesmas "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" melodijai, bet vēl pirms tam krāšņu izrādi Jaungada svinētāju pūļiem sagādāja negaiss ar spēcīgu zibeņošanu, kas gan paspēja beigties pašā laikā.

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā Jauno gadu tradicionāli iezvanīja sena bronzas zvana skaņas, bet aptuveni 10 000 cilvēki piedalījās "Miera zvana" ieskandināšanas ceremonijā netālu no Ziemeļkorejas robežas.

Tikmēr Eiropa un Amerika vēl tikai gatavojas Jaungada svinībām.

Paredzams, ka simtiem tūkstošiem cilvēku gadumiju sagaidīs Berlīnē pie Brandenburgas vārtiem, kur divu kilometru garumā līdz pat Uzvaras kolonnai izveidota "svētku jūdze" ar skatuvēm. Drošības apsvērumu dēļ šī svinību vieta norobežota ar pagaidu barjerām un betona blokiem. Svinētājus gaida koncerti, krāšņa uguņošana un lāzeršovs, bet vispirms viņiem jārēķinās ar stingrām drošības pārbaudēm un jātstāj mājās gan lielas somas, gan asi priekšmeti, gan pašu iegādātas pirotehnikas ierīces un alkohols, ko varēs nopirkt tikai noteiktās vietās.

Stingri drošības pasākumi tiek veikti arī Parīzē, kur Vecgada vakarā gaidāmi jauni "dzelteno vestu" protesti. Francijas galvaspilsētas ielās, īpaši Elizejas laukos, šai naktī par kārtību gādās 12 000 policistu, bet protestiem sociālajos tīklos līdz pēcpusdienai tiem jau bija pieteikušies aptuveni 9000 cilvēku.

Uz Jaungada svinībām un uguņošanu Londonā, Temzas krastos un pie panorāmas rata "Londonas acs", biļetes iegādājušies aptuveni 100 000 cilvēki. Pusnakti Apvienotās Karalistes galvaspilsētā atkal iezvanīs Bigbena zvans, kas vēsturiskā torņa rekonsrukcijas dēļ klusējis jau vairāk nekā gadu, izņemot dažus īpašus gadījumus.
 

Jauno 2019.gadu aktīvās atpūtas cienītāji Latvijā sagaida arī uz vairākiem slēpošanas kalniem, liecina slēpošanas trašu uzturētāju publicētā informācija.

Žagarkalnā jau no plkst.22 skan "Kalna disko", bet pati trase slēpotājiem būs atvērta līdz plkst.3 naktī. Tāpat Jaungada sagaidīšana notiks uz netālu esošā Ozolkalna.

Svētkus ar salūtu un šampanieti varēs atzīmēt arī Gaiziņkalnā. Pati trase strādās līdz plkst.23.30.

Jaunā gada sagaidīšana plānota arī Smārdes pagasta Milzkalnā, kur trase strādās līdz plkst.1, kā arī Daugavpils novada Sventes pagasta Egļu kalnā, kur trase būs atvērta laika posmā no plkst.22 līdz plkst.3 naktī.

Jaunā gada pasākumus šovakar rīdzinieki unpilsētas viesi var baudīt arī daudzos pilsētas naktsklubos, viesnīcās, restorānos un citās izklaides vietās.

Jēkabpilī pēc pusnakts visi devās uz Vecpilsētas laukumu, lai klausītos Jēkabpils mēra Raivja Ragaiņa uzrunu un sveicienu jaunajā gadā, kā arī skatītos salūtu un pēc tam Dj Kaspara pavadībā atpūstos Vecpilsētas laukumā vai dotos uz balli Tautas namā. 

Atstājiet komentāru