2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Leduslāču dēļ Novaja Zemļas arhipelāgā izsludināts ārkārtas stāvoklis

Leduslāču dēļ Novaja Zemļas arhipelāgā izsludināts ārkārtas stāvoklis

Leduslāču dēļ Krievijas Novaja Zemļas arhipelāgā izsludināts ārkārtas stāvoklis, sestdien vēstīja vietējie mediji.

Ziņu aģentūra TASS vēstīja, ka leduslāči jau decembrī sākuši pulcēties cilvēku apmetņu tuvumā, un pašreiz netālu no Belušja Gubas apmetnes uzturas vismaz 52 leduslāči.
Apmetnes teritorijā pastāvīgi klīst seši līdz astoņi lāči un bijuši gadījumi, kad tie uzbrukuši cilvēkiem un ieklīduši ēkās, ziņoja TASS.

"Ārkārtas situāciju izraisījusi leduslāču invāzija apdzīvotajos apgabalos. Iedzīvotāji, skolas un bērnudārzi iesnieguši virkni sūdzību, pieprasot garantēt drošību apmetnē," norādīts Arhangeļskas apgabala gubernatora un reģionālās valdības publiskotajā paziņojumā.

"Cilvēki ir nobijušies. Viņiem bail pamest mājas (..). Vecāki baidās laist savus bērnus uz skolu vai bērnudārzu," teikts paziņojumā.

TASS vēstīja, ka ap bērnudārziem uzcelti papildus žogi un norīkots speciāls transports militārpersonu un darbinieku pārvadāšanai. Lāčus mēģināts aizbiedēt ar troksni, taču tas nav izdevies.

Uz arhipelāgu nosūtīta ekspertu komanda, lai uzlabotu drošības pasākumus.

Krievijas vides dienests ir atteicies izdot atļauju leduslāču medībām, jo šie dzīvnieki iekļauti apdraudēto sugu sarakstā.

Arktikas ledāju kušana spiež dzīvniekus migrēt tālāk uz dienvidiem un tuvāk cilvēku apdzīvotām teritorijām.

Kāds vietējais iedzīvotājs, kurš dzīvo Novaja Zemļā kopš 1983.gada, TASS sacīja, ka vēl nekad cilvēku apmetņu tuvumā arhipelāgā nav bijuši tik daudz leduslāču.

Atstājiet komentāru