2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpilieši godam nosvin valsts simtgadi

Jēkabpilieši godam nosvin valsts simtgadi

Jēkabpilī simtgades svētki aizritējuši bez būtiskiem starpgadījumiem. Jau no agra rīta un visas dienas garumā bija iespēja piedalīties dažādos pasākumos, ko gan jēkabpilieši, gan pilsētas viesi izmantoja pilnā mērā.

Sarunā ar Radio1 vairāki cilvēki atzina, ka lielu emocionālu piedzīvojumu radīja pilsētas modināšana, kad ielās devās auto kolonna ar valsts karogiem un izbrauca cauri visai Jēkabpilij, iegriežoties katrā mikrorajonā. Arī Valsts svētkiem veltītais ekumēniskais dievkalpojums Krustpils luterāņu dievnamā, kur pēc svētbrīža koncertu sniedza koris Unda, bija kupli apmeklēts. Radio1 novēroja, ka dievnamā nav brīvu sēdvietu un daudziem nācās izmantot papildu vietas vai kāpt balkonā. Dievkalpojumu vadīja visu pilsētas konfesiju garīdznieki. Pēc dievkalpojuma un koncerta luterāņu dievnamā Jēkabpils domes vadība un garīdznieki sarokojās ar visiem dievnama apmeklētājiem, sveicot tos valsts svētkos.

 

Piemiņas mītiņā pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju” pulcējās vairāk nekā 200 cilvēku, gan gados vecāka gadagājuma cilvēki, gan vidējā paaudze, gan jaunieši. Šeit skanēja uzrunas, pateicoties tie, kas par mūsu zemes brīvību atdeva visdārgāko – savu dzīvību un skanēja latviešu dziesmas grupas “Kreicburgas ziķeri” izpildījumā. Tās klausoties jaunākā paaudze dejoja līdzi mūzikas ritmam, priecājoties par brīvu Latviju un svinot savas valsts dzimšanas dienu.

 

Svētku svinīgajā pasākumā Krustpils kultūras namā ikvienam apmeklētājam bija iespēja iepazīties ar jēkabpiliešu veidoto dūraiņu izstādi. Šeit tika sumināti čaklākie Jēkabpils ļaudis un svinīgi sumināts šī gada Goda pilsoņa titula ieguvējs Aleksandrs Deinis. Svētki noslēdzās ar grupas Pērkons un kora Noskaņa koncertu Vecpilsētas laukumā, kā arī ar krāšņu salūtu uz Daugavas. Simtgades svētku dienas noslēgumā Vecpilsētas laukumā pulcējās vairāki tūkstoši jēkabpiliešu un pilsētas viesu. Šeit Jēkabpils pilsētas pašvaldība visus cienāja ar latviskajām konfektēm "Gotiņa", kuras papīrīši bija rotāti ar Jēkabpils pilsētas logo svētku krāsās, kopumā par godu simtgadei tika izdalīti 100 kilogrami konfekšu. Arī uguņošanu noskatīties bija ieradies liels pulks iedzīvotāju, kas pulcējas uz Daugavas promenādes jeb dambja, kā arī uz tilta pār Daugavu. Pēc uguņošanas, daudzi devās uz svētku balli Tautas namā, kā arī liela daļa, ejot mājup kavējās Kena parkā, kur bija iedegtas simtiem svecītes izgaismojot parku un veidojot skaitli simts. Radio1 novēroja, ka šeit daudzi fotogrāfējās un vēl ap vienpadsmitiem naktī te valdīja liela rosība.

Foto: No pēcpusdienas un vakara pasākumiem
Sandra Mikanovska, Spodra un Voldis Purviņi, Jānis Lācis

 

Lielu interesi svētku dalībniekos izraisīja arī izstādes, kas 18.novembrī bija skatāmas. Mākslas skolas Butaforijā pirmie apmeklētāji no Krustpils novada Variešu pagasta bija ieradušies vēl pirms muzeja atvēršanas. Butaforijas saimniece svētku dienā Daina Eglīte stāsta, ka visu dienu bijusi cilvēku plūsma un cits aiz cita nācis iepazīties ar Butaforiju un tās lellēm, kopumā šeit svētku dienā paviesojās vairāk kā 500 apmeklētāju, kas pēc Dainas Eglītes novērojumiem ir vairāk nekā tas bijis pilsētas svētku laikā.

 

Lielu ļaužu plūsmu 18.novembrī piedzīvojis arī laikmetīgās vēstures muzejs. Šeit pēc programmas bija paredzēts, ka ekskursija gida pavadībā pēdējā notiek pulksten divos dienā, pēc tam muzeja brīvais apmeklējums. Taču interese un vēlme bijusi tik liela, ka ekskursijas interesentu grupām tika vadītas līdz pat muzeja slēgšanas brīdim. Arī Jēkabpils vēstures muzejā Krustpils pilī visas dienas garumā bijis samērā daudz cilvēku vieniem nākot citiem aizejot ne mirklis nav bijis ar tukšām izstāžu zālēm. Galvenā interese bijusi par izstādi 100 iemesli lepoties ar Jēkabpili. Apmeklētāji saukuši arī savus iemeslus, kāpēc viņi lepojas ar Jēkabpili. Muzeja darbinieki ir izveidojuši lādi, un katrs izstādes apmeklētājs var uzrakstīt savu iemeslu lepoties ar pilsētu un iemest to lādē. Iespējams tie nākotnē tiks apkopoti un varbūt taps izstāde 1000 iemeslu lepoties ar Jēkabpili.

 

Apmeklētāju nav trūcis arī Jēkabpils mežaparka vissezonas kameršļūkšanas trasē, kas valsts svētkos bija pieejama ikvienam bez maksas. SIA "Jēkabpils sporta centra" darbinieks Aivars Druvenieks informē, ka apmeklētāju skaits mērāms ap 130-150, lielākais pieplūdums bijis dienas vidū  no  pulksten 11.00 līdz 13.00. 

Atstājiet komentāru