2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpilij izvēlas 20 metrus garu un 40 gadus vecu galveno egli

Otrdien, 4.decembrī tika izvēlēta Jēkabpils pilsētas galvenā egle, kas šogad tika noskatīta Jēkabpils novada Ābeļu pagasta mežos.



“Šim gadam izvēlēta egle ar īpašiem parametriem – tā ir 20 metrus gara un 40 gadus veca. Egle augusi Dienvidlatgales reģiona Ābeļu iecirkņa 192.kvartāla 19.nogabala mežā,” saka mežkopis Andris Čikuts.


Krāšņo koku nozēģēja un uz pilsētu atgādāja SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Svētku egles nozāģēšana ir īpašs process, kad kokam, pirms to zāģēt, ap stumbru apmet lentu, jo tā nedrīkst gāzties zemē, lai nesalauztru kuplos zarus. Pēc nozāģēšanas egli paceļ gaisā ar krānu un uzmanīgi nogulda uz balstiem kravas automašīnā. Tā kā ar šādu koku auto pārsniedz uz ceļa atļautos gabarītus, to transportējot pavadīja ceļu policijas auto ar ieslēgtām bākugunīm un signālu.


Šogad eglē kāpa un ap tās stumdru lentu apmeta arborists Namejs Zelčs no Rīgas, kas ir firmas “Namejs Z” īpašnieks.


Jēkabpils pilsētas vecākā ainavu arhitekte Sintija pastare stāsta, ka egli rotās ar jau iepriekšējos gados izmantotajiem rotājumiem. Tāpat arī pamazām pilsēta tiks izgaismota svētkiem, iedegs dekorus pie apgaismes laternām, izgaismos satiksmes apļus. Šogad jaunums – tiks uzstādīta un izdekorēta egle Kena parka jaunajā estrādē. Gan pilsētas galvenā egle, gan kena parka egle tiks iedegta 8.decembrī.


Pēc Jēkabpils pilsētas galvenās egles uz mežu brauca Jēkabpils mēra vietnieks saimnieciskajos jautājumos Aivars Kraps, vecākā ainavu arhitekte Sintija Pastare, pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis, pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže, SIA “Jēkabpils pakalpojumi” speciālisti un darbinieki, kā arī vietējo masu mediju pārstāvji.


Jau ziņots, ka šogad Jēkabpils Vecpilsētas laukumā Ziemassvētku galvenā egle iemirdzēsies jau 8. decembrī. Gaismiņas eglē tiks iedegtas plkst. 17.00, pēc tam ikvienu aicina izbaudīt “Pasaku nams” koncertprogrammu ģimenēm “Šreka Ziemassvētki”. Šajā dienā ne tikai iedegs centrālo pilsētas egli, bet arī īpašas akcijas “Mana egle ir Tava egle” laikā pārvērtīs Kena parku īpašā egļu stāstā. No plkst. 12.00 līdz 16.00 Kena parkā darbosies Ziemassvētku tirdziņš, kurā būs iespējams nopirkt piparkūkas, kādu siltu dzērienu, koka rotaļlietas, adījumus un citas mīļas un jaukas Ziemassvētku lietas. Savukārt plkst. 13.00 Kena parkā tiks atklātas Jēkabpils uzņēmēju, organizāciju un biedrību izrotātās egles. Eglītes apskatīt aicinās pasaku tēli, kas līdz plkst. 16.00 darbosies Kena parka estrādē.

Atstājiet komentāru