2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Maza vannas istaba? Ieteikumi, kā to padarīt lielāku

Maza vannas istaba? Ieteikumi, kā to padarīt lielāku

Vannas istabai vajadzētu būt tavai oāzei – vietai, kurā patīkami uzturēties un viegli piekļūt visam nepieciešamajam. Diemžēl ne katrs mājoklis var lepoties ar plašu un gaišu vannas istabu – vairumā no agrākos laikos celtajām mājām šīs telpas ir mazas un šauras. Ko darīt, ja vēlies to vizuāli padarīt lielāku, neveicot apjomīgus pārbūves darbus? Šeit būs vairāki noderīgi padomi.

Padari telpu vizuāli augstāku

Līdzīgi kā apģērbs ar vertikālām svītrām palīdz cilvēkam izskatīties slaidākam un garākam, tas pats princips ļaus tev vizuāli paaugstināt vannas istabas griestus. Viens no paņēmieniem, kuru vari izmantot, lai to izdarītu, ir flīžu noklāšana līdz pat griestiem. Ja šī opcija tevi nepiesaista, vari pats veidot sienas krāsojumu, izmantojot tajā vertikālas līnijas.

Trešais variants ir mitruma izturīgās tapetes, kas paredzētas tieši vannas istabām. Arī to dizaini ir dažādi, tāpēc šeit derēs tādas, kuru rakstā ir augšup vai lejup ejošas līnijas vai raksti.

Vēl viens knifiņš, kuru vari izmantot, lai mazliet apmuļķotu tos, kuri ienāk vannas istabā, ir spēlēšanās ar griestu un sienas robežu. Lai to iezīmētu, izveido flīzētu līniju, kas atrodas tuvu griestiem.

Spēlējies ar gaismu un plašumu

Vai esi ievērojis, ka mazās telpās, kā arī tādās, kurās nav logu, piemēram, kuģu kajītēs, pie sienas tiek novietoti lielāki spoguļi? Tas tiek darīts apzināti, jo spogulis palīdz radīt telpā dziļuma, platuma un garuma sajūtu. Tāpat tas arī palīdz iekliedēt gaismu. Taču atceries – ar spoguļu skaitu nevajag pārcensties. Pilnībā pietiks ar vienu lielo spoguli, un ja vēlies, malā vari pievienot arī mazo spogulīti, kuram ir regulējama pamatne.

Ja izvēlēsies duškabīni, kuras durvis ir caurspīdīgas, vannas istaba izskatīsies lielāka un tajā būs vairāk gaismas.

Ja tavā vannas istabā ir logs, to nevajadzētu aizsegt ar pārāk bieziem aizkariem vai smagnējām žalūzijām. Dabiskie gaismas avoti ir jāizmanto savā labā, turklāt, ja vēlies nodrošināt to, lai vannas istabā nevar ieskatīties no ārpuses, vari iegādāties logu uzlīmes.

Visbiežāk izvēlētais apgaismojuma veids vannas istabā ir griestu lampas, kā arī LED lampiņu rindas, kas novietotas, piemēram, virs spoguļa vai tā malās. Griestu lampu nav ieteicams ierīkot virs izlietnes, jo tā veidos ēnu. Turklāt apgaismots spogulis būs īpaši noderīgs dāmām, lai tās varētu precīzāk uzklāt make-up un kungi – sakopt bārdu utt. Patīkami izskatīsies arī tādas lampiņas, kuras ir izvietotas zem plauktiņiem, kas atrodas tuvāk griestiem.

Ar krāsām nevajag pārspīlēt

Ja tava vannas istaba ir neliela, krāsu pārbagātība radīs nospiedošu efektu. Vēlams izvairīties no pārāk spilgtiem toņiem un raibām flīzēm vai tapetēm. Ja vēlies, lai telpa izskatītos plašāka, tās dizainā izvēlies gaišas krāsas, piemēram, pasteļtoņus vai baltos toņus. Ja tomēr esi košuma cienītājs, šāda veida akcentus vari pievienot vienkrāsainam dizainam dekoratīvo flīžu un citu aksesuāru veidā.

Grīdas klājumam ir nozīme

Tāpat kā sienas un griestu dizains, arī grīda ietekmē to, cik plaša un gaiša izskatīsies tava vannas istaba. Ērts un vizuāli pievilcīgs risinājums ir lielāka izmēra flīzes. Tās ne tikai paplašinās un pagarinās telpu, bet arī samazinās izdevumus par šuvju aizpildīšanu, jo būs nepieciešams mazāks skaits flīžu gabalu. Turklāt šādā veidā arī izvairīsies no traucējošām līnijām.

Lai neradītu sajūtu, ka vannas istaba ir maza, nepārcenties ar skapīšu, kastīšu un citu objektu izvietošanu uz grīdas. Tai jābūt pēc iespējas atklātākai. Laba alternatīva ir pie sienas piestiprināmie skapīši un plaukti.

Mēbeles un santehnika

Bez šaubām santehnikas iegāde ir svarīgs process. Un izrādās, ka arī ar to var radīt pozitīvas izmaiņas telpā.

Ir iespējams iegādāties vannas un izlietnes, kuras var novietot uz paaugstinājuma, tādējādi radot papildus telpu. Taču, ja vēlies vannas istabā izvietot ne tikai šampūnus, dušas želejas un citus līdzekļus, bet arī dažādus interjera elementus, piemēram, kādu puķu podu vai ko citu, labāk izvēlēties vannu, kurai ir iebūvēts plaukts, vai iegādājies to atsevišķi.

Tāpat kā ikvienā citā telpā, arī vannas istabā mēbelēm un citiem elementiem savā starpā ir jābūt saskaņotiem. Nepārspīlē ar to skaitu un dizainu, lai neradītu jucekli.

Ja tava vannas istaba būs apvienota ar tualeti, podu var izvietot speciāli izveidotā nišā, kas to vizuāli atdalīs no pārējās telpas, kā arī dos papildus vietu plauktu izvietošanai.

Lai arī vanna ir īstā vieta, kur relaksēties pēc garas darba dienas, mazās vannas istabās santehnika ir jāpielāgo telpas izmēram. Šajā gadījumā labākā izvēle tomēr būtu stūrī iebūvēta duša.

Durvis, kas paslēptas sienā

Ja vēlies ietaupīt vietu, arī pareizo durvju izvēle var palīdzēt to izdarīt. Piemēram, labs risinājums ir bīdāmās durvis, kuras var paslēpt sienā. Savukārt, izmantojot durvis, kurām ir eņģes, tās var pārvērst par pakaramajiem, kur novietot dvieļus. Tādējādi izvairīsies no nepieciešamības veidot speciālus pakaramos pie sienas.

Atstājiet komentāru