2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Unikāls piedzīvojums ziemā — brauciens ar suņu pajūgiem

Unikāls piedzīvojums ziemā — brauciens ar suņu pajūgiem

Domājot par gaidāmo ziemu, kas jau sajūtama gaisā, sniega cienītāji jau nepacietīgi pārcilā slēpes, apkopj savus snovborda dēļus un citu inventāru, kas ļaus izbaudīt ziemas priekus. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka ir arī netradicionālāki veidi, kā baudīt sniegoto laiku. Un viens no tādiem ir brauciens ar suņu pajūgu.

Suņu pajūgi — tas jau izklausās pēc kādas skaistas filmas, kurā apbrīnojam spēcīgos un veiklos dzīvniekus, kuri spēj sniega plašumos vilkt kamanas daudzus kilometrus. Jo sniega suņi haskiji un malamuti tam ir dzimuši, tas ir viņu dabā. Lai gan viņi labi pielāgojas arī citādai dzīvei, tomēr būšana iejūgtiem kamanu priekšā ir viņu īstenā sūtība, kas viņus dara laimīgus.

Arī Latvijā var braukt ar suņu pajūgu

Šādu filmas cienīgu pieredzi var izbaudīt ikviens interesents arī tepat Latvijā, jo pēdējos gados haskiji un citu šķirņu pajūgu suņi ir ļoti iecienīti. Lai gan vairumam tā ir tāda kā modes lieta, un suņi tiek turēt dzīvokļos, netrūkst zinošu un uzņēmīgu cilvēku, kuri spējuši šiem brīnišķīgajiem suņiem nodrošināt tādu ikdienu, ka viņi var kārtīgi izskrieties un regulāri arī vilkt kamanas. Un darīt to gan sacensībās, gan citu cilvēku priekam.

Suņu pajūgi kā izklaide pieejama daudzviet Latvijā, vajag tikai pameklēt internetā aktuālos piedāvājumus. Un par to jādomā jau laikus, parasti šis pakalpojums jāpieska laikus, jo, sākoties sniegam, pieprasījums pēc šādas izklaides ir tiešām liels.

Kā tas būs — braukt ar suņu pajūgu?

Sajūtas šāda brauciena laikā noteikti būs neparastas un satraucošas, jo brauciens tomēr nav nekāda rāmā pastaiga, bet gan aktīvs un pat diezgan ātrs piedzīvojums. Ja suņi tā kārtīgi ieskrienas, var tikt sasniegts ātrums pat 30 km/h. Ja ir tiešām sniegots laiks, tad ātrāka brauciena laikā jābūt gataviem, ka sejā birs sniegs.

Kamanas parasti velk četri vai seši suņi, kas labi apmācīti un klausa savu saimnieku uz vārda, tāpēc braucēji nekādā veidā netiek apdraudēti. Atkarībā no tā, kādas ir kamanas, tajās sēž viens vai divi cilvēki, var braukt arī bērni. Vienmēr līdzās ir pieredzējis pajūga vadītājs, bet arī pats klients var pamēģināt, kā tas ir — vadīt suņu pajūgu.

Kā sagatavoties un ar ko rēķināties

Piesakoties braucienam ar suņu pajūgu, jābūt gataviem, ka vajadzēs braucienam piemērotu apģērbu. Vislabāk, lai tas ir ērts un silts apģērbs, šalle, cepure. Apaviem vajadzētu būt bez papēžiem un ar neslīdošu zoli. Tāpat noderēs slēpotāju vai saules brilles, kas pasargas acis no sniega. Ja temperatūra ir krietni zem nulles, tad labi jāapdomā, vai braucienā ņemt mazus bērnus, kuriem ir jutīgāka āda, kas var ātri gūt apsaldējumus. Suņu pajūgi kustas gana ātri, lai bērna āda vējā un aukstumā nejustos labi.

Pirms brauciena noteikti būs jānoklausās instruktāža un tuvāk jāiepazīsta ar suņiem, kuri jau ir pieraduši pie cilvēkiem un uzmanības, ir draudzīgi un nav agresīvi. Par drošību vienmēr ir padomāts, tāpēc, ja seko visām norādēm, nekādiem nepatīkamiem starpgadījumiem nevajadzētu notikt. Izbrauciens ar suņu pajūgu var ilgt pat līdz divām stundām, kuru laikā var paspēt izbaudīt straujāku un rāmāku braucienu, arī pašam pamēģināt vadīt pajūgu un izbaudīt skaistās ziemas ainavas.

Lielisks piedzīvojums kopā ar ģimeni

Suņu pajūgi ir piemēroti arī bērniem, tāpēc šāda izklaide pavisam noteikti var kļūt par kopīgu piedzīvojumu visai ģimenei. Bērni būs sajūsmā par skaistajiem suņiem, iespēju tos paglaudīt. Un arī doties kopīgā braucienā. Ir suņu īpašnieki, kuri nodrošina iespēju arī iemūžināt šos skaitos mirkļus burvīgās fotogrāfijās, kas paliks kā atmiņa par tik jauku ģimenes piedzīvojumu.

Iespēja izbraukt ar suņu pajūgu var būt arī lieliska dāvana kādam svētkos. Tas būs kaut kas nebijis un patiešām oriģināls. Ziema nav paredzēta, lai visu laiku sēdētu mājās, bet gan tam, lai izbaudītu visu, ko šis gadalaiks sniedz. Ja jums patīk haskiji un malamuti, kā arī mīlat ziemu, tad brauciens ar suņu pajūgu būs domāts tieši jums!

Komentāri (0-2/2)

  • Kitija
    02.07.2018 18:35
    Labdien! Gribu iebilst tiem, kas uzskata, ka tā ir dzīvnieku mocīšana - piemēram, haskija šķirnes suņi ir speciāli audzēti šīm nolūkam - viņi ir ļoti mīļi, spēcīgi un gūst patiesu gandarījumu, kad vizina bērnus. Man šķiet, ka tā būtu perfekta dāvana ziemas brīvdienām - kad var ar visu gimeni kopā izpriecāties dabā un pēc tam iedzert tēju kaut kur omulīgā kafejnīcā. Mmm, tāda ainava no ziemas pasakas. Ko uzskata vecāki, kam ir bērni? Vai atļautu tādi aktivitāti meitām un dēliem? Es arī nesen pie dāvanu servisa Z-svētku izlases dāvanām pamanīju dāvanu karti uz šo: https://www.davanuserviss.lv/davanas-pa-kategorijam/ziemassvetku-davanas. Man liekas ļoti oriģināla dāvana māsas ģimenei vai draugiem, kuriem jau ir bērni :)
  • Bize
    02.07.2018 18:35
    Dzīvnieku mocīšanas ,cilveku mankaribas nolūkos .

Atstājiet komentāru